Στο Ακούγιου, μια πολυσυζητημένη για την καταλληλότητά της περιοχή στο νότιο τμήμα της χώρας, η Τουρκία συνεχίζει να ετοιμάζεται ώστε να λειτουργήσει τον πρώτο της πυρηνικό αντιδραστήρα.
Παρά τις αντιδράσεις των οικολόγων, η Τουρκία…
άρχισε σήμερα στο νότιο τμήμα της χώρας την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ και ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom Σεργκέι Κιριένκο παρέστησαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ακουγιού, στην επαρχία της Μερσίνας, για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στον πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος 1.200 μεγαβάτ που προβλέπεται να κατασκευαστούν στον σταθμό.
Την κατασκευή του σταθμού αυτού, η οποία αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει αναλάβει η Ρωσία.
“Δεν υπάρχει εξέλιξη σε μια χώρα χωρίς πυρηνική ενέργεια. Μια Τουρκία που μεγαλώνει δεν μπορεί να απαρνηθεί την ενέργεια αυτή”, σημείωσε ο Γιλντίζ.
Για να διαφοροποιήσει τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργειες και να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία ή το Ιράν, η Τουρκία ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο προβλέπει την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας ως το 2030.
“Αν αυτός ο σταθμός είχε κατασκευαστεί πριν από δέκα χρόνια, θα είχαμε μπορέσει να εξοικονομήσουμε 14 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ) από την αγορά φυσικού αερίου”, πρόσθεσε ο Γιλντίζ.
Εκτός από τον σταθμό στο Ακουγιού, η Τουρκία προβλέπει την οικοδόμηση ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην επαρχία της Σινώπης, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ στα τέλη του 2014 ο Τουρκός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αναφερθεί δημοσίως στο ενδεχόμενο να δρομολογηθεί η κατασκευή ενός τρίτου σταθμού ως το 2030.
Το σχέδιο για την κατασκευή του σταθμού στο Ακουγιού δέχεται έντονες επικρίσεις από τους οικολόγους, οι οποίοι καταγγέλλουν τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την κατασκευή του σε μια ζώνη με έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι ο σταθμός του Ακουγιού θα μπορεί να αντέξει σεισμό μεγέθους 9 βαθμών και ότι δεν θα επηρεάσει τα πολυάριθμα τουριστικά θέρετρα που υπάρχουν σ΄ αυτά τα μεσογειακά παράλια.
Πηγή: greece-report.blogspot.gr
Προσθήκη σχολίου