Μεγάλες ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις με εντολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Ειρηνικό έως την Μαύρη Θάλασσα έχουν σχεδιαστεί για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς τη Δύση. «Να κρατήσει αποστάσεις από την Ρωσία, και να μην ενεργεί τολμηρά στην Ουκρανία», αυτό θεωρούν πολλοί παρατηρητές, σύμφωνα με την εφημερίδα thenews.com.pk .
Από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία περισσότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο, η Ρωσία διεξάγει με την σειρά της πολλά «παιχνίδια πολέμου», αλλά η κλίμακα των τελευταίων στρατιωτικών ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής πυρηνικών βομβαρδιστικών στην Κριμαία, αλλά και βαλλιστικών πυραύλων στο Καλίνινγκραντ στην κεντρική Ευρώπη, εγείρει μια σειρά από νέα ερωτήματα.
Οι ειδικοί λένε ό, τι ο σκοπός των τελευταίων τεράστιων ρωσικών ασκήσεων, στις οποίες συμμετέχουν 80.000 χιλιάδες στρατιώτες, έχουν ως πρόθεση να δείξουν ότι η Ρωσία του Πούτιν δεν θα σταματήσει σε τίποτα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.
Ο Στρατιωτικός αναλυτής Pavel Felgenhauer είπε ότι η Ρωσία ακολουθεί μια διττή στρατηγική, την χρήση του «πυρηνικού εκβιασμού» για να προσπαθήσει να πιέσει τη Δύση να κάνει υποχωρήσεις εν μέσω κυρώσεων σε σχέση με την Ουκρανία, ενώ την ίδια στιγμή φροντίζει οι δυνάμεις της να είναι έτοιμες για οποιαδήποτε πλήρους κλίμακας στρατιωτική αντιπαράθεση.
«Αυτή είναι η μικροπολιτική, που ισορροπεί στο χείλος του πολέμου», δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι στην σημερινή μολυσμένη πολιτική ατμόσφαιρα, η οποία γκρέμισε τους δεσμούς της Δύσης με το Κρεμλίνο δεν αποκλείονται οποιαδήποτε σενάρια.
«Αυτές είναι οι προετοιμασίες για μια πιθανή πυρηνική σύγκρουση, για ένα μεγάλο πόλεμο με την Ευρώπη, και για έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο με την Αμερική, αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο», τονίζει ο ίδιος.
«Ο Πούτιν μιλάει για τα πυρηνικά όπλα, αλλά κανείς δεν μας φοβάται,» έγραψε η Gioylia Latynina, αρθρογράφος της εφημερίδας Novaya Gazeta.
Η ίδια αποκάλεσε τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου ως μια « μεγαλοπρεπή μπλόφα» και μια προειδοποίηση προς την Δύση να μην κλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με σωρεία άρθρων μας στο pentapsotagma.gr, οι τακτικές έχουν αλλάξει και από τους δύο αντιπάλους σε κάποιο βαθμό. Η Ουάσιγκτον στέλνει στρατεύματα σε μια εκπαιδευτική αποστολή στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα, αλλά κρατά μακριά από το Κίεβο την προμήθεια μη θανατηφόρων όπλων.
Η κατάληψη από την Ρωσίας της Κριμαίας, έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ανατολική Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, για τις προθέσεις της Μόσχας, για αυτό και η συμμαχία ενισχύει τις άμυνες της στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης.
Μάλιστα πρόσφατα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker προχώρησε τόσο πολύ ώστε πρότεινε την δημιουργία ενός στρατού της ΕΕ.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η τακτική του Ρώσου Προέδρου έχει προκαλέσει τρόμο ειδικά στην Ευρώπη.
Πηγή: pentapostagma
Προσθήκη σχολίου