Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται για τον Τέταρτο Πόλεμο του Κόλπου

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται για τον Τέταρτο Πόλεμο του Κόλπου

Δραματικές οι ειδήσεις τον τελευταίο καιρό από την Σαουδική Αραβία – προφανώς το Ριάντ προετοιμάζεται για ένα

μεγάλο πόλεμο. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν αναμένεται μια μεγάλη εσωτερική αναταραχή που θα καταργήσει τις αραβικές μοναρχίες στον Κόλπο, ή έαν εξελιχθεί ένας μεγάλης κλίμακας πόλεμος μεταξύ των συνασπισμών των σουνιτών και σιιτών ή οι αν Σαουδάραβες σκοπεύουν να συμμετάσχουν ανοιχτά στη συριακή σύγκρουση. Είναι τουλάχιστον προφανές ότι οι τεράστιες ποσότητες όπλων που τα τελευταία χρόνια κατακλύζουν την Σαουδική Αραβία και η απότομη αύξηση των αμυντικών δαπανών – σαφείς ενδείξεις μιας μεγάλης καταιγίδας στη Μέση Ανατολή.
Έτσι, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Σαουδικής Αραβίας το 2006-2010 αυξήθηκε από 31 δις σε 45 δις δολάρια. Το 2012 η Σαουδική Αραβία δαπάνησε 52 δις δολάρια. Η Σαουδική Αραβία – η μόνη αραβική χώρα που σταθερά κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων δέκα κρατών με τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς. Η δυναμική της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών στη Σαουδική Αραβία, η οποία ταυτόχρονα απολαμβάνει και τις ειδικές εγγυήσεις ασφάλειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι εντυπωσιακότατη. Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Σαουδικής Αραβίας τα τελευταία 10 χρόνια έχει τριπλασιαστεί.
Το 2010 η Αραβική μοναρχία είχε παραγγείλει όπλα στις ΗΠΑ για ένα τεράστιο ποσό – 60 δις δολάρια, όπως το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε μια συμφωνία για την προμήθεια όπλων στη Σαουδική Αραβία για το ποσό αυτό. Ως μέρος της συμφωνίας το 2011, οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Σαουδική Αραβία με μαχητικά F-15 στο ποσό των περίπου 30 δις δολαρίων. Οι Σαουδάραβες θα λάβουν 84 νέα μαχητικά, ενώ άλλα 70 θα αναβαθμιστούν. Ως αποτέλεσμα αυτής της συναλλαγής, η Αραβική μοναρχία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος χρήστης του F-15, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τελετή ολοκλήρωσης του πρώτου F-15SA της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2013.
Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα των επιθετικών ελικοπτέρων: AH-64D Apache Longbow Block III. Οι Σαουδάραβες θα πρέπει να παραλάβουν 70 επιθετικά ελικόπτερα του τύπου. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να προμηθευτεί 72 ελικόπτερα μεταφοράς Sikorsky UH-60M Black Hawk, 36 ελικόπτερα αναγνώρισης Boeing AH-6i Little Bird και 12 εκπαιδευτικά ελικόπτερα MD Helicopters MD-530F. Όλος ο εν λόγω στρατιωτικός εξοπλισμός θα παραδοθεί πλήρως ενημερωμένος, με υπερσύγχρονους κινητήρες και συστήματα επιτήρησης, συλλογής και ανταλλαγής πληροφοριών.
Το 2012 η Σαουδική Αραβία αγόρασε από τις ΗΠΑ 20 στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη HC-130J Super Hercules και πέντε αεροσκάφη ανεφοδιασμού KC-130J. Το ποσό της σύμβασης – 6,7 δις δολάρια. Το 2013 η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρήγγειλαν όπλα στις ΗΠΑ για 11 δις δολάρια. Η Σαουδική Αραβία έχει υποβάλει σχετικό αίτημα για 6,8 δις δολάρια και προτίθεται να προμηθευτεί 650 πυραύλους κρουζ AGM-84H SLAM-ER, 973 βόμβες ακριβείας AGM-154C JSOW, 400 πυραύλους κρουζ κατά πλοίων AGM-84L Harpoon Block II, χιλιάδες βόμβες GBU-39/B SDB και άλλα όπλα.
Το 2013 η Σαουδική Αραβία έχει παραγγείλει στις ΗΠΑ 69 άρματα μάχης M1A2 Abrams. Η αξία της σύμβασης – 132 εκατομμύρια δολάρια. Η προμήθεια είναι μέρος ενός προγράμματος μεγάλης κλίμακας για τον εκσυγχρονισμό των χερσαίων δυνάμεων του βασιλείου. Οι Σαουδάραβες το 2008 άρχισαν να εκσυγχρονίζουν τον στόλο των βαρέων αρμάτων μάχης M1A1 στην έκδοση M1A2S – μια ειδική παραλλαγή για την Σαουδική Αραβία.
Το 2013 η Σαουδική Αραβία παρήγγειλε τα αμερικανικά βαριά αντιαρματικά βλήματα BGM-71 TOW. To pοσό της σύμβασης εκτιμάται σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Σαουδική Αραβία έχει υποβάλει δύο αιτήσεις: Σύμφωνα με την πρώτη, οι Σαουδάραβες σχεδιάζουν να προμηθευτούν 9.650 αντιαρματικούς πυραύλους TOW στην έκδοση 2Α, 4.145 πυραύλους στην έκδοση 2Β, 91 βλήματα TOW-2A και 49 TOW-2B για δοκιμές, καθώς και συναφή εξοπλισμό. Αυτά τα βαριά συστήματα αντιαρματικού αγώνα θα πρέπει να καταλήξουν στην Εθνική Φρουρά. Η δεύτερη αίτηση αφορά προμήθειες για τις χερσαίες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας – 750 αντιαρματικούς πυραύλους TOW στην έκδοση 2Β, χιλιάδες ρουκέτες στην έκδοση 2Α, καθώς και επτά TOW-2B και τον ίδιο αριθμό TOW-2A για δοκιμές, μαζί με συναφή εξοπλισμό.
Το Ριάντ, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, όπως οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον επιδεινώθηκαν λόγω της αλλαγής της θέσης των ΗΠΑ σχετικά με τη Συρία και το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, έχει εντείνει τη στρατιωτική συνεργασία με άλλες χώρες – της Δυτικής Ευρώπης, την Τουρκία, το Πακιστάν και την Κίνα. Ακόμη και για την Ρωσία υπάρχει χώρος στον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής δύναμης της Σαουδικής Αραβίας.
Τον Οκτώβριο του 2013 η εταιρεία BAE Systems παρέδωσε στην Σαουδική Αραβία τα τελευταία δύο μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon. Τώρα η Σαουδική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 32 αεροσκάφη αυτού του τύπου. Επιπλέον, υπό προμήθεια είναι επιπλέον 72 μαχητικά που πρόκειται να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα πολλαπλών χρήσεων μαχητικά F-5.
Η Σαουδική Αραβία έχει εντείνει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Γερμανία. Το 2013, τα αναγγέλθηκαν σχέδια για την αγορά πέντε γερμανικών υποβρυχίων – τροποποιημένο σχέδιο της κλάσσης 209 στο ποσό των 2,5 δις ευρώ. Επιπλέον, στο μέλλον η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να αγοράσει έως και 25 υποβρύχια αξίας πάνω από 12 δις ευρώ. Ωστόσο, λόγω εσωτερικών πολιτικών διαμαχών στη Γερμανία, όπου μέρος των πολιτικών της αντιτάχθηκαν σθεναρά τις γερμανικές πωλήσεις όπλων στην Σαουδική Αραβία, καθώς η χώρα δεν είναι το «δημοκρατικό πρότυπο» – η προοπτική αυτής της συμφωνίας είναι ομιχλώδης. Έτσι, το Βερολίνο αρνήθηκε να πουλήσει στο Ριάντ έως 800 βαρέα άρματα μάχης Leopard 2 για πάνω από 10 δις ευρώ, αν και η πιθανότητα μιας σύμβασης εξακολουθεί να υφίσταται.
Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αγοράσει 100 γερμανικά περιπολικά σκάφη στο ποσό των 1,4 δις ευρώ. Πρέπει να αναφερθεί ότι το 2013 η Σαουδική Αραβία υπέγραψε μια συμφωνία με την ισπανική εταιρεία Rodman Polyships για την αγορά 40 μικρών περιπολικών σκαφών για το Λιμενικό Σώματο και τις υπόλοιπες υπηρεσίες διάσωσης. Αυτό το σκάφος μήκους 11,3 μέτρων έχει την ονομασία R33 XI. Τα περιπολικά σκάφη είναι εξοπλισμένα με δύο κινητήρες των 350 ίππων και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 50 κόμβων.
