Διεθνή

Η Ιορδανία προειδοποιεί το Ισραήλ

Η Ιορδανία προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ ότι η συμφωνία ειρήνης που έχουν υπογράψει μπορεί να απειληθεί από τη συνεχιζόμενη κατασκευή εβραϊκών οικισμών σε κατεχόμενη γη την οποία οι Παλαιστίνιοι θέλουν για το κράτος τους και από οποιαδήποτε αλλαγή στο θρησκευτικό καθεστώς ενός σημαντικού μουσουλμανικού ιερού στην Ιερουσαλήμ.

«Όλες αυτές οι ενέργειες είναι ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αν συνεχιστούν θα θέσουν τελικά σε κίνδυνο την ειρήνη», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ιορδανίας στο Ισραήλ, Ουάλιντ Ομπέινταντ, σε μία εκδήλωση για την 20ή επέτειο της συνθήκης.

Ο Ομπέινταντ αναφερόταν στις προσπάθειες ακροδεξιών Ισραηλινών να αλλάξουν το καθεστώς μιας πλατείας κοντά στο τέμενος αλ Άκσα που είναι ιερή για τους εβραίους ως ο τόπος όπου στέκονταν δύο αρχαίοι ναοί και στις αναφορές για σχέδια κατασκευής και άλλων οικισμών σε γη την οποία οι Παλαιστίνιοι θέλουν για το κράτος τους.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει πει πως το Ισραήλ δεν θα αλλάξει το καθεστώς του ιερού τόπου που, αφότου το Ισραήλ κατέλαβε την ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967, διοικείται από μουσουλμανικές αρχές και την εβραϊκή προσευχή που πραγματοποιείται στον κοντινό Δυτικό Τοίχο, κατάλοιπο ενός αρχαίου ναού.

Όμως οι δεξιοί πολιτικοί σύμμαχοι του Νετανιάχου πιέζουν να εισαχθεί νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει την εβραϊκή προσευχή κοντά στο τέμενος που οι εβραίοι αποκαλούν Όρος του Ναού και οι μουσουλμάνοι γνωρίζουν ως Χαράμ ες-Σαρίφ, τον τόπο απ̉ όπου ο προφήτης Μωάμεθ ανέβηκε στον ουρανό.

Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε ξεσπάσει ένταση κατά την επίσκεψη θρησκευόμενων Ισραηλινών εκεί.

Ο υπουργός Άμυνας Μόσε Γιάαλον, σε μια ξεχωριστή ομιλία, κάλεσε να «αποφευχθούν αχρείαστες εντάσεις στους ιερούς τόπους».
«Ως κάποιος που έχει ζήσει πολέμους και την απώλεια των καλύτερων φίλων μου σε αυτούς, γνωρίζω από τα βάθη της καρδιάς μου τη σημασία της ειρήνης», είπε ο Γιάαλον, πρώην αρχηγός του επιτελείου στρατού του Ισραήλ.

Ο Γιάαλον, υπέρμαχος των εποικισμών, άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ πρέπει να είναι πιο διστακτικό όσον αφορά την παραχώρηση γης έναντι ειρήνης στους Παλαιστινίους που επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν ένα κράτος στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα, γη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

Το Ισραήλ απέσυρε τους στρατιώτες του από τη Γάζα το 2005 αλλά διατήρησε αυστηρούς ελέγχους στα περάσματα προς την περιοχή.

«Ως υπουργός Άμυνας του κράτους του Ισραήλ δεν θα κάνω συμβιβασμούς στην ασφάλεια και τη ζωή των ισραηλινών πολιτών ούτε θα τζογάρω μαζί τους», είπε ο Γιάαλον.

Η συνθήκη με την Ιορδανία κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του Ισραήλ υπογράφτηκε το 1994 και ήταν η δεύτερη συνθήκη ειρήνης του Ισραήλ με έναν άραβα γείτονα μετά τη συνθήκη του 1979 με την Αίγυπτο.

Πηγή: 24h.com.cy

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν