Η παραγωγή ανά εργαζόμενο αυξήθηκε το 2014 με τον χαμηλότερο ρυθμό από την αρχή της χιλιετίας στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, υποδηλώνοντας ότι η επιβράδυνση της παραγωγικότητας γίνεται πρόβλημα παγκόσμιων διαστάσεων,
σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε έκθεση του ερευνητικού ινστιτούτου Conference Board, σύμφωνα με την οποία μόνο στην Ινδία και την Υποσαχάρια Αφρική σημειώθηκε πέρυσι αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board Μπαρτ βαν Αρκ δήλωσε ότι η συνολική παραγωγικότητα, που λαμβάνει υπόψη – πέραν της απασχόλησης – και το επίπεδο δεξιοτήτων και τις επενδύσεις, μειώθηκε κατά 0,2% το 2014. «Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και συνεπώς πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά», δήλωσε ο βαν Αρκ. Στην έκθεση του Conference Board, που θα δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα, σημειώνεται ότι η επιβράδυνση στην αύξηση της παραγωγικότητας είναι μόνο εν μέρει αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης του 2008 – 09 και ότι αντανακλά βαθύτερα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα.
Καθώς η παγκόσμια προσφορά εργασίας κορυφώνεται, η τάση αυτή πρέπει να αναστραφεί για να μπορούν οι άνθρωποι να αυξήσουν την ευημερία τους στα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας «μία τεράστια πρόκληση» για τις επιχειρήσεις, αναφέρει το Conference Board. Οι οικονομολόγοι διαφωνούν όσον αφορά τα ακριβή αίτια της εξασθένησης της παγκόσμιας παραγωγικότητας. Οι πιο αισιόδοξες εξηγήσεις εστιάζουν στις επιπτώσεις της ίδιας της κρίσης, η οποία ενθάρρυνε τις εταιρείες να μην επενδύσουν σε καλύτερες τεχνολογίες και διαδικασίες. Αυτό αναμένεται να υποχωρήσει καθώς θα συνεχίζεται η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ο βαν Αρκ, ωστόσο, λέει ότι η θεωρία της προσωρινής εξασθένησης δεν αρκεί για να εξηγήσει το πρόβλημα και ότι εξελίσσονται μεγαλύτερες τάσεις.
Ο ίδιος δηλώνει ότι οι αναδυόμενες αγορές φθάνουν στα όρια μίας ανάπτυξης που βασιζόταν στη μεταφορά τεχνολογίας, ενώ οι αναπτυγμένες οικονομίες εστιάζουν στις υπηρεσίες, οι οποίες έχουν λιγότερα περιθώρια γρήγορων κερδών σε αποδοτικότητα. Η αύξηση της παραγωγικότητας θεωρείται ένας από τους λίγους τρόπους για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, σε μία εποχή που αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες βλέπουν τους πληθυσμούς τους να γερνούν και το ποσοστό των συνταξιούχων τους να αυξάνεται γρήγορα. Χωρίς ισχυρότερη αύξηση της παραγωγικότητας, ο κόσμος μάλλον θα πρέπει να συνηθίσει σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 2,1% το 2014 έναντι μέσου ρυθμού 2,6% από το 1999 έως το 2006.
Οι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο το πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας εργασίας ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα επίπεδα διαβίωσης στις πλούσιες αλλά και τις φτωχές χώρες. Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν γίνει λιγότερο αποδοτικές στον μετασχηματισμό των παραγωγικών συντελεστών σε προϊόντα και υπηρεσίες αρχίζει να ενοχλεί τους υπεύθυνους για την άσκηση πολιτικής σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: crashonline.gr
Προσθήκη σχολίου