Το 2012 η Σαουδική Αραβία ήταν ο κύριος αγοραστής όπλων στη Γερμανία. Το Βερολίνο το 2012 έδωσε την άδεια για την παροχή όπλων στο Ριάντ αξίας 1,23 δις ευρώ. Ειδικότερα, οι Γερμανοί προμηθεύουν τους Σαουδάραβες εξοπλισμό για την ασφάλεια των συνόρων, όπλα μικρά όπλα και λογισμικό διαχείρισης ιπτάμενων αντικειμένων, κ.ο.κ. Η Γερμανία θα μπορούσε να εξάγει στις πετρελαϊκές μοναρχίες ακόμη περισσότερα όπλα, αν και προς το παρόν είναι αντιμέτωπη με την αρνητική αντίδραση του γερμανικού κοινού σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία .
Ένας άλλος σημαντικός προμηθευτής όπλων στη Σαουδική Αραβία ελπίζει να γίνει η Γαλλία. Το Παρίσι δεν είναι σε τόσο μεγάλη σύγχυση όσον αφορά τα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά το Ριάντ, τουλάχιστον εδώ, δεν δείχνει καμία βιασύνη για να αγοράσει γαλλικά όπλα. Έτσι, στις αρχές του 2014 ματαιώθηκε μια συναλλαγή για αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς – Crotale NG. Το ποσό της σύμβασης υπολογίζεται σε 4 δις ευρώ.
Τον Δεκέμβρη 2013 κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να διαθέσει 3 δις δολάρια για το Λίβανο, για να αγοράσει όπλα από τη Γαλλία. Τα παρεχόμενα όπλα δεν κατονομάζονται. Το Παρίσι ελπίζει επίσης ότι Ριάντ θα αγοράσει κάποια νέες φρεγάτες για να αντικαταστήσει τις υφιστάμενες, αλλά και υποβρύχια, ειδικά για την περίπτωση που η Γερμανία αρνηθεί να τα εξάγει.
Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία έχει αναπτύξει στην στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία και το Πακιστάν. Το 2013 οι Σαουδάραβες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του τουρκικού UAV Anka και του βαρέος άρματος μάχης Altay. Στο τέλος του Ιανουαρίου 2014 έχουν υπάρξειν ειδήσεις σχετικά με διαπραγματεύσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Πακιστάν για την παροχή στο Ριάντ νέων αραμάτων μάχης Al-Khalid και μαχητικών αεροσκαφών JF-17 Thunder. Επισημαίνεται επίσης ότι μετά την αγορά των όπλων από το Πακιστάν, το Ριάντ μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στον κινεζικό στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως τα άρματα μάχης Al-Khalid και τα αεροσκάφη JF-17 αναπτύχθηκαν από κοινού από το Πακιστάν και την Κίνα. Ως αποτέλεσμα, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεκινήσει πιο ενεργά να αγοράζει όπλα από την Κίνα. Επιπλέον, η αγορά των όπλων από το Πακιστάν είναι μια πολιτική χειρονομία. Το Ισλαμαμπάντ χρειάζεται την οικονομική στήριξη – τον Ριάντ την έχει. Έτσι, η ένωση του Ριάντ και του Ισλαμαμπάντ θα πρέπει να ενισχυθεί. Έτσι, υπήρξαν ακόμη και φήμες ότι στην περίπτωση ενός Ιράν με πυρηνικά όπλα, τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν θα έρθουν και στην κατοχή της Σαουδικής Αραβίας.
Ένας άλλος σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή – η Αίγυπτος. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για την αγορά όπλων στην Αίγυπτο. Το Κάιρο, ιδίως σε σχέση με την επαναστατική κατάσταση στη χώρα, δεν έχει χρήματα για να αγοράσει νέα όπλα. Προηγουμένως, η μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόσφατα, ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν. Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η Ρωσία και η Αίγυπτος έχουν συνάψει μια σύμβαση για την προμήθεια όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας μεγαλύτερης από 3 δις δολάρια. Το Κάιρο ενδιαφέρεται για την προμήθεια μαχητικών, επιθετικών ελικοπτέρων, συστήματα αεράμυνας, ναυτικά συστήματα και μικρότερα παράκτια όπλα.
Γιατί η Αίγυπτος προμηθεύεται τα όπλα; Η απάντηση είναι απλή. Η χώρα βρίσκεται σε μια συστημική κρίση. Σε περίπτωση όπου το σύνολο της περιοχής σταδιακά ολισθαίνει σε μια κατάσταση μόνιμου πολέμου και χάους, το Κάιρο, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει νικηφόρα έναν «μικρό πόλεμο» σε ένα ή περισσότερα μέτωπα. Το κύριο μελλοντικό πρόβλημα που θα μπορούσε να βυθίσει τη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων στο χάος – το ζήτημα του γλυκού νερού. Η Αίγυπτος ανταγωνίζεται για τα νερά του Νείλου με τις χώρες που βρίσκονται στον άνω ρου του ποταμού. Επιπλέον, υπάρχουν σχέδια ακόμη και για μια επίθεση στη Λιβύη για την κατάληψη τεράστιων υπόγειων αποθεμάτων γλυκού νερού στη Λιβύη. Μην ξεχάσετε το πρόβλημα της Παλαιστίνης. Οι προοπτικές του Ισραήλ, οι οποίες καλύπτουν όλη τη Μέση Ανατολή, ασαφείς. Η Αίγυπτος είναι απίθανο να παραμείνει αδιάφορη από αυτή τη σύγκρουση.
Στις 14 του Φεβρουαρίου 2014 υπήρξε μία ακόμη είδηση μιας άλλης μεγάλης κλίμακας αγοράς όπλων από την Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ αγόρασε τεθωρακισμένα οχήματα για 10 δις δολάρια, με δυνατότητα μιας επιπλέον προμήθειας για άλλα 3 δις δολάρια. Την σύμβαση για την προμήθεια αυτή έλαβε η αμερικανική εταιρεία General Dynamics Land Systems – Canada. Οι τύποι των οχημάτων δεν αποκαλύπτονται προς το παρόν. Η διάρκεια της σύμβασης – 14 χρόνια. Ο επίσημος αντιπρόσωπος της GDL Ken Yamashita δήλωσε ότι βάσει της σύμβασης η εταιρεία δεν έχει δικαίωμα να αποκαλύψει το ποσό ή το είδος των οχημάτων που παραγγέλλονται βάσει της συμφωνίας, αλλά θα είναι νέα οχήματα, και τα πρώτα θα πρέπει να παραδοθούν το 2016. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία GDL είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Σαουδική Αραβία έχει προμηθευτεί από την εν λόγω εταιρεία μεγάλες παρτίδες τεθωρακισμένων οχημάτων LAV-25 σε διάφορες εκδόσεις. Παραδόθηκαν περίπου 2.500 τεθωρακισμένα οχήματα. Το 2009 η συνεργασία τιμήθηκε με το τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο αξίας 2,2 δις δολαρίων. Σύμφωνα με αυτό, η εταιρεία προμηθεύει από το 2011 την Εθνική Φρουρά της Σαουδικής Αραβίας με 724 τεθωρακισμένα οχήματα που βασίζονται στο LAV-25 σε διάφορες εκδόσεις. Το 2011 είχε απονεμηθεί ένα επιπλέον συμβόλαιο 350 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια της Εθνικής Φρουράς με επιπλέον 82 LAV-25.
Η Εθνική Φρουρά λειτουργεί παράλληλα με τις παραδοσιακές ένοπλες δυνάμεις, όπως ελέγχεται από τη βασιλική οικογένεια – αντίβαρο στις χερσαίες δυνάμεις του βασιλείου. Στην Εθνική Φρουρά υπηρετούν μέλη των φυλών που υποστηρίζουν παραδοσιακά την δυναστεία της Σαουδικής Αραβίας. Η Εθνική Φρουρά έχει περίπου 200.000 προσωπικό, διαιρούμενο σε πεζικό και μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, ειδικές μονάδες και στρατιωτική αστυνομία. Το 2013 η Εθνική Φρουρά αναδιοργανώθηκε για την προώθηση της ικανότητας της διατήρησης της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της προστασίας των ζωτικών εγκαταστάσεων στο βασίλειο, καθώς, όπως απαιτείται, για την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας.
Ακόμη πιο ενδιαφέρουσες είναι οι ειδήσεις σχετικά με την αγορά του Ριάντ των μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων DF-21 από την Κίνα. Οι φήμες σχετικά με την αγορά του Ριάντ μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων ήταν ήδη σε κυκλοφορία εδώ και πολλά χρόνια. Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek ανέφερε ότι Ριάντ, χρησιμοποιώντας τη CIA, παρέλαβε τους πυραύλους το 2007. Η βασική παραλλαγή DF-21 έχει μια εμβέλεια από 1.700 χιλιόμετρα με το βάρος της κεφαλής να είναι περί τα 600 κιλά. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με κινεζικές παραδόσεις βαλλιστικών πυραύλων με μεγαλύτερο βεληνεκές. Είναι τουλάχιστον γνωστό ότι πυραύλους αυτής της κατηγορίας η Σαουδική Αραβία έλαβε ήδη από το 1987. Οι πύραυλοι αυτοί έχουν γίνει η βάση των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της μοναρχίας. Το 2013 εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο της έδρας της διοίκησης στο Ριάντ.
Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Σαουδάραβες έχουν προβλήματα στη συντήρηση του στρατιωτικού εξοπλισμού. Σε αυτή την περίπτωση, επικουρούνται από πολλούς ξένους ειδικούς. Οι Αμερικανοί παίζουν εδώ σημαντικόταο ρόλο, υπάρχουν ειδικοί από τη Δυτική Ευρώπη, αλλά και Κινέζοι για τους βαλλιστικούς πυραύλους. Στο βασίλειο είναι επίσης πολλοί στρατιωτικοί από το Πακιστάν. Είναι πιθανό ότι λόγω της επέκτασης της συνεργασίας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Πακιστάν, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Πρέπει επίσης να σκεφτούμε τα προβλήματα στην ανάπτυξη του Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας. Σαουδάραβες είναι κυρίως οι κάτοικοι της ερήμου, η θάλασσα – δεν είναι το στοιχείο τους. Ως εκ τούτου, σε μια μεγάλης κλίμακας ανανέωση του στόλου, οι ξένοι εμπειρογνωμόνες είναι αναπόφευκτοι.
Και εκτός αυτού, οι Σαουδάραβες έχουν μικρή ή καθόλου πολεμική εμπειρία. Το 2010 τα Σαουδικά στρατεύματα πήραν μέρος σε επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών στην Υεμένη. Οι πολιτοφυλακές των φυλών στην Υεμένη ήταν καλύτερα προετοιμασμένες για πόλεμο από τους Σαουδάραβες. Τον Μάρτιο του 2011 Ριάντ έστειλε ένα περιορισμένο άγημα στρατιωτικής αστυνομίας στο Μπαχρέιν και εμπόδισε μια άλλη νίκη της Αραβικής επανάστασης ενάντια στην μοναρχία. Οι Σαουδάραβες προτιμούν να λειτουργούν με τα χέρια πολλών μισθοφόρων και τρομοκρατών – ισλαμιστικών κινημάτων.
Όπως γνωρίζετε, οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πολλές δεκαετίες είναι ο εγγυητής της στρατιωτικής ασφάλειας των αραβικών μοναρχιών. Η Σαουδική Αραβία υποστήριξε ενεργά τους Αμερικανούς στον αγώνα εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εκστρατείας στο Αφγανιστάν. Το Ριάντ ήταν ο διοργανωτής και χορηγός των διαφόρων ριζοσπαστικών ισλαμικών κινημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Ισλάμ ενάντια στη Σοβιετική Ένωση», Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το πρόγραμμα αυτό έχει συνεχιστεί ως «Το Ισλάμ ενάντια στη Ρωσία».
Το Ριάντ υποστήριξε τηνΟυάσιγκτον στο πρότζεκ του «εκσυγχρονισμού» της Μέσης Ανατολής, το οποίο περιλαμβάνει την κατάρρευση ενός αριθμού κρατών σε ένα μεγαλύτερο αριθμό κρατιδίων που είναι πιο εύκολο να διαχειριστούν. Επιπλέον, είναι πολλοί οι αναλυτές που θέλουν να έχουν εντοπίσει σε αυτή την προσπάθεια την δημιουργία μιας τεράστιας πηγής αστάθειας στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας. Έτσι, οι ΗΠΑ διατηρούν την απόσταση από τους κύριους ανταγωνιστές τους, διατηρώντας τη θέση τους ως «νησίδα σταθερότητας» σε μια ταραγμένη θάλασσα – η ευκαιρία να δημιουργήσουν τη «Νέα Τάξη Πραγμάτων». Το έργο ξεκίνησε με επιτυχία, αποδιοργανώνοντας το Σουδάν, τη Λιβύη και το Μάλι σε μια μόνιμη κατάσταση χάους, πυρετός στην Αίγυπτο, πόλεμος στη Συρία, ενεργή προώθηση της πλήρης σύγκρουσης στο Ιράκ, υπό απειλή οι χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Ωστόσο, η εφαρμογή του σχεδίου από ένα χρονικό σημείο και μετά, ήρθε σε αντίθεση με τις προσδοκίες του Ριάντ. Με την περαιτέρω αύξηση του χάους στη Μέση Ανατολή, και εν αναμονή της κατάρρευσης πολλών κρατών, η δυναστεία στην Σοαυδική Αραβία απειλείται με θάνατο ή τουλάχιστον την απώλεια της εξουσίας πάνω από το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με αντίστοιχη απώλεια σημαντικού μέρους της παγκόσμιας επιρροής και του πλούτου της. Οι Σαουδάραβες δεν είναι ικανοποιημένοι με τα σχέδια των ΗΠΑ, όπως έχουν οι ίδιοι σχέδια για τη δημιουργία ενός «Μεγάλου Χαλιφάτου», όπου η Σαουδική Αραβία και το Συμβούλιο Συνεργασίας των Αραβικών Κρατών του Κόλπου θα πρέπει να παίξουν το ρόλο του πυρήνα, ο οποίος συγκεντρώνει ένα σημαντικό μέρος του αραβικού και ισλαμικού κόσμου. Το «Μεγάλο Χαλιφάτο» το οραματίζονται ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην παγκόσμια σκηνή.
Η στρατιωτική συσσώρευση ταιριάζει απόλυτα στα σχέδια του Ριάντ για την δημιουργία του Χαλιφάτου. Χρειάζεται πολλά όπλα για να εντυπωσιάσει με την στρατιωτική του δύναμη τον αραβικό κόσμο – να δημιουργήσει τη ραχοκοκαλιά των μελλοντικών δυνάμεων του Xαλιφάτου.
Μια άλλη σημαντική κίνηση, η οποία θα πρέπει να κάνει η Σαουδική Αραβία στον αραβικό κόσμο – πυρηνικά όπλα. Τον τελευταίο καιρό πληθαίουν οι ειδήσεις για την επιθυμία του Ριάντ να λάβει την «σκυτάλη». Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να γίνει πυρηνική δύναμη, αν οι ΗΠΑ επιτρέψουν στο Ιράν να συνεχίσει με τον εμπλουτισμό του ουρανίου.
Το Ριάντ ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει ενεργά το δικό του πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας. Μέχρι το 2030 σχεδιάζει να κατασκευάσει 16 αντιδραστήρες και το 2032 να παράγει 17 GW πυρηνικής ενέργειας. Είναι πιθανό ότι το έργο αυτό θα περιλαμβάνει και Ρώσους ειδικούς. Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό διεξάγονται κατά πάσα πιθανότητα με την Μόσχα.
Το Ριάντ έχει υποστηρίξει με ταξιαρχίες μισθοφόρων τους ισλαμιστές στη Συρία και το Ιράκ, όπου στην επαρχία Ανμπάρ διεξάγεται ήδη ένας πόλεμος μεσαίας κλίμακας. Οι Σαουδάραβες σχεδιάζουν να αναπτύξουν έναν μεγαλύτερο στρατό μισθοφόρων. Τον στρατό αυτό σκοπεύει να χρησιμοποιήσουν στον αγώνα ενάντια στους εχθρούς τους στην περιοχή και ειδικά στην Συρία. Προφανώς, στην ημερήσια διάταξη είναι και η κατάρρευση του Ιράκ, όπως οι ισλαμιστές κερδίζουν συνεχώς έδαφος στο Ιράκ. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι Σαουδάραβες είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τελείως την ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή υπέρ του σουνιτικού μπλοκ, με την ανάπτυξη μισθοφόρων κατά της Συρίας και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, καθώς και την υποστήριξη των σουνιτών στο Ιράκ.
Ο κύριος εχθρός της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή – Ιράν. Τον Νοέμβριο του 2013 είχε λεχθεί για μια ακόμη φορά ότι το Τελ Αβίβ και το Ριάντ είναι έτοιμοι να ξεχάσουν την αμοιβαία εχθρότητα και ότι συμφωνούν και σε κοινή δράση εναντίον της Τεχεράνης. Συγκεκριμένα, η αναφερόμενη ετοιμότητα των Σαουδάραβων να παραχωρήσουν στο Ισραήλ τον εναέριο χώρο, αν οι Ισραηλινοί θέλουν να επιτεθούν στο Ιράν.
Ό, τι κι αν είναι, η περιοχή εξακολουθεί να διολισθαίνει στο χάος και στα πρόθυρα ενός μεγάλου πολέμου. Ο δραματικός βαθμός στρατιωτικοποίησης της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών της περιοχής – μια σοβαρότατη ένδειξη για έναν επικείμενο μεγάλο περιφερειακό πόλεμο.

 
 
Πηγή: defencenews.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν