Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

Συνομιλώντας με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο

Συνομιλώντας με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο

Συνέντευξη από την  Θάλεια Χούντα

Έχοντας την χαρά να βρεθώ και στην ακριτική Μυτιλήνη, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον ποιμενάρχη Ιάκωβο, με τον οποίο μοιραστήκαμε τις απόψεις του πάνω σε θέματα που αφορούν τη Μυτιλήνη.

– Η Μυτιλήνη είναι ξακουστή για τον θρησκευτικό τουρισμό που έλκει , λόγω των ιερών προσκυνημάτων που διαθέτει. Σεβασμιώτατε , ποιά είναι η άποψη σας γι αυτό;

Σας ευχαριστώ για την τόσο τιμητική πρόσκληση να κουβεντιάσουμε αυτά τα θέματα που άπτονται του νησιού μας . Ευθύς εξ αρχής θα πρέπει να πούμε οτι το νησί της Μυτιλήνης είναι και ακριτικό και αγιοτόκο διότι εχουμε 48 επωνύμους αγίους, χώρια όλων αυτών που δεν είναι γνωστοί παρά στούς κατοίκους του νησιού μας.

Αλλά εκείνο που χαρακτηρίζει ακόμη περισσότερο το νησι μας είναι τα μεγάλα προσκυνήματά του όπως το αρχαιότερο η Παναγία της Αγιάσου, το ιερό λείψανο του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, του πολυούχου του νησιού μας, πολλοί τάφοι αγίων μας, όπως και οι θαυματουργοί Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη καθώς επίσης και ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου.

Είναι όντως ένα αγιοτόκο νησί. Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι πρόσφατο αλλά αρχίζει απο την εποχή του 3ου και 4ου αιώνα όπου έχουν καταγραφεί ολα αυτα τα προσκυνήματα .

Επιπλέον το γεγονός ότι το νησί διαθέτει πολυ ωραίες εκκλησίες σε όλα τα χωριά, φανερώνει το γεγονός, ότι όταν κάποιος έρθει στη Μυτιλήνη έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί και αυτά τα προσκυνήματα όσο και τις εκκλησίες, από τις οποίες η μία είναι καλυτερη απο την άλλη.

Όσοι έρχονται συνήθως μένουν μόνο 2-3 ημέρες αλλά εάν παραμείνουν περισσότερες θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν όλα αυτά τα μέρη.

– Η οικονομική κρίση πόσο έχει επηρεάσει την Μητρόπολή σας και πως αντιπαρέρχεστε αυτή την κατάσταση;

Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι όταν μιλάμε για οικονομική κρίση θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το πως προήρθε αυτή η κρίση, Όπως πολλές φορές εχει επισημανθεί και απο εμάς τους ίδιους, η οικονομική κρίση είναι προτίστως κρίση πνευματική και ηθική.

Άρα θα πρέπει οι Έλληνες να κατανοήσουν για το πως προήρθε αυτή η κρίση και πως έχει επηρεάσει την Πατρίδα μας .

Βέβαια θα ήταν χρήσιμο να επισημάνουμε ότι στην επαρχία τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, διότι ο άνθρωπος εάν και εφόσον το θέλει μπορεί να χρησιμοποήσει την εγκαταλλελειμένη γή και να παράγει τα πάντα για να μην έχει την ανάγκη συνεχώς να πληρώνει για να αγοράζει.

Το έχω πεί χιλιάδες φορές και θα το πώ και σήμερα ότι μου έχει κάνει τεράστια εντύπωση όταν διάβασα σε ένα άρθρο του καθηγητή κ. Καργάκου, ότι οι Έλληνες αγοράζουμε απο τη Γερμανία ένα τσαι του βουνού το οποίο στην πατρίδα μας υπάρχει παντού και αναρωτήθηκα γιατί να το αγοράσω απο καπου αλλού όταν το διαθέτω εγώ.

Τα πάντα πλέον τα αγοράζει ο άνθρωπος συντελώντας με αρνητικό τρόπο στην επιδείνωση της κρίσης. Βεβαίως η κρίση αυτή μας έχει αγγίξει όλους και την εκκλησια και έχω τονίσει ότι εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, οι εκκλησίες δεν θα έχουν να πληρώσουν ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα.

– Κρίνω αναγκαίο σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι η εκκκλησία έχει «κάνουλα που ρέει το χρήμα σαν νερό.«

Το γνωρίζω αυτό και επειδή εντέχνως χρησιμοποιείται, στον κόσμο , θα πρέπει να τονίσω σήμερα , ότι η εκκλησία απο την στιγμή που δημιουργήθηκε το ελληνικό έθνος έχει συνεισφέρει το 97% της περιουσίας της. Και αυτά δεν μπορούμε να τα επαναλαμβάνουμε συνεχώς , όμως επειδή είναι θέμα ενημερώσεως και το 3% το οποίο έχει απομείνει είναι δεσμευμένο και δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε.

Αρα ποιά είναι η κολοσσιαία και αμύθητη περιουσία της Εκκλησίας , χωρίς να παραγνωρίσουμε και θα πρέπει να το λέμε αυτό ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 750 ιδρύματα τα οποία λειτουργεί η εκκλησία και μάλιστα κάτα τρόπο άψογο .

Συγχρόνως έχοντας και την γνώση του τι συμβαίνει και στον τόπο το δικό μας , θα ήθελα να τονίσω ότι κάποιες χιλιάδες μερίδες φαγητού δίνονται στον κόσμο . Θέλοντας να βοηθήσουμε τον κόσμο έχουμε δημιοργήσει τα λεγόμενα κονωνικά παντοπωλεία ,ένα στη Μυτιλήνη και ένα στο Πλωμάρι τα οποία προσφέρουν στους έχοντας ανάγκη και αυτό πρέπει να το τονισουμε , ρούχα τρόφιμα , πράγματα , ακόμα και παιχνίδια για τα παιδιά , τα οποία τα χρειάζονται και δεν μπορούν να τα αγοράσουν οι άνθρωποι. Αυτές οι πράξεις βοηθούν τον τόπο μας ο οποίος σήμερα υποφέρει απο αυτή την οικτρή οικονομική κατάσταση.

– Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας το δικό σας φιλανθρωπικό έργο , αφού είναι γνωστό ότι έχετε ανοίξει την αγκαλιά σας και εκτός συνόρων.

Αυτό που θα ήθελα να πώ είναι ότι η Μυτιλήνη είναι κατάσπαρτη απο ιδρύματα , τα οποία έχει δημιουργήσει σε πολλές δύσκολες στιγμές και καταστάσεις , όπως π.χ.την εποχή του ΄30, το νοσοκομείο της Μυτιλήνης , παλιότερα το σανατόριο στην Αγιάσο το γηροκομείο, το ορφανοτροφείο θηλέων το οποίο έχει μετατραπεί σήμερα σε οικοτροφείο, το οποίο φιλοξενεί κορίτσια τα οποία έρχονται απο όλη την Ελλάδα για να φοιτήσουν και να αποκτήσουν όλες τις απαιτούμενες γνώσεις και να επιβιώσουν.

Πέρα απο αυτό η εκκλησία δίνει πάρα πολλλές υποτροφίες με τα ιδρύματα τα οποία διαθέτει και πάρα πολλά χρήματα δίνονται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη απο το φιλοπτωχο ταμείο της μητροπόλεως και τα ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία. Όλα αυτά παρουσιάζουν έργο που έχει γίνει στον τόπο μας ,το οποίο είναι πολύ παλαιό και όχι μόνο σύγχρονο και προσπαθούμε να το επεκτείνουμε και στο εξωτερικό.

Ένα παράδειγμα είναι ότι όταν έγινε ο πόλεμος στη Βοσνία εμείς είμασταν οι πρώτοι απο τη Μυτιλήνη που τους επισκεφθήκαμε διαρκούντος του πολέμου , πήγαμε στην πόλη, όπου βρήκαμε ερείπια , και αυτό που δεν μπορώ να λησμονήσω ανάμεσα στα φριχτά που αντίκρυσα . είναι ότι ακόμα και την εκκλησία την κατεδάφισαν και πέταξαν ακόμα και αυτές τις πέτρες.

Στο Μπρόντ της Βοσνίας το οποίο έχει αδερφοποιηθεί με το Δήμο της Μυτιλήνης και η μητρόπολη μας με την εκκλησία εκεί προσπαθησαμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μεταφέροντας απο την Μυτιλήνη περίπου 300 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια και φιλοξενώντας περίπου 300 παιδιά είτε σε σπίτια είτε στο προσκύνημα της Αγιάσου είτε σε άλλους χώρους μας . Η φιλανθρωπική δραστηριότητα της εκκλησίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους της για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι αγαθοεργίες.

Σήμερα φιλοξενούμε ακόμα παιδιά τα οποία έρχονται με τα παιδιά τους αφού τα περισσότερα έχουν παντρευτεί και αποκατασταθεί και επισκέφτονται με τα παιδιά τους τη Μυτιλήνη .

Η αδερφοποίση των δύο δήμων και των δύο μητροπόλεων έχει συνεισφέρει θετικά με αποτέλεσμα να γίνονται επισκέψεις εκατέρωθεν και να ενισχύεται η πολιτιστική εκπαίδευση και σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας.

 

Πηγή: dialogoi.gr

Aναδημοσιεύσεις:

http://olympia.gr
http://www.dou.gr/articlext.php?a=6938759

http://www.axortagos.gr/sinomilontas-me-ton-mitropoliti-mitilinis-iakovo.html

http://www.newsget.gr
http://greeknation.blogspot.gr/2013/10/blog-post_1830.html

http://www.romfea.gr/ektakta-nea-2/20051-2013-11-01-12-57-56
http://www.palo.gr/search/?src=1568&sources=Greeknation.blogspot

http://www.agioritikovima.gr/eipan/31574-mutilinis-iakοb
http://livester.gr
http://www.ethnosnews.com/page/9/
http://www.athinapoli.gr/2013/10/blog-post_3974.html
http://reportaznet.blogspot.gr
http://dakepekoz.blogspot.gr/2013/10/o-te-vid.html
http://tolmwnnika.blogspot.gr

http://www.news123.gr/nea/newsgroup.php/4295812/

http://olasthnfora2.blogspot.gr/2013/11/blog-post_9161.html
http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=10218:synomilontas-me-ton-mitropoliti-mytilinis-iakovo&Itemid=201

http://eklisval.blogspot.gr/

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Ξεχώρισαν