Αρθογραφία Κυρίως Θέμα

Όταν η δημοσιογραφία… διώκει τη δημοσιογραφία…

Γράφει η Θάλεια Χούντα

 

Ήταν ομολογουμένως πολύ έντονη η τελευταία εβδομάδα. Είδαμε πολλά, ακούσαμε πολλά, πιστέψαμε πολλά, αμφισβητήσαμε πολλά. Τώρα που έπεσαν οι τόνοι και καταλάγιασε η ένταση, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τους προβληματισμούς και τις εντυπώσεις που μου προκλήθηκαν απο τα πρόσφατα συμβάντα, όσον αφορά τις δμοσιογραφικές διώξεις και συλλήψεις, οι οποίες ήταν συνεχόμενες και μονοπώλησαν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

 

Χωρίς να θέλω να επαναλάβω τα ήδη χιλιοειπωμένα, θα επιχειρήσω να σταθώ στην κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά γιατί παρόλο που συνέπεσαν χρονικά, δεν συμπίπτουν νομικά.

Η κατηγορία η οποία οδήγησε τον Κώστα Βαξεβάνη στην αυτόφωρη διαδικασία, αφορούσε παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, λόγω της δημοσιοποίησης στοιχείων της φερόμενης ως «λίστας Λαγκάρντ» στο περιοδικό του.

Αφού αρχικά συνελήφθη, οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, και εν συνεχεία στον εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε ποινική δίωκη για κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και εν συνεχεία αφέθηκε ελέυθερος και αφού πρώτα παρπέμφθηκε να δικαστεί την επόμενη ημέρα. Η τελική απόφαση του δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία, ήταν αθωωτική. Αξίζει να σημειωθεί η ηχηρή παρουσία τόσο των εκπροσώπων από τα ξένα media όσο και πληθώρας Ελλήνων δημοσιογράφων.

Το επόμενο δημοσιογραφικό συμβάν που μας εξέπληξε όλους, ήταν το κόψιμο της εκπομπής της ΝΕΤ «Πρωινή Ενημέρωση», που παρουσίαζαν οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη, μετά από απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ. Αφορμή τα σχόλια των δύο δημοσιογράφων για τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια. Και σε αυτή την περιπτωση, η αλληλεγγύη και έμπρακτη συμπαράσταση της δημοσιογραφικής οικογένειας ήταν έντονη, πιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο την «άδικη» επιβολή ποινής για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου.

Τρίτη περίπτωση αυτή του Σπύρου Καρατζαφέρη, ο οποίος συνελήφθη μετά το πέρας της δικιάς του εκπομπής. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα διαφέρουν, γιατί η συγκεκριμένη σύλληψη δεν έχει σχέση ούτε με τη δημοσιογραφική ιδιότητα αλλά ούτε και με …τις αποκαλύψεις που είχε υποσχεθεί ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος και οι οποίες «θα έφερναν τον κόσμο πάνω κάτω». Ο λόγος που παρούσιάστηκε στις Δικαστικές Αρχές ήταν η ύπαρξη δικαστικής απόφασης εναντίον του και ενεργοποιήθηκε με τον ίδιο τρόπο που ενεργοποίειται η κάθε απόφαση για χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν βήμα δημοσιογραφικό, για να μπορέσουν να προβάλλουν και την δική τους περίπτωση.

Η απορία η δική μου και πολλών άλλων ήταν η εξής, αφού όσον αφορά το νομικό σκέλος εφ’ όσον δεν είχε ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης και η συλληψη σωστά πραγματοποιήθηκε, γιατί υπήρξε αυτός ο «οδυρμός» απο συγγενικά του άτομα και περιττοί ηρωισμοί του τύπου «δεν πληρώνω και θα πάω στον Κορυδαλλό». Γιατί ενώ από τη μία διαλαλούμε, ότι οι αποκαλύψεις θα ανοίξουν τα μάτια του Ελληικού λαού και απο την άλλη περιπέζουμε αυτό τον λαό με το να παρουσιαζόμαστε άρρωστοι και ανήμποροι μην μπορώντας σαν πραγματικοί άντρες να παρευρεθούμε ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης και από την άλλη με την αναγγελία της απόφασης από το κρεβάτι …του πόνου να βρισκόμαστε εν ριπή οφθαλμού στα πλατό του στούντιο, όπου φέρνουμε και τις γυροβολιές μας.

Δεν είναι δυνατον να ισχυριζόνται, ότι εξαιτίας μιάς «μικρής» φορολογικής οφειλής, «ενός τέτοιου αστείου λόγου βρέθηκε σιδεροδέσμιος στις φυλακές» ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος και από την άλλη είναι απορίας άξιον γιατί εξαπολύουν δριμύ κατηγορώ στο «πουλημένο δημοσιογραφικό συνάφι» το ποίο δεν του συμπαραστάθηκε καθόλου.

Η απάντηση μπορεί να δοθεί από μόνη της. Είναι παρελκυστικό να προσπαθήσει ο οποιοσδήποτε να συνδυάσει την συγκεκριμένη σύλληψη με «διωγμό δημοσιογράφου» και για να απαιτούμε να μας σέβονται και να μας στηρίζουν οι άλλοι πρέπει πρώτα να παρουσιάζουμε την αλήθεια των γεγονότων. Μόνοι μας υποδεικνύουμε στους άλλους τον τρόπο που θα μας αντιμετωπίσουν και το γεγονός ότι μένουμε δημοσιογραφικά και πολιτικά μόνοι πρέπει να το αποδεχτούμε σαν το αποτέλεσμα όλων αυτών που έχουμε κάνει ή …αυτών που δεν έχουμε κάνει.

http://www.dhmoths.gr/component/content/article/89-articles/2844-otan-h-dhmosiografia-diwkei-th-dhmosiografia

http://www.vimaonline.gr/default.asp?pid=19&authid=62&artid=8379

 

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν