Διεθνή

Η Αφροδίτη μπορεί να ήταν κάποτε κατοικήσιμη, λένε επιστήμονες της ΝΑΣΑ

Η Αφροδίτη μπορεί να ήταν κάποτε κατοικήσιμη, λένε επιστήμονες της ΝΑΣΑ
Screenshot_1
Επιμέλεια-Απόδοση: Ντέμη Βαλογιάννη
Το γεγονός οτι είναι πολύ κοντά στον ήλιο προκάλεσε τους ωκεανούς της να εξατμιστούν, σε μια ανεξέλεγκτη
συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα οδηγώντας τον πλανήτη σε υπερθέρμανση όπου οι σημερινές θερμοκρασίες είναι άνω των 460C.
Αφροδίτη – ένας καταχθόνιος πλανήτης με μια ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα, σχεδόν χωρίς νερό και θερμοκρασίες άνω των 460 βαθμών Κελσίου – μπορεί κάποτε να ήτανκατοικήσιμη, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κλιματικά μοντέλα για να υπολογίσουν ότι η Αφροδίτη θα μπορούσε να έχει ένα ρηχό ωκεανό υγρού νερού και οι θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να έχουν επιτρέψει την ύπαρξη ζωής για έως και δύο δισεκατομμύρια χρόνια της πρώιμης ιστορία της.
Η ατμόσφαιρα είναι 90 φορές πιο παχιά όπως ο αέρας στη Γη και οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τη διαφορά μεταξύ των αναλογιών περιστροφής των δύο πλανητών. Μια ημέρα στην Αφροδίτη έχει διάρκεια 117 ημερών στη Γη, επειδή περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της με πολύ βραδύτερο ρυθμό.
Αλλά η πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η Αφροδίτη θα μπορούσε να έχει μια ατμόσφαιρα παρόμοια με τη σημερινή της Γης. Τα πρώτα σημάδια ότι η Αφροδίτη είχε κάποτε έναν ωκεανό ανακαλύφθηκαν από την αποστολή της NASA Pioneer στη δεκαετία του 1980.
Η Αφροδίτη είναι πιο κοντά στον ήλιο από τη Γη και λαμβάνει πολύ περισσότερο το φως του ήλιου. Αυτό προκάλεσε τον ωκεανό να εξατμιστεί, τα μόρια του νερού-ατμού χωρίστηκαν σε υδρογόνο και οξυγόνο από την υπεριώδη ακτινοβολία και το υδρογόνο διέφυγε στο διάστημα.
Χωρίς να έχει απομείνει νερό στην επιφάνεια, διαδοχικά χτίστηκε διοξείδιο του άνθρακα πάνω στην ατμόσφαιρα και οδήγησε σε ένα μείζον φαινόμενο του θερμοκηπίου που δημιούργησε παρούσα αποπνικτική ζέστη.
Ο Michael Way, ερευνητής στο Ινστιτούτο Goddard της NASA για τις διαστημικές μελέτες (GISS) στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Πολλά από τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να μοντελοποιήσουμε την αλλαγή του κλίματος στη Γη μπορεί να προσαρμοστεί για να μελετήσει κλίματα σε άλλους πλανήτες, τόσο στο παρελθόν όσο και το παρόν.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν οτι η αρχαία Αφροδίτη μπορεί να ήταν ένα πολύ διαφορετικό μέρος από ό, τι είναι σήμερα.” Ο Συνάδελφος Anthony Del Genio πρόσθεσε: «Στο μοντέλο προσομοίωσης GISS ,η αργή περιστροφή της Αφροδίτης εκθέτει την πλευρά που φωτίζεται και εκτείθεται στον ήλιο για σχεδόν δύο μήνες σε έναν χρόνο.

“Αυτό θερμαίνει την επιφάνεια και παράγει βροχή που δημιουργεί ένα παχύ στρώμα των νεφών, η οποία δρα σαν μια ομπρέλα για να προστατεύσει την επιφάνεια από ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής θέρμανσης.” “Το αποτέλεσμα είναι κακιές κλίματικές θερμοκρασίες που είναι στην πραγματικότητα μόνο λίγους βαθμούς πιο δροσερή από την Γή σήμερα.”
Σε μια δήλωση, η NASA ανακοίνωσε ότι θεωρήσε ότι στην Αφροδίτη μπορεί να είχαν περισσότερη γη από τη Γη.
“Αυτό το είδος της επιφάνειας φαίνεται ιδανικό για την παραγωγή ένος κατοικήσιμου πλανήτη. Φαίνεται ότι είχε υπάρξει αρκετό νερό για να υποστηρίξει άφθονη ζωή, με αρκετή γη για να μειώσει την ευαισθησία του πλανήτη σε αλλαγές από το εισερχόμενο φως του ήλιου “, πρόσθεσε.
Ένας από τους παράγοντες που έπρεπε να ληφθούν υπόψη ήταν ο αρχαίος ήλιος ήταν μέχρι 30 τοις εκατό σκοτεινότερος.
“Ακόμα κι έτσι, αρχαία Αφροδίτη εξακολουθούσε να λαμβάνει περίπου το 40 τοις εκατό περισσότερο φως του ήλιου από τη Γη σήμερα”, ανέφερε η δήλωση.
Ένα έγγραφο σχετικά με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

Ξεχώρισαν