Οδοιπορικό στα Πομακοχώρια

Παρέλαση στα Πομακοχώρια: Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά εδώ!

Της Θάλειας Χούντα

Για τον φετινό εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 ήθελα να βρεθώ σε ένα τόπο όπου η Ελληνική καρδιά χτυπά δυνατά, ξάστερα και αληθινά. Έτσι, αυτή την τόσο σημαντική ημέρα, αποφάσισα να βρεθώ στη Σμίνθη, στο Πομακοχώρι της Ξάνθης, δίπλα στους Έλληνες Πομάκους. Τους φίλους Έλληνες Πομάκους, με τους οποίους έχουμε συνδεθεί στον εθνικό αγώνα.

Δεν είμαι σίγουρη, αν μπορώ να μεταφέρω μέσα από το γραπτό λόγο, τη συγκίνηση που ένιωσα εκείνη την ημέρα, τις εικόνες, το καθάριο άρωμα της πατρίδας μας. Σε αυτά τα χωριά, μαζί με τους Πομάκους, η έννοια της απελευθέρωσης από τους Τούρκους αποκτά άλλο νόημα, πιο βαθύ και πιο διαχρονικό. Εδώ, στην ακριτική Θράκη, κατανοείς καλύτερα τι σημαίνει Ελλάδα, τι σημαίνει να είσαι Έλληνας, αλλά και τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι Πομάκοι, για να παραμείνουν ζωντανό κύτταρο του Ελληνισμού.

 


ΦΩΤΟ: H ΘΑΛΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΜΑΚΩΝ ΑΧΜΕΤ ΙΜΑΜ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΜΑΚΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΚΕΜΑΛ ΦΑΡΣΛΙ

Στο χωριό, η Γαλανόλευκη κυμάτιζε περήφανα σε όλους τους δρόμους, σε όλα τα σπίτια. Οι γυναίκες του χωριού, με τις «καλές» τοπικές φορεσιές τους έδιναν έντονο χρώμα εορτασμού και οι μαθητές με την πολύ ωραία παρέλαση που πραγματοποίησαν, σηματοδότησαν αυτή την, εθνικά, ξεχωριστή ημέρα.
Κάποιος γνωστός μου από την Αθήνα που με κάλεσε στο τηλέφωνο αναρωτήθηκε τι πήγα να κάνω εκεί.

Η απάντηση είναι απλή. Επιμένω!
Επιμένω, να κάνω πράξη, αυτό που το επίσημο Κράτος δεν κάνει.
Δεν ξεχνώ τους Έλληνες Πομάκους. Παραμένω δίπλα τους, στο δίκαιο τους αγώνα, που δεν είναι άλλος, από το αυτονόητο: να θυμίσουν στην επίσημη Πολιτεία τις υποχρεώσεις της απέναντί τους. Υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι σε Έλληνες – όχι μόνο, λόγω αστυνομικής ταυτότητας – αλλά Έλληνες στη καρδιά και την ψυχή τους. Υποχρεώσεις τις οποίες έχει ξεχάσει.

ΦΩΤΟ: Η ΘΑΛΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ Α.Σ.ΜΥΚΗΣ ΧΡΥΣΑ ΚΑΖΑΚΟΥ

Υ.Γ.: Εγώ, σε αντίθεση με τους «προοδευτικούς», πιστεύω στις παρελάσεις, πιστεύω στην εθνική σημασία συγκεκριμένων ημερών, πιστεύω στο ιερό σύμβολο -τη Σημαία μας, πιστεύω στις τιμές που πρέπει να απονέμεται στους ήρωες. Και την πίστη μου αυτή την αποδεικνύω σε όλη την Ελλάδα, με την παρουσία και τους διαρκείς αγώνες μου.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν