Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, δείχνει, ειδικά με τον Ερντογάν ως Πρόεδρο , επιδεικνύει σαφώς μεγαλύτερη «ανεξαρτησία» στην επιλογή της εξωτερικής της πολιτικής, αλλά και στον καθορισμό των στρατηγικών συμμαχιών της , προκαλώντας την έντονη ανησυχία της ανώτατης ηγεσίας της συμμαχίας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ria Novosti, επικαλούμενο αμερικανικό άρθρο .
Η μεγαλύτερη ανησυχία των χωρών της Δύσης, είναι η σύγκλιση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Ρωσία και την Κίνα. Αυτό τονίζει το κύριο άρθρο της εφημερίδας New York Times.
Μεταξύ των πολλών και «ενοχλητικών πτυχών της συμπεριφοράς της Τουρκίας», η εφημερίδα NYT, τονίζει ότι βρίσκονται ειδικά, τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης για την αγορά κινεζικού συστήματος αεράμυνας, το οποίο θα περιλαμβάνει ραντάρ για πυραύλους μακρού βεληνεκούς, «εδάφους-αέρος». Η συμφωνία, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι αξίας 3, 4 δις δολαρίων, ποσό εξαιρετικά μεγάλο και απαραίτητο για την αμερικανική πολεμική βιομηχανία.
Όταν ολοκληρωθεί τελικά αυτή η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, αυτό θα είναι κατά την άποψη του Αμερικανού αρθρογράφου, το « τελειωτικό χτύπημα», ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων της Τουρκίας . Επίσης οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τουρκία « ανεπισήμως» ότι δεν υποστηρίζει την θέση του ΝΑΤΟ σχετικά με το συριακό ζήτημα.
Επιπλέον, η εφημερίδα, τονίζει ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, δήλωσε αρχικά ότι το τουρκικό αντιπυραυλικό σύστημα , με το σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ σε γενικές γραμμές δεν πρόκειται να είναι εναρμονισμένα . Σύμφωνα με την δημοσίευση, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δύο συστήματα είναι εντελώς διαφορετικής τεχνολογικής φιλοσοφίας, καθώς απαιτούνται πολυδάπανες επεμβάσεις για γίνει διαλειτουργικό το κινεζικό σύστημα πυραύλων FD-2000 σε σχέση με το αντίστοιχο του ΝΑΤΟ.
Εάν η Τουρκία πραγματικά αρνηθεί την διασύνδεση των συστημάτων αυτών, με εκείνα του ΝΑΤΟ », θα αποδυναμώσει το δικό της σύστημα αεράμυνας , επειδή βασίζεται σε δυτικής κατασκευής ραντάρ και ταυτόχρονα θα «χαλαρώσει» και το αντίστοιχο νατοϊκό σύστημα», δήλωσε ο Ivo Daalder, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Καθώς οι φόβοι του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζει ο αρθρογράφος, συνεχίζουν, «στοιχειώνουν» και τα σχέδια της Τουρκίας να υπογράψει μια ενεργειακή συμφωνία με την Ρωσία, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Turk Stream» παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Προηγουμένως, γράφει η αμερικανική εφημερίδα NYT, οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης στην Τουρκία, κατέδειξαν ότι οι Τούρκοι πολίτες δεν θεωρούν ότι η τρομοκρατική ομάδα «Ισλαμικό Κράτος» αποτελεί απειλή κατά προτεραιότητα, για την τουρκική ασφάλεια, κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει για το ΝΑΤΟ που θεωρεί την συγκεκριμένη οργάνωση ως τον κύριο στόχο του αυτή τη στιγμή.
Σύμφωνα με ανάλυση στο penatpostagma.gr, η Τουρκία βαδίζει πάνω σε τεντωμένο σκοινί. Μπορεί να έχει «γλιτώσει» πολλές φορές στο παρελθόν, ακόμη και στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, άγνωστο το πώς, αλλά τώρα σε αυτό τον «Αρμαγεδώνα» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν γίνεται η Άγκυρα να « παίζει σε πολλά ταμπλό», θα το πληρώσει και μάλιστα πολύ ακριβά……
Πηγή: pentapostagma.gr
Προσθήκη σχολίου