Στην εποχή της σοβιετικής Μόσχας τον αποκαλούσαν «ο νευρικός απαράτσικ» (όταν «απαράτσικ» ήταν τα άκαμπτα στελέχη του πολιτικού κρατικού μηχανισμού). Αργότερα έγινε ο «έμπιστος» του Πούτιν και ο μάνατζερ των – κατά το Forbes – 25 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Είναι ο γερμανορώσος Αλεξέι Μίλερ, ο ισχυρός άνδρας της Gazprom, που σήμερα το απόγευμα θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα το project του αγωγού Turkish Stream.
Από αύριο, ο Αλεξέι Μίλερ θα βρίσκεται και στο εδώλιο της Κομισιόν. Εγκαλούμενος, και εκείνος και η Gazprom, για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της εταιρίας στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης και παραβίαση των κανόνων περί ανταγωνισμού. Όπως αποκάλυψαν – ταυτόχρονα – χθες το βράδυ Financial Times, Wall Street Journal και Reuters, ο κύβος ερίφθη στις Βρυξέλλες και η Κομισιόν θα ανακοινώσει αύριο, Τετάρτη, την έναρξη της επίσημης έρευνας και την απαγγελία κατηγοριών εναντίον της ρωσικής εταιρείας, αποδίδοντάς της ουσιαστικά τεχνητή αύξηση των τιμών στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Η υπόθεση Κομισιόν κατά Gazprom είναι μια υπόθεση που εκκρεμεί από το 2012, τελούσε όμως σε διαρκή αναστολή λόγω ευαίσθητων οικονομικών και γεωπολιτικών συγκυριών. Και παρ’ ότι οι συγκυρίες παραμένουν αρκούντως ευαίσθητες, αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες και η Ευρώπη έκριναν πως το timing ήταν το ενδεδειγμένο για να κηρυχθεί και επισήμως ο «πόλεμος» κατά του ρωσικού κολοσσού του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η κίνηση της Κομισιόν αναμένεται να κλιμακώσει την αντιπαράθεση της Ευρώπης με τη Ρωσία στη σκιά του ουκρανικού ζητήματος και των κυρώσεων, ενώ και οι Financial Times επισημαίνουν πως η Ρωσία θα αποτιμήσει ως εχθρική πράξη την έρευνα εναντίον της Gazprom.
Επισήμως, η έρευνα της Κομισιόν και η αυξημένη κινητικότητα μεταξύ Μόσχας και Αθήνας δεν συνδέονται. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, επισημαίνουν την χρονική σύμπτωση των συζητήσεων Ρωσίας – Ελλάδας για το σχέδιο του αγωγού Turkish Stream, της παράλληλης κορύφωσης της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης για την χρηματοδότηση της Αθήνας και της συνάντησης Τσίπρα – Μίλερ.
Το βέβαιο είναι πως η Ευρώπη δεν θα ήταν ευτυχής με μια ακόμη «σφήνα» της Gazprom στους διαδρόμους διανομής φυσικού αερίου στη νότια και κεντρική Ευρώπη. Και μπορεί μεν η κυριακάτικη διάψευση του Κρεμλίνου στα περί «άμεσης προκαταβολής 5 δις» από τη Μόσχα στην Αθήνα για το νέο αγωγό να κατέβασε κατά τι τους τόνους, όλα όμως παραμένουν ανοιχτά και ο εκνευρισμός σε Βρυξέλλες και Βερολίνο είναι εμφανής.
Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουν την δική τους, ιδιαίτερη σημασία τα όσα θα συζητηθούν – και ενδεχομένως θα συμφωνηθούν – σήμερα στις συναντήσεις του Αλεξέι Μίλερ με τον πρωθυπουργό αλλά και με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κατά τις συναντήσεις «θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος». Και το πλέον επίκαιρο θέμα, βεβαίως, μετά τις συνομιλίες Πούτιν – Τσίπρα στη Μόσχα είναι ο αγωγός Turkish Stream και οι δυνατότητες επέκτασής του στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε Σκόπια και Σερβία, με τελικό προορισμό την κεντρική Ευρώπη.
Στην πράξη και στην ουσία, εκείνο που περιμένει η κυβέρνηση από τον επικεφαλής της Gazprom είναι να δώσει τον λεπτομερή οδικό χάρτη των ρωσικών σχεδιασμών για το project, και κυρίως για την χρηματοδότησή του, το χρονοδιάγραμμα και τους φορείς κατασκευής του. Η υπόθεση, όσο κι αν δείχνει ελκυστική, δεν είναι εύκολη όπως μαρτυρά και το διαχρονικό, όσο και περιπετειώδες, «φλερτ» του Αλεξέι Μίλερ με την Ελλάδα. Τα πανηγυρικά ραντεβού του με τον Αντώνη Σαμαρά έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, πάντα όμως έμεναν… μισά. Όπως και η τότε προσπάθεια εξαγοράς της ΔΕΠΑ, δια της συμμετοχή της Gazprom στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας.
Πηγή: tvxs.gr
Προσθήκη σχολίου