Στο 130,2% του ΑΕΠ το χρέος πολύ υψηλότερο απο το 2011, χρονιά που ανέλαβε η Τρόικα.
Tου Gustave Rey
Ενα χρόνο μετά την οριστική αποχώρηση της Τρόικας απο την Πορτογαλία και την βελτίωση της οικονομίας της, οι Πορτογάλοι περιμένουν ακόμη να έρθουν οι καλύτερες μέρες που τους υποσχέθηκαν όταν τους έσφιγγαν το ζωνάρι.
Σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει για αυτούς που πλήρωσαν την κρίση, δηλαδή τα μεσαία και κατώτερα λαικά στρώματα, παρόλο που το έλλειμμα της χώρας τέθηκε υπο έλεγχο, η ανάπτυξη αναμένεται στο 1.6%, το 2015 θα είναι χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, η αγορά ακινήτων ανακάμπτει ενώ καταγράφεται αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών.
Πέντε μήνες πριν απο τις βουλευτικές εκλογές, η κεντροδεξιά κυβέρνηση ανησυχώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα πολλαπλασιάζει το καθησυχαστικά μηνύματα.
« Είμαι πεπεισμένος περισσότερο απο ποτέ ότι ο δρόμος που πήραμε είναι εκείνος στον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε» δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο.
Την ίδια ώρα έδωσε εορταστικό τόνο στην επέτειο αποχώρησης της Τρόικας πριν απο έναν χρόνο, τονίζοντας ότι η χώρα κατάφερε να ανακτήσει την κυριαρχία της παρόλο που δεν μπήκε τέλος στις θυσίες των πολιτών.
Ο πρωθυπουργός Κοέλιο, κατηγορείται απο την αριστερά αντιπολίτευση ότι έχει εφαρμόσει με ιδιαίτερο ζήλο τις βουλές της τρόικας, ότι είναι πιο Γερμανός και απο την Αγκελα Μέρκελ κι ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στην μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αντί να ανακουφίσει τον πληθυσμό μετά απο την πολύμηνη και σκληρή λιτότητα.
Μπορεί τα οικονομικά μεγέθη να είναι καλύτερα στην Πορτογαλία αλλά η ζωή των Πορτογάλων δεν έχει αλλάξει. « Ενα χρόνο μετά την αποχώρηση της Τρόικας το οικονομικό θαύμα φαντάζει περισσότερο ώς οφθαλμαπάτη» δηλώνει στο γαλλικό πρακτορείο ο Domingos Amaral, καθηγητής Οικονομικών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας.
Σχεδόν ένας στους πέντε Πορτογάλους εξακολουθεί να ζεί κάτω απο το όριο της φτώχειας και με εισόδημα κατώτερο των 411 ευρώ μηνιαίως. Η ανεργία σίγουρα έχει μειωθεί αλλά το 13,7% του ενεργού πληθυσμού εξακολουθεί να είναι χωρίς δουλειά όπως και το 34,4% των νέων. Το δημόσιο χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ και η φορολογία έχει φθάσει σε ιστορικά επίπεδα.
Στο χείλος της χρεοκοπίας η Πορτογαλία, έλαβε το 2011 διεθνές δάνειο 78 δις ευρώ. Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση επέβαλλε αυστηρή λιτότητα με μείωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών. Ο πρωθυπουργός Κοέλιο έχασε σε δημοφιλία ωστόσο κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και να αποπληρώσει αποπληρώσει 29 δισεκατομμύρια απο το χρέος
«Η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και οφείλεται εν μέρη σε εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι η μείωση της τιμής τους πετρελαίου και η πτώση του ευρώ» προειδοποιεί ο Joao Cesar das Neves, Καθηγητής Οικονομικών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας.
Στην Πορτογαλία το δημόσιο έλλειμμα μειώθηκε στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014 αλλά το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κι άλλο φθάνοντας στο 130,2%, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σχέση με το 2011 χρονιά που ανέλαβε η Τρόικα.
Ανησυχία εξακολουθεί να υπάρχει και για τον τραπεζικό τομέα που τον περασμένο Αύγουστο είχε κλονιστεί απο την χρεοκοπία της Espirito Santo Financial Group. Το ιλιγγιώδες χρέος της είχε ξεφύγει απο την επιτήρηση των τη Τρόικας. Για τον Joao Cesar das Neves, αυτή η κατάρρευση αντανακλά την έλλειψη εξυγίανσης σε σημαντικά τμήματα της Πορτογαλικής Οικονομίας και κυρίως κρατικά.
Πηγή: kourdistoportocali.com
Προσθήκη σχολίου