Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

«Φαρμακοποιοί του Κόσμου» ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ

«Φαρμακοποιοί του Κόσμου» ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ

Συνέντευξη στην Θάλεια Χούντα

Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα υγείας σε όλο τον κόσμο , αλλά ιδίως στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά. Είναι επίσης γεγονός ότι  δημιουργία και η λειτουργία της Μ.Κ.Ο «Φαρμακοποιοί του Κόσμου» εδώ και πολλά χρόνια μπόρεσε και μπορεί να δώσει στις ευπαθής ομάδες  όλου του κόσμου την δυνατότητα να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και αυτά τα προβλήματα υγείας σαν …παιδιά … ενός ανώτερου Θεού.

 

Κ. Παπασπυροπούλου για ποιο σκοπό δημιουργήθηκαν οι Φ.τ.Κ ;

Απ: Μια ομάδα από 24 εθελοντές Έλληνες Φαρμακοποιούς θεώρησαν,  ότι εκτός από επιστήμονες και επαγγελματίες στο χώρο της υγείας , έχουν υποχρέωση να προσφέρουν παράλληλα και Κοινωνικό έργο. Έτσι δημιούργησαν το 1997, στην Αθήνα, την Ελληνική, μη Κυβερνητική, Ανθρωπιστική Οργάνωση«Φαρμακοποιοί του Κόσμου» (World Pharmacists).

Μια κίνηση προσφοράς υπηρεσιών για την υποστήριξη προβλημάτων υγείας, επιβίωσης, βελτίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και παράλληλα μια γενική προτροπή για ανταπόκριση και άλλων ατόμων χωρίς την ανασταλτική γραφειοκρατική λειτουργία. Ένα άγγιγμα αγάπης για το συνάνθρωπο.

 

Με ποιό  τρόπο λειτουργεί η Οργάνωση;

Απ: Η Οργάνωση λειτουργεί απολύτως εθελοντικά. Τα μέλη της προσφέρουν ανιδιοτελώς μέρος από τον ελεύθερο χρόνο τους, τις γνώσεις τους, χωρίς κανένα όφελος.

Οι Φ.τ.Κ .είναι επίσημα καταγεγραμμένη στα Μητρώα των Υπουργείων Υγείας και Εξωτερικών ( αρ.12/2000) καθώς και άλλων Φορέων και Περιφερειών, έχοντας συγχρόνως εκπροσώπους σε πολλές πόλεις της Ελλάδας με επίσημα παραρτήματα στην Κύπρο, την Ζάμπια και τη  Ν. Αφρική. Οι οικονομικοί  πόροι προέρχονται από συνδρομές μελών και δωρεές φίλων και χορηγών.

Στα Γραφεία μας συλλέγεται και ελέγχεται φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό που καταφθάνει είτε από ιδιώτες είτε από συναδέλφους Φαρμακοποιούς, λόγω αιτιολογημένης διακοπής της θεραπευτικής αγωγής των ασθενών, όπως και αυτό που παρέχεται δωρεάν από Φαρμακευτικές εταιρείες. Ταξινομούνται ανάλογα με την ημερομηνία λήξης, την πάθηση και προωθούνται σε μονάδες υγείας,  στήριξης ατόμων ή ομάδων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό ( Ανθρωπιστικές Αποστολές). Εξυπακούεται βέβαια ότι έχει προηγηθεί η αντίστοιχη επίσημη επικοινωνία – αλληλογραφία για την πιστοποίηση των αναγκών με τους αρμόδιους Φορείς.

 

Θέλετε να μας αναφέρετε κάποιες από τις δραστηριότητες των Φ.τ.Κ στην Ελλάδα;

Απ.: Στα 14,5 χρόνια λειτουργίας της, η Οργάνωση δραστηριοποιείται στις παρακάτω βασικές κατευθύνσεις:

  • Συλλογή, έλεγχος και αγορά ιατροφαρμακευτικού υλικού που προωθείται σε Κοινωνικά φαρμακεία, Ιδρύματα χρονίως πασχόντων, Γηροκομεία, Ψυχιατρεία, άτομα με ειδικές ανάγκες, Ορφανοτροφεία, ΚΑΠΗ, Φυλακές., Γιατροί του Κόσμου κ.α.
  • Συμμετοχή σε εμβολιασμούς προσφύγων
  • Οργάνωση Φαρμακείων Πρώτων βοηθειών σε σχολεία και ακριτικά νησιά.
  • Πρωτοβουλίες σε προγράμματα αντιμετώπισης προβλημάτων και κοινωνικής βοήθειας.
  • Ευαισθητοποίηση υγειονομικών αλλά και άλλων πολιτών για την επισήμανση, υπεύθυνη καταγραφή και επίλυση αντιστοίχων προβλημάτων .
  • Οργάνωση και συμμετοχή σε Επιστημονικά Συνέδρια και Ημερίδες. Ομιλίες με συμβουλευτικό χαρακτήρα σε θέματα υγείας.
  • Ενεργός συμμετοχή στην ανακύκλωση των φαρμάκων με επιστολές στους αρμοδίους Φορείς.
  • Συνεργασία με άλλες ΜΚΟ υγειονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

 

Πώς δείχνουν την παρουσία τους οι Φ.τ.Κ στο Εξωτερικό;

Απ: Από τότε που ιδρύθηκε η Οργάνωση δεν υπήρξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή πόλεμος όπου οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου να μην είχαν ενεργό δράση. Αναφέρω ενδεικτικά τους σεισμούς της Ονδούρας , της Τουρκίας, του Πακιστάν το τσουνάμι και τους πολέμους Γιουγκοσλαβίας, Παλαιστίνης, Λιβάνου, Ιράκ, Γεωργίας. Στο παρελθόν έγιναν συνοδευμένες από μέλη μας Ανθρωπιστικές Αποστολές σε Βουλγαρία και Αρμενία, ενώ συνεχίζονται σταθερά σε χώρες της Αφρικής όπως η Ζάμπια , Νότιος Αφρική, Μαλάουι, Τανζανία, Κονγκό, Νιγηρία. Εκεί κατόπιν προσυνεννόησης με τις Υγειονομικές Αρχές της αντίστοιχης χώρας και τους υπεύθυνους των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων γίνεται επιτόπου παράδοση του υλικού, εκτιμώνται και καταγράφονται τα υγειονομικά προβλήματα, συλλέγονται στατιστικά στοιχεία ασθενειών και άλλων θεμάτων υγείας.

 

Ποια μέλη απαρτίζουν την Οργάνωση και με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να γίνει μέλος;

Απ: Σήμερα η Οργάνωση έχει περισσότερα από 750 μέλη στην Ελλάδα , Κύπρο, ΗΠΑ , Τανζανία, Ζάμπια, Ν. Αφρική και Νιγηρία. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς Φαρμακοποιός. Μέλος της μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει διάθεση να προσφέρει και χαρακτηρίζεται από ευαισθησία για το συνάνθρωπο.

 

Πηγή: dhmoths.gr

 

 

 

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν