Διεθνή

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία για χερσαία επέμβαση στο Κομπάνι

pieshhpa

Ο συντονιστής του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Άγκυρα, για να προσπαθήσει να πείσει την Τουρκία να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Τζον Άλεν αναμένεται να συναντηθεί τις επόμενες δύο ημέρες με τούρκους αξιωματούχους για να συζητήσουν τους τρόπους συμμετοχής της χώρας στον συνασπισμό, ένα θέμα που έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.

Το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε πριν μία εβδομάδα την έγκρισή του για μια στρατιωτική επέμβαση της χώρας εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ. Όμως μέχρι στιγμής η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε μια επέμβαση φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να ενισχύσει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, η πτώση του οποίου είναι μια προτεραιότητα για την Άγκυρα.

“Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι η Τουρκία θα διεξαγάγει μονομερή χερσαία επιχείρηση για τη σωτηρία της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι”, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“…Διεξάγουμε συνομιλίες…Όταν θα υπάρξει κοινή απόφαση, η Τουρκία δεν θα αποστεί από το να διαδραματίσει τον ρόλο που τής αντιστοιχεί”, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας ή απαγόρευσης των πτήσεων στο έδαφος της Συρίας δεν βρίσκεται “ακόμη” στο μενού των συζητήσεων.

“Θεωρώ ότι δεν υπάρχει απλή και ευθεία απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε”, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία την οποία θα υπερασπίζεται η Τουρκία δεν βρίσκεται “ακόμη” στο μενού των συνομιλιών των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης σήμερα ότι οι αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού εναντίον θέσεων των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους είναι “επιτυχημένες”.

Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε πέντε αεροπορικές επιθέσεις στην κουρδική πόλη Κομπάνι, που βρίσκεται στη μεθόριο Συρίας- Τουρκίας, τις τελευταίες δύο ημέρες και οι κούρδοι μαχητές στην περιοχή φαίνεται «να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και να αντιστέκονται» ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που την πολιορκούν, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση (CentCom) των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, αρμόδια για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Τα αεροπορικά πλήγματα διεξήχθησαν χθες Τετάρτη και σήμερα και κατάστρεψαν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του ΙΚ, ένα από τα κτίρια που χρησιμοποιεί, καθώς και δύο οχήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Επίσης επλήγησαν μια μικρή και μια μεγαλύτερη μονάδα ανταρτών.

«Οι κουρδικές πολιτοφυλακές εξακολουθούν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και αντιστέκονται στο ΙΚ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται στην Τουρκία από τη Δευτέρα μεταξύ κούρδων διαδηλωτών και της τουρκικής αστυνομίας αποτελούν μια απόπειρα «υπονόμευσης» των εύθραυστων συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ της Άγκυρας και των κούρδων ανταρτών, κατήγγειλε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι απολύτως προφανές ότι το παιχνίδι αυτό έχει στόχο να υπονομεύσει το ειρηνικό κλίμα που κυριαρχεί στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά, τη διαδικασία ειρήνευσης και την αδελφοσύνη μας», αναφέρει ο Ερντογάν σε ανακοίνωσή του. «Όμως δεν θα ανεχθούμε την παραμικρή πράξη απειλής ή εκφοβισμού που θα απειλήσει την ειρήνη στην Τουρκία, τη σταθερότητά της και την ασφάλειά της και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πολεμήσουμε ενάντια σε όλους αυτούς που διαπράττουν τέτοιες μισαλλόδοξες ενέργειες», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Τα βίαια αυτά επεισόδια ξεκίνησαν τη Δευτέρα το βράδυ στη νοτιοανατολική Τουρκία έπειτα από έκκληση του κυριότερου κουρδικού κόμματος της χώρας σε διαδηλώσεις ενάντια στην άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να συνδράμει στρατιωτικά την κουρδική πόλη Κομπάνι, που βρίσκεται στη μεθόριο Τουρκίας- Συρίας και πολιορκείται από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Τα επεισόδια ήταν ιδιαίτερα βίαια την Τρίτη και μέχρι στιγμής τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πολλοί ακόμη έχουν τραυματιστεί.

Στο μεταξύ το κουρδικό μέσο ενημέρωσης Rudaw έχει κατακληστεί σπό άρθρα που τονίζουν την σημαντικότητα της Τουρκικής επέμβασης στην σωτηρία των Κούρδων της Συρίας. “Είναι καιρός η Τουρκία να επιλέξει τον αντίπαλο της” επισημαίνει ένα άρθρο, ενώ ένα άλλο έχει τίτλο “Η απάθεια της Τουρκίας σε σχέση με το Κομπάνι δυναμιτίζει την εύθραυστη ειρηνευτική συμφωνία (μεταξύ Τούρκων και Κούρδων)”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Rudaw
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν