Διεθνή

Πώς το φιλοκουρδικό κόμμα HDP μπορεί να «σώσει» την Τουρκία από τον Ερντογάν

Πώς το φιλοκουρδικό κόμμα HDP μπορεί να «σώσει» την Τουρκία από τον Ερντογάν

Το περασμένο καλοκαίρι, στην τουρκική τηλεόραση, ένας πολιτικός που φορούσε ανοιχτό πουκάμισο ερμήνευσε ένα τραγούδι στα κουρδικά και στα τουρκικά, παίζοντας μπαγλαμά. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο 42χρονος συμπρόεδρος του αριστερού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), ακολουθούσε μια αντισυμβατική στρατηγική με στόχο την προεδρία.
Ο Ντεμιρτάς είχε αντίπαλο τον Ερντογάν, που ήταν ήδη πρωθυπουργός για 11 χρόνια, και έλαβε λίγο κάτω από 10%, καταπλήσσοντας τους πάντες, καθώς μέχρι πριν από λίγα χρόνια η παρουσία ενός φιλοκούρδου υποψηφίου, που μάλιστα τραγουδούσε δημοσίως στα κουρδικά, ήταν αδιανόητη.
Τώρα, ο Ντεμιρτάς ελπίζει να κάνει μια ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου. Κι αυτό, παρά τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν ταυτοχρόνως την περασμένη Δευτέρα στα αρχηγεία του κόμματος στη Μεσσήνη και τα Αδανα.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα αυτό, που έχει μόλις τρία χρόνια ζωής, γύρω στο 10%, που είναι το όριο για την είσοδο στη Βουλή. Αν το HDP περάσει αυτό το όριο, κάτι που απαιτεί γύρω στα 4,5 εκατομμύρια ψήφους, το κυβερνών κόμμα δεν θα αποκτήσει την πλειοψηφία που θέλει για να προωθήσει το επίμαχο σχέδιο του Ερντογάν για ένα προεδρικό σύστημα στην Τουρκία.
Αν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αναμένεται να κερδίσει για τέταρτη φορά τις εκλογές, πολλοί ψηφοφόροι εμφανίζονται απογοητευμένοι από τη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία 13 χρόνια. Από την άλλη πλευρά, η επιμονή του HDP στον δημοκρατικό πλουραλισμό και τα ίσα δικαιώματα – όχι μόνο για τους Κούρδους, αλλά για όλους τους πολίτες της Τουρκίας – αποδίδει καρπούς.
Το πολιτικό τοπίο της Τουρκίας κυριαρχούνταν ανέκαθεν από συντηρητικά και εθνικιστικά κόμματα. Για πρώτη φορά, λοιπόν, το HDP έρχεται να δημοσιεύσει ένα πλουραλιστικό μανιφέστο με στόχο να ενώσει τις διαφορετικές φωνές που ζητούσαν αλλαγή στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί, τον Ιούνιο του 2013. Το φιλοκουρδικό κόμμα υπόσχεται να εργαστεί για την αποκέντρωση και να δώσει φωνή στους αδικημένους. Η λίστα των υποψηφίων που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα αποτελείται κατά 49% από γυναίκες, ενώ περιλαμβάνει ακόμη υποψηφίους από την κοινότητα των γκέι και μειονότητες όπως οι Αλεβίτες, οι Χριστιανοί, οι Κούρδοι, οι Σύροι και οι Αρμένιοι.
«Κανείς από εμάς δεν έχει μια ενιαία ταυτότητα, είμαστε όλοι εκπρόσωποι όλων των ταυτοτήτων», είπε ο Ντεμιρτάς πριν από λίγες ημέρες στην Αγκυρα, έχοντας δίπλα του τη συμπρόεδρο του κόμματος Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ.
Υπάρχει κι ένας πιο κυνικός λόγος για την άνοδο του κόμματος, γράφει ο Αλεβ Σκοτ στο Politico. Αν το HDP περάσει το 10% και μπει στο κοινοβούλιο, η πλειοψηφία των 2/3 που θα ήθελε το κυβερνών κόμμα για να γίνει ο Ερντογάν παντοδύναμος θα καταστεί αδύνατη. Ακόμη και η πλειοψηφία των 3/5 που απαιτείται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Το HDP φαίνεται έτσι ότι έλκει τις ψήφους πολιτών που δεν θα υποστήριζαν υπό άλλες συνθήκες ένα αριστερό ή «κουρδικό» κόμμα, θέλουν όμως να ακυρώσουν τα σχέδια του Ερντογάν.
 
 
Πηγή: Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ Βρυξέλλες

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν