Διεθνή

Στο Κομπανί οι επιδρομές συνεχίζονται

kompafghjj

Θέσεις των τζιχαντιστών στην περιοχή του Κομπανί έπληξαν άλλες εννέα επιδρομές της αμερικανικής αεροπορίας, καταστρέφοντας κτίρια και ένα τεθωρακισμένο μαζί με μικρότερες μονάδες της ISIS.

Την ίδια ώρα, και ενώ οι κουρδικές αντιδράσεις στην Τουρκία «βράζουν» για την αδράνεια της Άγκυρας και τους όρους που θέτει στις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον τονίζει ότι πτώση του Κομπανί θα ήταν «τραγωδία, αλλά η στρατηγική μας δεν αλλάζει».

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ανακοινωθέν της αμερικανικής κεντρικής στρατωτικής διοίκησης τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο τελευταίος «γύρος» επιδρομών έγινε εννέα πλήγματα γύρω από την κουρδική πόλη στη συροτουρκική μεθόριο.

Έξι από τα πλήγματα έπληξαν μία μεγάλη και δύο μικρότερες μονάδες της ISIS, καταστρέφοντας δύο κτίρια που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές, ένα τεθωρακισμένο και ένα οπλοπολυβόλο. Τα άλλα τρία πλήγματα σημειώθηκαν βορειοανατολικά του Κομπανί, πλήττοντας δύο μικρές μονάδες της οργάνωσης και δύο κτίρια που είχαν καταλάβει.

Την ίδια ώρα ωστόσο η Ουάσινγκτον, κρατώντας επίσης αμείωτη την πίεση στην Τουρκία, δείχνει πως το ενδεχόμενο πτώσης του Κομπανί δεν μπορεί να μετατοπίσει το «κέντρο βάρους» της στρατηγικής της για την καταπολέμηση της ISIS.

«Το Κομπανί είναι τραγωδία επειδή αντιπροσωπεύει το κακό της ISIS, αλλά δεν είναι ο ορισμός ούτε της στρατηγικής μας ούτε ολόκληρου του εύρους του τι συμβαίνει με την απάντηση στην ISIS» είπε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι μιλώντας στη Βοστώνη.

«Ο συνασπισμός [χωρών εναντίον των τζιχαντιστών] βρίσκεται μόνο στις πρώτες εβδομάδες του σχηματισμού του, ακόμη γίνεται επιμερισμός καθηκόντων» είπε. «Ο πρωταρχικός στόχος είναι να δθεί περιθώριο στο Ιράκ να εγκαθιδρύσει την κυβέρνησή του και να ξεκινήσει την απώθηση της ISIS» συνέχισε.

Αναγνώρισε δε ότι είναι πιθανό πως και άλλες πόλεις και χωριά θα μείνουν ευάλωτα στην επέλαση των τζιχαντιστών για όσο διάστημα χρειάζονται οι δράσεις της «συμμαχίας των προθύμων» για να εμφανίσουν αποτελέσματα.

Στρατιωτική ομάδα στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση η οποία εμφανίζεται απρόθυμη να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους θα στείλουν οι ΗΠΑ, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι.

Δύο Αμερικανοί απεσταλμένοι έχουν ήδη συζητήσει τις τελευταίες ώρες στην τουρκική πρωτεύουσα την «επείγουσα και έγκαιρη δράση» που πρέπει να ληφθεί από κοινού με την Τουρκία για την πρόληψη της εξάπλωσης της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.

«Η αμερικανική στρατιωτική ομάδα θα επισκεφθεί την Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα για να δώσει συνέχεια στις συζητήσεις αυτές σε στρατιωτικό επίπεδο» δήλωσε η Ψάκι.

Πηγή: http://www.geopolitics.com.gr/

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν