Διεθνή

Το καθεστώς Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

Αφού το καθεστώς Ερντογάν «φόρτωσε» την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά F-16 στο «παράλληλο κράτος» του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, για να μπορέσει στη συνέχεια να ζητήσει συγγνώμη ο Ερντογάν από τον Πούτιν και να το παίξει «αθώα περιστερά», ότι δηλαδή είναι θύμα προβοκάτσιας των γκιουλενιστών που εκτελούσαν εντολές των Αμερικανών (αυτά τα τρομερά ψεύδη είπε στον Πούτιν κι ο άλλος τα άκουσε επειδή τον συνέφεραν), τώρα προσπαθεί να φορτώσει και τις αποδεδειγμένες σχέσεις της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος στον Γκιουλέν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, που είναι η «φωνή του Ερντογάν», οι γκιουλενιστές συνεργάζονταν τόσο με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) όσο και με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για να εξαπολύουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία.
Η Yeni Safak, σύμφωνα με πηγές της από τις υπηρεσίες πληροφοριών, ισχυρίζεται ότι το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και συγκεκριμένα μαθητές και δάσκαλοι στα ισλαμικά σχολεία του Γκιουλέν που λειτουργούν στο βόρειο Ιράκ, διείσδυσαν στο Ισλαμικό Κράτος και συγκεκριμένα σε μια από τις «μεραρχίες» των τρομοκρατών στη Χαουίτζα.

Γκιουλεντιστές στο Ισλαμικό Κράτος

Ένας από τους ανθρώπους του Γκιουλέν, που τον κατηγορούν ότι είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, ήταν ο Ουγκούρ Πεχλιβανόγλου (Uğur Pehlivanoğlu), ένας «τρομοκράτης» που εργαζόταν ως δάσκαλος σε ιεροδιδασκαλείο του Γκιουλέν στη Σουλεϊμανίγια του βορείου Ιράκ.
Ο Πεχλιβανόγλου, γράφει η Yeni Safak, ταξίδεψε στη Χαουίτζα μέσω της επαρχίας Κιρκούκ με έξι μαθητές του, επίσης μέλη του δικτύου των γκιουλενιστών, κι εντάχθηκαν στη «μεραρχία» Σαλαχουντίν Αγιούμπι η οποία σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Πεχλιβανόγλου πολέμησε για το Ισλαμικό Κράτος και έγινε γνωστός ως Αμπού Γουαλίντ.
Ο ίδιος διατήρησε τις επαφές του με υποστηρικτές του Γκιουλέν, κυρίως επιχειρηματίες, στην επαρχία Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, τους ίδιους που στο παρελθόν χρηματοδοτούσαν τα σχολεία του Γκιουλέν στο βόρειο Ιράκ.
Η Τουρκία, γράφει η Yeni Safak, δέχτηκε με σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων το 2015 και το 2016, οι οποίες χρεώθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος.
Το TRIBUNE υπενθυμίζει ότι αφενός μεν αυτές οι επιθέσεις είχαν στόχους κυρίως Κούρδους αριστερούς ή τουρίστες, αφετέρου το Ισλαμικό Κράτος ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη τους.
Η Yeni Safak συνεχίζει και γράφει ότι ο Πεχλιβανόγλου εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος στα τέλη του 2014 και μέσα σε ένα χρόνο αναρριχήθηκε στα υψηλά κλιμάκια της οργάνωσης.
Σκοτώθηκε σε μάχη από σιίτες Ιρακινούς παραστρατιωτικούς μαζί με τρεις τζιχαντιστές του, τους Ρενές, Ζανά και Ενές, στα τέλη του 2015.
Επίσης, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι ο γιος ενός εκ των ηγετών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη, του Αμπού Μουσλίμ, παρακολουθεί μαθήματα σε σχολείο του Γκιουλέν στην επαρχία της Νινευή.
Το Ισλαμικό Κράτος δεν χτύπησε τα σχολεία του Γκιουλέν στη Μοσούλη ύστερα από συνάντηση του Χαμντί Σερίν, ηγέτη των γκιουλενιστών στη Μοσούλη, την ηγεσία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Εκτός του ότι οι παραπάνω κατηγορίες δεν αποδεικνύουν απολύτως τίποτα, σε αντίθεση με τους… τόμους στοιχείων που έχουν συσσωρευτεί για τις σχέσεις του καθεστώτος Ερντογάν με το Ισλαμικό Κράτος, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι όπως το πάνε οι ισλαμιστές της Άγκυρας θα «φορτώσουν» σε λίγο στους γκιουλενιστές και τη γενοκτονία των Ποντίων.
Η γραμμή του καθεστώτος της Άγκυρας είναι μία: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένα «περιστέρι» της ειρήνης, ο καλύτερος και πλέον παρεξηγημένος ηγέτης της Μέσης Ανατολής. Ένα νόμπελ Ειρήνης θα του άξιζε για τους κόπους του. Μόνο αυτά δεν έχουμε ακούσει ακόμα…
TRIBUNE

Top Post

Ξεχώρισαν