Διεθνή

Τέλος στη “Συμμαχία των Πολιτισμών”;

Τέλος στη “Συμμαχία των Πολιτισμών”;

Η Ισπανία σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη θέση της ως συν-χορηγός της Συμμαχίας των Πολιτισμών (μαζί με την Τουρκία), μια πρωτοβουλία που προτάθηκε και εγκρίθηκε από τον πρώην ισπανό πρωθυπουργόςΧοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο κατά τη διάρκεια της 59ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το 2005.
Η σημερινή ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει πλήρως την πρωτοβουλία της Συμμαχίας των Πολιτισμών, με την αιτιολογία ότι έχει χάσει τη σημασία της. Η πρωτοβουλία, η οποία περιλαμβάνεται στην Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας της Ισπανίας το 2011 από τον Θαπατέρο, επίσης φέρεται να εξαιρείται από την ενημερωμένη έκδοση του εγγράφου που κυκλοφόρησε η ισπανική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα.
Το τρέχον έγγραφο Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας, που ενημερώθηκε από το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) λέγεται ότι δεν κάνει καμία αναφορά στην πρωτοβουλία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες οφείλεται σε πίεση από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που ισχυρίζονται ότι δεν είναι σωστό να επικεντρωθούμε σε μια τέτοια πρωτοβουλία σε μια εποχή που «τζιχαντιστές τρομοκρατούν την Ευρώπη”.
Η Συμμαχία των Πολιτισμών ξεκίνησε το 2005 από τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Ισπανίας και υιοθετήθηκε αργότερα από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (Κόφι Ανάν) για να γίνει μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ και αναφέρεται ως η Συμμαχία των Πολιτισμών (UNAOC).
Ως μέρος της πρωτοβουλίας, ο τότε Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Θαπατέρο οδήγησαν από κοινού αρκετές συναντήσεις και δραστηριότητες για την αντιμετώπιση της σημασία του διαπολιτισμικού διαλόγου, σε μια εποχή ψυχρών και τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Δύσης και του μουσουλμανικού κόσμου, ειδικά στην μετά-11Σεπτ. εποχή.
Η Ισπανία άρχισε να επανεξετάσει τη θέση της ως συν-χορηγός της πρωτοβουλίας μετά την παραίτηση Θαπατέρο στα τέλη του 2011. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Γκαρσία-Μαρκάλλο, νωρίτερα είχε παραδεχθεί ότι διατηρεί αμφιβολίες για το έργο του UNAOC και τη συμβολή του στην Ισπανία.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόϊ θέλει να ακυρώσετε την έκτη διακυβερνητική σύνοδο κορυφής, Τουρκίας-Ισπανίας η οποία είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα κάποια στιγμή φέτος. Πρόκειται για ένα έτος εκλογών για την Ισπανία και ο Ραχόϊ θέλει να περνά περισσότερο χρόνο με τους ψηφοφόρους του. Η Τουρκία πρόκειται επίσης να έχει γενικές εκλογές φέτος τον Ιούνιο.
Η διακυβερνητική σύνοδος κορυφής Τουρκίας-Ισπανίας έχει καθιερωθεί να γίνεται κάθε χρόνο από το 2009. Εάν η Ισπανία βάλει την έκτη διακυβερνητική σύνοδο κορυφής στο ράφι, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ισπανία μπορούν να εισέλθουν σε μια περίοδο έντασης αφήνει να εννοηθεί ανεπίσημα η Άγκυρα, αλλά ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με την καταπολέμηση του ισλαμικής τρομοκρατίας, αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος και βετεράνος διπλωμάτης Φαρούκ Λογκόγλου, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP)είπε ότι η εγκατάλειψη της Συμμαχίας των Πολιτισμών από την Ισπανία, είναι μια ανεπιθύμητη και “λανθασμένη απόφαση», ειδικά σε μια εποχή που η ανάγκη για κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων από διαφορετικές θρησκείες έχει αυξηθεί.
Η απόφαση της Ισπανίας αναφέρει επίσης ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης [κόμμα ΑΚ] δεν μπορούσε να παραδώσει ό, τι προβλέπεται από το ρόλο του, ως συμπρόεδρος της συμμαχίας. Η απομάκρυνση της Ισπανίας είναι μια ανεπιθύμητη προοπτική “, δήλωσε ο Λογκόγλου.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Φατίχ Σελίμ, Σάββας Γκέντς δήλωσε ότι η απόφαση της Ισπανίας είναι “λυπηρή και απογοητευτική». Ο Γκέντς είπε ενδέχεται να υπάρχουν δύο λόγοι πίσω από την απομάκρυνση της Ισπανίας από την Συμμαχία των Πολιτισμών. Είπε ότι τα κόμματα της ακροδεξιάς στην Ισπανία είναι πιθανό προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν ψήφους από τη βάση των ψηφοφόρων σε μια εποχή κατά την οποία η ξενοφοβική ρητορική και η ισλαμοφοβία, κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη.
Δεύτερον, δήλωσε ο Γκέντς, ως συμπρόεδρος της Συμμαχίας του Πολιτισμού, η Τουρκία απέτυχε να παράγει οτιδήποτε εκτός από κενή ρητορική. Υπενθυμίζοντας ότι παρήχθη από την Άγκυρα από την αρχή ως σήμερα στο χώρο αυτό θα πρέπει να καταγηθεί.
Τόνισε επίσης ότι η πολυπολιτισμικότητα δεν πηγαίνει καλά, λόγω των εξελίξεων στις πολιτικές της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στους μετανάστες καθώς αυτό που γίνεται βοηθά για να συγκεντρώσει ψήφους της δεξιάς.
Σε κάθε περίπτωση, η απόσυρση της Ισπανίας από το έργο αυτό είναι λυπηρό και απογοητευτικό. Αλλά δεν βλέπουμε μια ισχυρή αντίδραση που να δείχνει την απογοήτευση που προέρχεται από την Άγκυρα μέχρι στιγμής σε αυτό το σημείο “, δήλωσε ο Γκέντς.
 
Πηγή: e-dragoumanos.eu

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν