Διεθνή

Συνωμοσία των ΗΠΑ η κρίση στην ΠΓΔΜ λέει η Μόσχα…

Συνωμοσία των ΗΠΑ η κρίση στην ΠΓΔΜ λέει η Μόσχα…

Λόγω του Turkish Stream θεωρεί η Ρωσία πως οι ΗΠΑ επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν τη «Μακεδονία», προωθώντας τον αγωγό ΤΑΡ, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Witrschafts Nachrichten, σύμφωνα με τηλεγράφημα του RIA Novosti.
Του Παντελή Καρύκα
Ο Turkish Stream είναι ανταγωνιστικός του ΤΑΡ αγωγός. Ο τελευταίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, αποκλείοντας τη Ρωσία από την ευρωπαϊκή αγορά. Αν ο ΤΑΡ κατασκευαστεί οι ΗΠΑ θα ασκούν ισχυρό έλεγχο στην τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Αζερμπαϊτζάν, Yeni Musavat, οι ΗΠΑ ανησυχούν για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα του Turkish Stream. Σύμφωνα με τους Ρώσους οι αναταραχή στη «Μακεδονία» οφείλεται στην πρόθεση των Αμερικανών να ανατρέψουν, πραξικοπηματικά, τον «φιλορώσο» Νίκολα Γκρουέφσκι και να τον αντικαταστήσουν με φιλοαμερικανική κυβέρνηση.
Ο Γκρουέφσκι, κατά τους Ρώσους, απειλείται με ανατροπή γιατί αποδέχτηκε την συμμετοχή στον Turkish Stream. Ο Αμερικανός πρέσβης στην ΠΓΔΜ έχει ταχθεί υπέρ της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, η ρωσική θεώρηση, επί του προκειμένου, δεν στέκει, λογικά. Καταρχήν, και ο ΤΑΡ και ο Turkish Stream περνούν από την Τουρκία και άρα, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, ελέγχονται από αυτήν και άρα από τη Δύση. Εκτός αν η Μόσχα θεωρεί πως η Άγκυρα θα αναδειχθεί σε «χρήσιμο ηλίθιο», εξυπηρετώντας αποκλειστικά τα ρωσικά συμφέροντα.
Επίσης, ο Turkish Stream θα έφτανε στην ΠΓΔΜ μόνο μέσω Ελλάδας, αφού και η Σερβία τάχθηκε κατά του σχεδίου. Άρα, αν έπρεπε κάποιον να πιέσουν οι Αμερικανοί δεν είναι ο συρφετός του Γκρουέφσκι, τον οποίο αίφνης αγάπησαν οι Ρώσοι τόσο πολύ και τόσο ξαφνικά, αλλά την Ελλάδα.
Το ότι το κράτος του Γκρουέφσκι ήταν θνησιγενές από την στιγμή που συστάθηκε, είναι δεδομένο και όλοι το γνωρίζουν, ακόμα και οι Αμερικανοί που το δημιούργησαν, στη βάση της θεωρίας του κράτους-μαξιλάρι (buffer-state), ενός προτεκτοράτου ουσιαστικά για να κρατά χωρισμένους «εθνικισμούς» της περιοχής. Στην πράξη δε θέλει και πολύ φιλοσοφία για να αποφανθούμε εάν αυτό το σχέδιο αυτό έχει «περπατήσει».
Επίσης, γνωστές είναι οι συνεχόμενες αβελτηρίες του Γκρουέφσκι, σε κάθε επίπεδο, εντός και εκτός των συνόρων του. Ήταν απλώς θέμα χρόνου να ξεσπάσει νέα σύγκρουση με τους Αλβανούς, αλλά και με την αντιπολίτευση, μετά τα αλλεπάλληλα συνταγματικά πραξικοπήματα του εν λόγω.
Το να χαρακτηρίζει η Μόσχα τα τεκταινόμενα στα Σκόπια ως «δυτικό πραξικόπημα» κατά του Γκρουέφσκι είναι επιεικώς φαιδρό και αρκετά προσβλητικό για την Ελλάδα, γιατί με τον τρόπο αυτό νομιμοποιεί ένα άθλιο, εθνικιστικό και εχθρικό προς την Ελλάδα καθεστώς, το οποίο έχει ήδη αναγνωρίσει με τη «συνταγματική ονομασία» του που παραχαράσσει την Ιστορία αιώνων, στην οποία όταν αφορά τους ίδιους, οι Ρώσοι είναι παραδοσιακά πολύ ευαίσθητοι.
Μπορεί η δημιουργία του κράτους των Σκοπίων να θεωρείται σύμφωνα με ορισμένες αναγνώσεις ως λάθος, αμερικανικό εν προκειμένω, όμως, εάν η ρωσική πλευρά θεωρεί ότι στόχος είναι η εκδίωξη της επιρροής της στη χώρα, αυτό σημαίνει πως στόχος της ρωσικής διπλωματίας ήταν ακριβώς αυτός, κι έτσι δικαιολογούνται οι «ιστορικοί συμβιβασμοί».
Έτσι όμως, νομιμοποιεί και τον γεωπολιτικό της αντίπαλο να επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τη ρωσική διείσδυση…
Αντί λοιπόν να συγκρούονται με έναν τόσο αυτοκαταστροφικό τρόπο Ουάσιγκτον και Μόσχα, ας φροντίσουν να καταλήξουν σε ένα στρατηγικό modus Vivendi στην περιοχή, στηριγμένες σε άλλες «σταθερές» που έχουν αποδείξει στην πορεία του χρόνου την αξία τους και για τις δυο πλευρές.
Ας κάνουν την Ελλάδα γέφυρα ανάμεσα στις δυο πρωτεύουσες, όχι αρένα επί της οποίες θα διευθετήσουν τις διαφορές τους, με τρόπους που θα απειλήσουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.
 
 
Πηγή: defence-point.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν