Διεθνή

Ξεσκέπασαν τη συνεργασία Τουρκίας με τζιχαντιστές!

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ριζοσπαστικού ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία απελευθέρωσε κρυφά μια σειρά από τζιχαντιστές και τους έστειλε πίσω στο ISIL, σε αντάλλαγμα για τους τούρκους ομήρους που είχαν απαχθεί τον Ιούνιο, από το Τουρκικό Γενικό Προξενείο στη Μοσούλη.

Σε μια συνέντευξη με την εφημερίδα The Times, ένας μαχητής του ISIL ο Meqdad al-Sharoury, από την Υεμένη, που μεγάλωσε στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε πως ο ίδιος και άλλοι τζιχαντιστές που κρατούνταν στην νοτιοανατολική τουρκική πόλη Σανλιούρφα τους πήραν νύχτα από τα κελιά τους και μαζί με άλλους μαχητές του ISIL στη Συρία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times ορισμένοι από τους 180 ισλαμιστές, μερικοί απ’ αυτούς Βρετανοί ή πολίτες της ΕΕ, παραδόθηκαν στον ISIL στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε αντάλλαγμα για τα 49 άτομα που συνελήφθησαν από τον ISIL τον Ιούνιο στο Τουρκικό Γενικό Προξενείο στη Μοσούλη.

Το ρεπορτάζ, με τίτλο « οι τζιχαντιστές αποκαλύπτουν μυστική συμφωνία πίσω από την ανταλλαγή των ομήρων», αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει την απογοήτευση στην Τουρκία για την άρνηση της να επιβεβαιώσει τη συμφωνία ανταλλαγής και να πει αν παραδόθηκαν και πόσοι πολίτες της ΕΕ στους ισλαμιστές. Ο Sharoury είπε στους The Times ότι Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν πολύ ευγενικοί και έχουν περιθάλψει τζιχαντιστές, στο παρελθον, πολύ καλά στην Şanlıurfa.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Sharoury είπε ότι μεγάλωσε στην πόλη στη Σαουδική Αραβία, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως ιμάμης. Είπε ότι πήγε στη Συρία πριν από δύο χρόνια και εντάχθηκε στην Αl-Nusra Front. Μετά από λίγο αποφάσισε να προσχωρήσει στο ISIL και συνελήφθη σε ένα από τα χωριά του Χαλεπίου στη Συρία, ενώ αγωνίζονται εναντίον των μελών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA). Είπε πως οι πρώτοι από τους ανθρώπους που τον συνέλαβαν, έλεγαν ότι επρόκειτο να σταλεί στη Σαουδική Αραβία, αλλά στη συνέχεια απεστάλλει στην Τουρκία και κρατήθηκε σε μια φυλακή στο Şanlıurfa.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν απελευθερώθηκαν οι Τούρκοι όμηροι,οι μαχητές του ISIL γιορτάσανε την απελευθέρωση τοθ Sharoury στο Twitter.

Ο Sharoury, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι στο Ιράκ, μίλησε στην εφημερίδα The Times μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, λέγοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός των ISIL μαχητές συνελήφθησαν από την FSA. Ο ISIL με τη σειρά του αποφάσισε να συλλάβει τους Τούρκους διπλωμάτες, προκειμένου να εξαναγκάσει την Τουρκία ν’ ασκήσει πίεση στον FSA ώστε ν’ απελευθερώσει τους μαχητές του ISIL.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την εποχή εκείνη είπε στον Τύπο ότι οι όμηροι ελευθερώθηκαν σε μια μυστική επιχείρηση συλλογής πληροφοριών και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπήρξε μια συμφωνία ανταλλαγής. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες της επιχείρησης απελευθέρωσης ομήρων.

Ένας Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στους The Times ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η Τουρκία αρνήθηκε να πει αν υπήρχε μια ανταλλαγή κρατουμένων ή όχι. Αλλά ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλοι είδαν τον υπαινιγμό Ερντογάν στη δήλωσή του, μετά την απελευθέρωση ομήρων.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι μεταξύ των απελευθερωθέντων μαχητών του ISIL στην ανταλλαγή των ομήρων, υπήρχαν δύο βρετανοί, τρεις γάλλοι, δύο σουηδοί, ένα βέλγος κι ένας από την πΓΔΜ.

Πηγή: e-dragoumanos.eu

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν