Με δεδομένη την ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων, οι Ρώσοι έχουν γίνει λιγότερο επιλεκτικοί , αυτό το διάστημα με τους πελάτες τους ανά τον κόσμο. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, πυραυλικά συστήματα S-300 και ακόμη πιο προηγμένα S-400, βρίσκονται υπό προμήθεια, σε μια προσπάθεια να ρεφάρει η ρωσική οικονομία, αναφέρει το ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων DEBKA, δηλαδή οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
Η Μόσχα τώρα είναι έτοιμη να πουλήσει, όχι μόνο στο Ιράν, αλλά και στην Αίγυπτο, την Συρία και την λιβανική σιιτική Χεζμπολάχ, αυτού του τύπου τα πυραυλικά συστήματα, τονίζει το ισραηλινό δημοσίευμα.
Στην Τεχεράνη υπογράφηκε ένα νέο σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας στις 20 Ιανουαρίου 2015, μεταξύ του ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του Ιρανό ομόλογό του Στρατηγού Xusein Dehqan.
«Οι δύο χώρες έχουν αποφασίσει να διευθετήσουν το πρόβλημα των πυραυλικών συστημάτων S-300», ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Άμυνας, ενώ ο ρώσος συνταγματάρχης leonit Ivashov, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου, πρόσθεσε ότι: « έγινε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας στον τομέα της οικονομίας και την τεχνολογία όπλων, με αμυντικά συστήματα όπως είναι οι πύραυλοι S-300 και S-400. Μάλλον θα τα παραδώσουμε».
Το πυραυλικό σύστημα S-300 ήταν το μήλο της έριδος μεταξύ της Μόσχας και της Τεχεράνης από το 2007, όταν για την αγορά αυτού του πυραυλικού συστήματος , η Τεχεράνη πλήρωσε 800 εκατομμύρια δολάρια , και ποτέ δεν το παρέλαβε εξαιτίας των έντονων αντιρρήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Σήμερα, τόσο το Ιράν, όσο και η Ρωσία, ευρίσκονται κάτω από τις οικονομικές δυτικές κυρώσεις, και είναι πρόθυμες να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο, για να εμποδιστεί η επέμβαση των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. Ο αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, απαγόρευσε στην Ευρώπη, την εισαγωγή όπλων και οπλικών συστημάτων από τον ρωσικό στρατό, για να τιμωρήσει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις ενέργειές του στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας .
Μέχρι τώρα, οι Ρώσοι ήταν δύσπιστοι όσον αφορά το « κόψιμο» όλων των γεφυρών με την αμερικανική κυβέρνηση και απέφευγαν επιμελώς την ευθεία αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον, κρατώντας ανοιχτές ελεγχόμενες διόδους , σε περίπτωση που παρουσιαστεί μία από αυτές .
Μια τέτοια «δίοδο » χρησίμευσε για να ρυθμίσουν από κοινού Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, στην ίδια πλευρά του τραπεζιού τις συνομιλίες με το Ιράν .
Ωστόσο, καθώς η προοπτική περεταίρω συνεργασίας υποχώρησε από τις ψυχρές σχέσεις μεταξύ των προέδρων Ομπάμα και Πούτιν, αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Μόσχα να κλείσει εντελώς αυτές τις διόδους επικοινωνίας.
Πέντε μήνες πριν, η Μόσχα υπέγραψε μια τεράστια σε κόστος $ 3,5 δισ συμφωνία αγοράς όπλων από την Αίγυπτο, που χρηματοδοτείται από την Σαουδική Αραβία. Η Αίγυπτος με την σειρά της έκλεισε την αγορά της στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία .
Με το σύμφωνο συνεργασίας της 20ης Ιανουαρίου, η Ρωσία έγινε βασικός προμηθευτής των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων των νέων συστημάτων και εξελιγμένων όπλων , συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων S-400, αψηφώντας το εμπάργκο όπλων κατά της ιρανικής Ισλαμικής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ γενικότερα.
Ο Ιρανός Υπουργός Άμυνας Xusein Dehghan, ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία με την Ρωσία ως ένα μέσο εναντίον αμερικανικών φιλοδοξιών στην περιοχή. «Το Ιράν και η Ρωσία είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την επεκτατική παρέμβαση και την απληστία των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω της συνεργασίας, και την ενεργοποίηση του στρατηγικού δυναμικού των δύο χωρών» δήλωσε ο Dehghan. «Δεδομένο είναι ότι, δύο γειτονικές χώρες, το Ιράν και η Ρωσία έχουν κοινά σημεία ως προς την πολιτική, σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Dehghan δήλωσε ότι η νέα συμφωνία περιλαμβάνει ενισχυμένη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανταλλαγές στρατιωτικού προσωπικού για εκπαιδευτικούς σκοπούς, και συνεργασία με το ναυτικό της κάθε χώρας, χρησιμοποιώντας συχνότερα τα λιμάνια της κάθε χώρας . Ενώ Ρωσία και Ιράν ήδη συνεργάζονται για την υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ.
Πολιτικές πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων DEBKAfile σημειώνουν ότι η συμφωνία με την Μόσχα ενισχύει την επεμβατικότητα της Τεχεράνης στις εν εξελίξει συνομιλίες για τα πυρηνικά με τις έξι δυνάμεις. Διαπραγματευτές του Ιράν ευρίσκονται σε καλύτερη θέση, στις προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα και του Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, για να εκμαιεύσουν περισσότερες παραχωρήσεις από την Τεχεράνη , προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία, μετά από ατέρμονες αναβολές, πριν από την επόμενη προθεσμία συνάντησης στις 30 Ιουνίου του 2015 .
Επίσης, η Μόσχα υποσχέθηκε να εξετάσει μελλοντικές παραδόσεις πυραύλους αυτού του τύπου στην Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Η πολιτική της Ρωσίας προβλέπει προφανώς μερική περικύκλωση του Ισραήλ με συστοιχίες πυραύλων S-300 από το βορρά και το νότο και με συστοιχίες S-400 από το Ιράν και την ανατολή, τονίζουν οι ισραηλινοί εμπειρογνώμονες .
Το πυραυλικό σύστημα S-300, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εξουδετερώνει αεροσκάφη και πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Κρουζ, ήταν για χρόνια το έμβλημα του προηγμένου ρωσικού οπλοστασίου , και τώρα στα χέρια του Ιράν θα απειλεί άμεσα το Ισραήλ.
Ωστόσο, με την πάροδο των ετών, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει αναπτύξει και δοκιμάσει νέους μεθόδους , είτε με εναέριο, είτε με ηλεκτρονικό πόλεμο, για την «εξουδετέρωση» του S-300, των οποίων οι δυνατότητες «εκτέθηκαν» σε όλο τους το φάσμα σε χώρες της Ευρώπης, και κυρίως την Ελλάδα, αναφέρει το ισραηλινό πρακτορείο DEBKAfile.
Δηλαδή μέσω των ελληνο-ισραηλινών αεροπορικών ασκήσεων στην Κρήτη οι ισραηλινοί « τεστάρισαν» τις δυνατότητες των ελληνικών πυραύλων S-300PMU-1, βρήκαν τα αδύνατα σημεία , και προετοίμασαν νέες μεθόδους για την εξουδετέρωσης τους, από την δική τους πολεμική αεροπορία.
Για αυτό και στις ασκήσεις με την ελληνική αεροπορία, όπως είχαμε αναφέρει με άρθρα μας στο pentapostagma.gr, τα ισραηλινά αεροσκάφη εκτέλεσαν αποστολές , εξουδετέρωσης αντιαεροπορικών πυραύλων, αλλά και αποστολές SEAD και DEAD που αφορούν « τύφλωση» ή καταστροφή των ραντάρ του ιδίου συστήματος.
To μέγα θέμα όμως που προκύπτει από αυτήν την «επίγνωση των δυνατοτήτων των ελληνικών πυραυλικών συστημάτων S-300», είναι αυτά να μην «παραδοθούν» στην τουρκική πολεμική αεροπορία. Τουρκία και Ισραήλ ευρίσκονται σε έντονη διαμάχη αυτήν την στιγμή , αλλά ποιός μας εγγυάται εάν φύγει από την μέση ο Ερντογάν , θα συνεχίσει αυτή η αντιπαράθεση;
Πηγή: pentapostagma.gr
Προσθήκη σχολίου