Διεθνή

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία «ετοιμάζουν» εισβολή στην Συρία;

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία «ετοιμάζουν» εισβολή στην Συρία;

Τον Οκτώβριο του 2014, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε στο CNN και στην Cristian Amanpour ότι, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν μία no-fly-zone, η Τουρκία θα αναπτύξει τα στρατεύματα της στην Βόρεια Συρία, αναφέρει η έγκυρη ιστοσελίδα warontherocks.com.
Στη συνέχεια, η Άγκυρα κυκλοφόρησε έναν χάρτη που περιέγραφε μία ζώνη, η οποία θα ελέγχονταν από τουρκικά και αμερικανικά αεροσκάφη με την διενέργεια περιπολιών . Η περιοχή περιελάμβανε ολόκληρη την περιοχή των συνόρων της Τουρκίας με την Συρία, εκτός από την ελεγχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος περιοχή γύρω από την πόλη του Tel Abyad.
Η Τουρκία έχει υποστηρίξει ότι με την χρήση αεροπορικών δυνάμεων θα «χαράξει» μια ασφαλή ζώνη κατά μήκος των συνόρων , η οποία θα εκτείνεται από τα σύνορα της προς την πόλη του Χαλεπίου, από τον Νοέμβριο του 2011. Οι Οθωμανοί οραματίζονται τον έλεγχο αυτής της ζώνης, για να «βοηθήσουν» στην οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να μπορεί να ασκήσει πίεση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ . Η εκδίωξη του Άσαντ είναι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός της Άγκυρας από τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν « χάλασαν» οι σχέσεις της με το συριακό καθεστώς .
Οι Ηνωμένες Πολιτείες , από την πλευρά τους έχουν «εμποδίσει» επανειλημμένα αιτήματα της Τουρκίας για μια πιο επιθετική πολιτική στην Συρία. Αυτή η αμερικανική απροθυμία προκάλεσε σημαντικές εικασίες ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να επιλέξει να «προχωρήσει» μόνη της στη Συρία.
Σύμφωνα με αυτό το ζήτημα , τουρκικές πηγές έχουν διαμηνύσει «κρυφά» σε διάφορες « κατευθύνσεις» εδώ και μήνες, ότι έχουν στενή συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με μια στρατηγική « άμεσης παρέμβασης» στην Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα, η ενέργεια αυτή θα περιλαμβάνει την χρήση της Σαουδαραβικής και της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας , για να « εξουδετερωθεί» πλήρως η συριακή Πολεμική Αεροπορία , με την διενέργεια κοινών περιπολιών στην ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με την Συρία. Ο τουρκικός στρατός έχει σχέδια για αυτό το σενάριο , και την δημιουργία της ζώνης αυτής για σχεδόν μισή δεκαετία. Η γνωστή εφημερίδα Huffington Post επιβεβαίωσε την εγκυρότητα αυτών των πληροφοριών την περασμένη εβδομάδα, αναφέροντας ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Ριάντ και της Άγκυρα, για την διενέργεια κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων , εναντίον της Συρίας , βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η ιστορία δείχνει ότι και οι δύο χώρες είναι έτοιμες να παρέμβουν, ανεξάρτητα από την αμερικανική θέση. Πράγματι, τις τελευταίες εβδομάδες, το Ριάντ και η Άγκυρα έχουν ξεπεράσει τις διαφωνίες τους σχετικά με την κατεύθυνση του πολέμου, και τώρα εμφανίζονται ενωμένες στην υποστήριξή της ομάδας των ανταρτών Jaysh Al Fateh, που ανέλαβε πρόσφατα τον έλεγχο της επαρχίας Idlib της Συρίας.
Ωστόσο, πέρα από την συνεργασία αυτή στην Συρία, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αμφιβάλλουν οι διεθνείς αναλυτές για την πιθανότητα δημιουργίας ενός κοινού μετώπου Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας,με την υλοποίηση στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία , λόγω πιθανόν της τουρκικής εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Ο Ερντογάν θα πρέπει να είναι πρόθυμος να θυσιάσει τις προσωπικές του πολιτικές φιλοδοξίες, και αυτό δεν είναι πιθανό.
Επίσης , υπάρχουν κάποιες άλλες πιο σοβαρές παράμετροι και πραγματικότητες να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες. Η Σαουδαραβική Πολεμική Αεροπορία έχει πλέον εμπλακεί σε έναν βρώμικο πόλεμο στην Υεμένη. Είναι δύσκολο να πολεμάς σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα. Οι απαιτήσεις των πόρων που απαιτούνται για να διατηρηθεί ένας υψηλός ρυθμός των εναέριων περιπολιών στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας, είναι πολύ μεγάλος και για τις δύο χώρες. Θα πρέπει οι Ηνωμένες Πολιτείες να προστατεύσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά τις τουρκικές δυνάμεις στο έδαφος, πράγμα δύσκολο.
Δεύτερον, η τουρκική επέμβαση στη Συρία δεν θα ήταν δημοφιλής στην εγχώρια πολιτική σκηνή της χώρας . Όλα τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας έχουν αρχίσει επισήμως στην εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2015. Ο πιο σημαντικός πολιτικός της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προωθεί μια σημαντική αλλαγή στο σύνταγμα της χώρας, το οποίο θα περιλαμβάνει ενισχυμένο προεδρικό σύστημα γι “αυτόν. Για να γίνει αυτό, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) πρέπει να πάρει επιπλέον 18 έδρες στις επερχόμενες εκλογές . Μέχρι τώρα το κόμμα κατέχει 312 έδρες στο κοινοβούλιο, αλλά χρειάζεται 330 έδρες για ελέγξει την πλειοψηφία και να περάσει το προτεινόμενο σύνταγμα. Τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων προβλέπουν ότι αυτό θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο.
Η Άγκυρα και το Ριάντ έχουν σίγουρα εμβαθύνει τη συνεργασία τους ειδικά τους τελευταίους μήνες. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα αυτής της επαναπροσέγγισης των δύο χωρών στην συριακή σύγκρουση, είναι η αύξηση της υποστήριξης στους αντάρτες της Συρίας, ανεξάρτητα από την υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ προγράμματος « εκπαίδευση και εξοπλισμός»’.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναμένεται μεγαλύτερη στήριξη για ορισμένες ομάδες ανταρτών καθώς και αύξηση της συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών.
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, μία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας εξέγερσης των Κούρδων της χώρας σε συνεργασία την πολιτοφυλακή του PYD στη Συρία. Οποιαδήποτε τέτοια σύγκρουση θα αυξήσει τις εντάσεις με τους Κούρδους στην Τουρκία, και ως εκ τούτου θα διακινδυνεύσει μια επιστροφή στη βία, σε μια εποχή που τα τουρκικά στρατεύματα θα βρίσκονται εκτός χώρας . Δεν γνωρίζουμε τελικά όμως ποιο από όλα τα ελαττώματα θα υπερτερήσει στην Άγκυρα , η «πλεονεξία» η « καχυποψία».
 
 
Πηγή: pentapostagma.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν