Τελικά από ότι διαφαίνεται η κίνηση πριν κάποιους μήνες του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν να ανακοινώσει την δημιουργία του αγωγού « Τουρκικό ρεύμα» έχει προκαλέσει μεγάλες γεωπολιτικές και στρατιωτικές αναταράξεις, μεγάλης εντάσεως .
Σε αυτό το γεγονός αναφέρεται και ο διεθνείς δυτικός τύπος αφήνοντας το στίγμα του στο ζήτημα αυτό με προεξάρχων το περιοδικό Forbes .
Ξεκίνησε η κατασκευή του αγωγού, τονίζει το περιοδικό, «Τουρκικό ρεύμα» κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει τώρα να λάβει υπόψη της σοβαρά την ενεργειακή στρατηγική της Ρωσίας και της Τουρκίας. Η δημοσίευση σημειώνει ότι ο αγωγός «Turk Stream» μπορεί να αποτελεί ήδη την αρχή μιας νέας εποχής των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, αναφέρει και το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
« Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το δρόμο για την Ευρασιατική ενεργειακή συμμαχία που θα αμφισβητήσει τα σχέδια της Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας» τονίζει το άρθρο του ρωσικού τύπου .
Όλοι δραστηριοποιούνται, εκτός της ΕΕ, δηλαδή των Γερμανών, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με την υποδούλωση των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό έκαναν πάντα , αυτό ήθελαν πάντα , αυτό επιδίωκαν πάντα, από την εποχή της « Αγίας ρωμαϊκής αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου , και την εποχή Λούθηρου».
Το 2015, συνεχίζει το περιοδικό Forbes, η ΕΕ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της και να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή ενεργειακή Ένωση.
Η Ρωσία, ωστόσο, μπορεί και θέλει να «ενσωματώσει» την ευρωπαϊκή ενεργειακή ένωση στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΚΑΕ) και της Διεθνούς Ένωσης Οικονομικών και Ενέργειας (Ι.Α.Ε.Ε.), η οποία περιλαμβάνει και την Τουρκία.
Η γεωγραφική θέση της Τουρκίας, η οποία είναι ένας σημαντικός στρατηγικός παίκτης στην Ευρώπη και την Ευρασία, είναι άκρως σημαντική . Στον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια, η ΕΕ θα πρέπει να γνωρίζει αυτό το στρατηγικό ρόλο, γράφει το περιοδικό Forbes. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες , τα επόμενα χρόνια οι δυτικοί πολιτικοί και επενδυτές θα ανταγωνίζονται για την εύνοια της Άγκυρας.
Το Forbes σημειώνει επίσης ότι περίπου το 60% του φυσικού αερίου, το οποίο αγοράζει η ίδια η Τουρκία, θα τροφοδοτείται από την ρωσική εταιρεία «Gazprom». Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι, η ζήτηση για ενέργεια στην Τουρκία θα υπερβεί την προσφορά τουλάχιστον μέχρι το 2030.
Ο αγωγός φυσικού αερίου «τουρκικό ρεύμα» περιλαμβάνει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου δυναμικότητας των 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία προς την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος θα φέρει στα τουρκο-ελληνικά σύνορα 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αναμένεται ότι στα σύνορα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, θα δημιουργηθεί ένας κόμβος διακλάδωσης του αερίου, προς την ΕΕ για την περαιτέρω αποδοχή του αερίου αυτού στην επικράτειά της .
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, η Ρωσία και η Τουρκία προς το παρόν επέλεξαν να μιλούν μόνο για χρήματα , για αποσιωπήσουν τις υπόλοιπες διαφορές τους οι οποίες είναι πολύ μεγάλες για τις « προσπεράσουν». Η Ρωσία προσπαθεί « αποσπάσει» την Τουρκία από την αγκαλιά των ΗΠΑ, πράγμα αδύνατο και ακατόρθωτο. Η αλλαγή στάσης της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας είναι πλέον εμφανής. όσο για το αγωγό πιθανότατα να μην υλοποιηθεί λόγω πρωτίστως αλλαγής των τουρκικών σχεδίων. Σχεδίων που μιλούν για την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας της εποχής του Σουλεϊμάν, κάτι το οποίο θα σημαίνει την « σύγκρουση» με την Ρωσία που αναβιώνει την εποχή του Μεγάλου Πέτρου στο πρόσωπο του Β.Πούτιν.
Πηγή: pentapostagma.gr
Προσθήκη σχολίου