Οδοιπορικό στα Πομακοχώρια

Πομάκοι: Οι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου

Της Θάλειας Χούντα

Στην οροσειρά της Ροδόπης, από την αρχαιότητα, κατοικεί μια πληθυσμιακή ομάδα που για πολλούς στην Ελλάδα, η ιστορία, η προέλευση, η θρησκεία και τα εθνολογικά τους χαρακτηριστικά και στοιχεία παραμένουν άγνωστα ή ασαφή· οι Πομάκοι.

Αυτή η έλλειψη γνώσεων οφείλεται αποκλειστικά στη πλήρη απουσία ενημέρωσης από το οργανωμένο Ελληνικό κράτος αλλά και τα συστημικά Μ.Μ.Ε. Το μέγεθος της κατάστασης αυτής το αντιλήφθηκα όταν μετά από τις επισκέψεις –οδοιπορικά μου στα Πομακοχώρια, και άκρως ενθουσιασμένη από την ελληνικότητα της περιοχής, φίλοι και συνεργάτες, μου ζητούσαν επίμονα να τους ενημερώσω και να τους πληροφορήσω για το ποιοι είναι ακριβώς οι Πομάκοι, για την πραγματική τους ιστορία αλλά και για το τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα σε αυτά τα χωριά.

Όλα τα παραπάνω, αποτέλεσαν το έναυσμα για να δημιουργήσω μια σειρά αρθρογραφίας που θα παρουσιαστεί, από το GorgaNews, σε συνέχειες με κύριο στόχο να ενημερώσω όσο το δυνατό περισσότερους αναγνώστες για αυτούς τους ανθρώπους, για το παρελθόν τους και πάνω από όλα για την Ελληνικότητα τους.

Έτσι, κάθε Δευτέρα στην ιστοσελίδα GorgaNews θα δημοσιεύεται και ένα σχετικό άρθρο.

Καλή ανάγνωση!

Φωτο: Η Θάλεια με τους Πομάκους φίλους της 

 

 

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν