Διεθνή

Δίνει νέες λαβές για κριτική το γερμανικό πλεόνασμα-ρεκόρ

Δίνει νέες λαβές για κριτική το γερμανικό πλεόνασμα-ρεκόρ
Του Αlessandro Speciale
Η Γερμανία εμφάνισε πλεόνασμα-ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2014, ανοίγοντας το δρόμο να ανανεωθούν οι διεθνείς εκκλήσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών της.
Το πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 25,3 δισ. ευρώ το περασμένο έτος από 189,2 δισ. ευρώ το 2013, ανακοίνωσε χθες η γερμανική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσό αντιστοιχεί στο 7,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, και υπερβαίνει τα 176,7 δισ. ευρώ που κατέγραψε η Κίνα.
Τα στοιχεία, τα οποία ήρθαν την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στην Κωνσταντινούπολη, είναι πιθανό να αναζωπυρώσουν την κριτική για την οικονομική πολιτική της Γερμανίας από οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγείς της χώρας ετοιμάζονται να λάβουν πιθανότατα νέα ώθηση καθώς οι μεγάλης κλίμακας αγορές περιουσιακών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποδυναμώσει το ευρώ, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους στις αγορές του εξωτερικού.
«Δεν έχουμε να κάνουμε με μία σκόπιμη τακτική οφέλους εις βάρος άλλων χωρών», λέει ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING-DiBa στη Φρανκφούρτη. «Η Γερμανία διαθέτει το σωστό προϊοντικό μίγμα τη σωστή στιγμή και πρόσθετα σε αυτό επωφελείται από το ασθενέστερο ευρώ».
Το ενιαίο νόμισμα έχασε 12% της αξίας του έναντι του δολαρίου το 2014, ενώ τον περασμένο μήνα υποχώρησε κάτω από τα 1,11 δολάρια για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2003.
Έρευνα

Το 2014, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ήταν 217 δισ. ευρώ, με τις εξαγωγές να καταγράφουν άνοδο 3,7% από το 2013 και τις εισαγωγές 2%. Το Δεκέμβριο οι πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν 3,4% από τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αγορές στο εξωτερικό μειώθηκαν 0,8%.
Το εξαγωγικά προσανατολισμένο οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας, έχει τραβήξει την προσοχή ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ έχουν επανειλημμένως επιπλήξει τη χώρα για την εξάρτησή της από το εξωτερικό εμπόριο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια έρευνα το 2013 σχετικά με το αν η Γερμανία παραβιάζει τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο παρελθόν, Γερμανοί βουλευτές καθώς και η ίδια η Καγκελάριος Angela Merkel έχουν απαντήσει σε αυτή την κριτική επισημαίνοντας ότι το πλεόνασμα αντικατοπτρίζει την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών εταιρειών -από κολοσσούς όπως η Daimler AG και η Siemens AG, έως τις χιλιάδες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που είναι γνωστές ως «mittelstand» – που δεν μπορούν να κατευθυνθούν από την κυβέρνηση.
Η Γερμανία ξεπέρασε την Κίνα ως η χώρα με το μεγαλύτερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών του κόσμου το 2011 και έκτοτε διατηρεί την πρώτη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ. Ενώ ένα μεγάλο μέρος των γερμανικών εξαγωγών κατευθυνόταν στο παρελθόν προς χώρες της ζώνης του ευρώ, το ποσοστό αυτό μειώθηκε μετά την κρίση χρέους, με τις αναδυόμενες οικονομίες να αρπάζουν ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο από τα αγαθά της χώρας.
Αύξηση μισθών
Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, οι πραγματικοί μισθοί στη Γερμανία αυξήθηκαν 1,6% το περασμένο έτος, ήτοι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων το 2008.
Κοιτώντας μπροστά, η ταχεία αύξηση των μισθών τα τελευταία χρόνια και η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης οδηγούν στην επανεξισορρόπηση της οικονομίας. Η γήρανση του πληθυσμού, οι νεότερες γενιές που είναι λιγότερο επικεντρωμένες στην αποταμίευση και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που αποδίδουν καρπούς στις χώρες της ζώνης του ευρώ θα επηρεάσουν με τη σειρά τους τις γερμανικές εξαγωγές, σύμφωνα με την Bundesbank.
“Η Γερμανία θα έχει θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο ορατό μέλλον”, έγραψε η κεντρική τράπεζα που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, στη μηνιαία έκθεσή της για τον Ιανουάριο του 2015. «Ωστόσο, το μέγεθος του πλεονάσματος αναμένεται να μειωθεί μεσοπρόθεσμα».
Πηγή: capital.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν