Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

“ΆΡΤΟΣ – ΔΡΑΣΗ”: Αγώνας για τον επιούσιο…

ΆΡΤΟΣ - ΔΡΑΣΗ": Αγώνας για τον επιούσιο

Συνέντευξη στην Θάλεια Χούντα

 

Φαινόταν τόσο απίστευτο κάποια χρόνια πρίν το γεγονός ότι οι Έλληνες θα έφταναν στο σημερινό σημείο εξαθλίωσης και εάν κάποιος τολμούσε απλά να το ξεστομίσει , τον θεωρούσαν γραφικό.

Δυστυχώς όμως η σκληρή πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει όλους αυτούς τους “πολύξερους” και δυστυχώς τώρα όλοι μας παραδεχόμαστε την σκληρή πραγματικότητα: οι Έλληνες , αι υπερήφανοι Έλληνες …πεινάνε. Ο Πρόεδρος του “Άρτος -Δράση” κ. Παπαγεωργίου μιλάει στοVIMAONLINE και στην Θάλεια Χούντα, για την δράση του Σωματείου, και τον σκληρό αγώνα που πραγματοποεί καθημερινά , προκειμένου να εξασφαλιστεί η καθημερινή μερίδα φαγητού για τον μεγάλο πλέον αριθμό των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.

Κύριε Παπαγεωργίου, για ποιο σκοπό δημιουργήθηκε το Σωματείο ” Άρτος -Δράση” και ποιους συμπολίτες μας εξυπηρετεί;

Η οργάνωσή μας γεννήθηκε από το όραμα μιας ομάδας από 33 ανθρώπους, μέσης αστικής τάξεως, οι περισσότεροι μορφωμένοι, οικογενειάρχες, άνθρωποι όπως όλοι μας. Είχαν όλοι βιώσει το ότι για να ζήσουμε σε μια καλύτερη κοινωνία, πρέπει ο καθένας από εμάς να ενδιαφέρεται και για τον διπλανό του.

Σαν πρώτος στόχος τέθηκε η συλλογή έτοιμου φαγητού που περισσεύει από δεξιώσεις, συνέδρια, εστιατόρια, κλπ που μπορούν να συλεχθούν και να διανεμηθούν με υγιεινές συνθήκες. Ακολούθησε η συνεργασία με την ‘Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών’ που έδωσε και το συμβολικό όνομα στο σωματείο μας ΑΡΤΟΣ. Το δεύτερο (συμβολικό) συνθετικό ΔΡΑΣΗ απεικονίζει την αμεσότητα της λειτουργίας μας,

Ταυτόχρονα ιδρύθηκε το πρώτο και δεύτερο παράρτημα στη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα που ανέλαβαν τις ίδιες υπηρεσίες.

Το 1998 ιδρύθηκε και τυπικά το σωματείο μας και ο αριθμός των εθελοντών μας έφθασε τα 400 άτομα.

Τα χρόνια από το 1998 έως και σήμερα ήταν πολύ δημιουργικά. Εκτός από τις εξυπηρετήσεις σε οικογένειες και μεμονωμένα άτομα, συμμετείχαμε και σε πολλές ομαδικές προσπάθειες.

Το Σωματείο, όπως προκύπτει και από την ονομασία του, είναι Φιλανθρωπικό διότι «Αγαπά τον Άνθρωπο» και ασχολείται με αυτόν και τις ανάγκες του. Έτσι, ο ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ εξυπηρετεί, χωρίς κανενός είδους διάκριση, όλους τους συμπολίτες μας που για διάφορους λόγους (υγεία, απολύσεις, μειωμένες ευκαιρίες κτλ) κινδυνεύουν να βρεθούν σε οικονομική και κατ’ επέκταση κοινωνική απομόνωση.

Σκοπός της δράσης μας είναι να καλυτερέψουμε τις συνθήκες διαβίωσής τους και να συνδράμουμε στην αναδημιουργία ευκαιριών ζωής. Απώτερος στόχος μας είναι να μπορέσουν οι υποστηριζόμενοι να πάρουν την ζωή τους στα χέρια τους και να μην μας έχουν πλέον ανάγκη. Αυτό μας δίνει πάντα μεγάλη χαρά. Ιδιαίτερη χαρά όμως παίρνουμε όταν (και αυτό συμβαίνει αρκετές φορές) ο βοηθούμενος καταφέρνει να ξεπεράσει τις δυσκολίες του και επιστρέφει και για να μας βοηθήσει και ο ίδιος το έργο μας, ως εθελοντής.

Θέλετε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας το έργο που έχετε επιτελέσει βοηθώντας και εσείς στην αντιμετώπιση της κοινωνικής-οικονομικής κρίσης που πλήττει τους πάντες πλέον;

Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ, ότι ο ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ είναι μια ιδέα και μια πράξη που δεν προέκυψε μέσα από τις πρόσφατες οικονομικές συγκυρίες. Ουσιαστικά, συνεχίζει με την ίδια αφοσίωση το Έργο που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια.

Με λύπη μας βέβαια, διαπιστώνουμε ότι λόγω της κρίσης, οι ανάγκες είναι αυξημένες και όλο και περισσότεροι εκείνοι που ζητούν την στήριξή μας. Θα λέγαμε λοιπόν ότι, δυστυχώς, η «δουλειά» μας έχει αυξηθεί, αλλά η προηγούμενη μακρόχρονη εμπειρία, είναι ο πιο πολύτιμος σύμμαχος που έχουμε στην, όσο το δυνατό, καλύτερη ανταπόκρισή μας στις καινούργιες δυσμενείς συνθήκες. Το Έργο μας είναι πολύπλευρο. Εδώ θα αναφερθούμε στους βασικούς άξονές του. Έτσι:

Συνεχίζουμε τη λειτουργία 5 Κέντρων Ανθρώπινης Υποστήριξης- Παραρτήματα στην Αττική (Ασπρόπυργος, Ηλιούπολη, Άγιος Δημήτριος, Πέραμα, Γκοριτσά). Εκεί συλλέγονται και διανέμονται κυρίως τρόφιμα, αλλά και ρουχισμός, έπιπλα και οικοσυσκευές και γενικότερα όσα είδη άμεσης ανάγκης.

Συνεχίζουμε την καθημερινή παρασκευή, μεταφορά και διανομή μαγειρευμένου φαγητού με τήρηση συνθηκών υγιεινής, σε αναξιοαπαθούντα άτομα που δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης αλλά και προσφέρουμε συσσίτιο στον χώρο μας.

Συνεχίζουμε το έργο μας στον Τομέα της Ανθρώπινης Υποστήριξης. Υποστηρίζουμε οικογένειες και μεμονωμένα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, οικονομικά, ιατρικά συμβουλευτικά κα.

Συνεχίζουμε, αναλογιζόμενοι κάθε φορά τις ανάγκες, διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, κυρίως για νέους και γυναίκες.
Συνεχίζουμε να ερχόμαστε σε επαφή και να δημιουργούμε αξιόπιστες συνεργασίες με Εταιρείες που με τις προσφορές τους αποδεικνύουν εμπράκτως ότι, πλην του κέρδους, συναισθάνονται και την Κοινωνική τους ευθύνη.

Συνεχίζουμε, με διάφορες πρακτικές, την διάδοση του Εθελοντισμού ως απαραίτητη συνθήκη κοινωνικής αλληλεγγύης και την καλύτερη εκπροσώπησή του μέσα από τη Δράση μας.

Έχετε δημιουργήσει Παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εξυπηρετήσετε όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Θέλετε να μας μιλήστε για αυτό;

Για να καταφέρουμε να λειτουργήσουμε όσο το δυνατόν αποδοτικότερα και αποτελεσματικότερα, έχουμε δημιουργήσει 3 οργανωτικά επίπεδα:

  • «Παραρτήματα»-Κέντρα Ανθρώπινης Υποστήριξης. Είναι το πρώτο επίπεδο λειτουργίας. Ως Παράρτημα, λογίζεται η Δραστηριότητά μας όταν χρησιμοποιεί ένα δικό μας χώρο (που είτε μας παρέχεται δωρεάν, είτε με ενοίκιο) και ομάδες εθελοντών συλλέγουν και διανέμουν πράγματα ή υπηρεσίες σε λήπτες βοηθείας μιας ευρύτερης περιοχής. Ανάλογα της δραστηριότητας του κάθε Παραρτήματος, παρέχονται:

– Τρόφιμα ή συσσίτιο

– Ρουχισμός, έπιπλα, οικιακές συσκευές

– Εκπαιδευτικά μαθήματα

– Εξεύρεση Εργασίας, συμβουλευτική καθοδήγηση

– Υπηρεσίες σε παιδιά (κατασκηνώσεις, γιορτές, εκπαιδευτικές επισκέψεις ή συνδυασμός αυτών).

Το μεγαλύτερο Παράρτημά μας είναι του Ασπροπύργου Αττικής με 220 οικογένειες (800 άτομα). Ακολουθούν της Ηλιούπολης και Νοτιοανατολικών προαστίων με 180 οικογένειας (500 άτομα) το καθένα, του Περάματος με 160 οικογένειες (500 άτομα), του Αγίου Δημητρίου με 100 οικογένειες (250 άτομα), της Γκοριτσάς Ασπροπύργου με 100 οικογένειες (200 άτομα). Στην υπόλοιπη Ελλάδα, λειτουργούμε Παραρτήματα στην Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Εύβοια.

  • «Πυρήνες Φιλανθρωπίας». Είναι το δεύτερο επίπεδο λειτουργίας του Σωματείου και ονομάζεται έτσι, το Έργο που προσφέρουν εθελοντές, που με βάση το σπίτι τους (και πιθανά την χρήση της αποθήκης ή του γκαράζ τους), εκπαιδεύονται να συλλέγουν-διανέμουν τρόφιμα και άλλα αγαθά και να υποστηρίζουν με διάφορους τρόπους συντοπίτες τους που ζουν κοντά στην γειτονιά τους. Γνωρίζουν ότι όταν χρειαστούν τις υπηρεσίες, την συμβουλή και την βοήθεια του Σωματείου ή των άλλων εθελοντών, θα την έχουν. Στην Αττική, σήμερα λειτουργούν 25 περίπου Πυρήνες.
  • Ανεξάρτητοι Εθελοντές. Ως τρίτο επίπεδο θεωρείται η δράση ανεξάρτητων εθελοντών που έχοντας αποκτήσει μεγάλη εμπειρία, προσφέρουν υπηρεσίες σε συνανθρώπους τους βασιζόμενοι στο ότι, εάν δεν τα βγάλουν πέρα με κάποιο ζήτημα, θα λάβουν βοήθεια από το Σωματείο. Τέτοιοι εθελοντές είναι πάνω από 50 σήμερα.

Έχετε βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η εφημερίδα Financial Times έχει ασχοληθεί με το έργο σας, και το Ίδρυμα Νιάρχου είναι συμπαραστάτης σας αξιολογώντας το πραγματικά αξιόλογο έργο σας. Αυτές οι πράξεις τιμής πόσο σας τροφοδοτούν με δύναμη για να συνεχίσετε την προσπάθεια σας;

Η βράβευση αυτή καθώς και η αξιοπιστία που μας δείχνει ο έγκυρος τύπος και το Ίδρυμα Νιάρχου μας χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι αφενός αποτελεί μια τιμητική αναγνώριση και αφετέρου είναι μια πολύ σημαντική έξωθεν καλή μαρτυρία του Έργου μας. Εδώ θα θέλαμε να αναφερθούμε και στην μεγάλη συμπαράσταση του ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ, διότι εμπιστεύτηκε το Έργο μας και με την ευγενή χορηγία του ιδρύσαμε το ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ το 2009.

Μαζί με αυτήν την θεσμική, θα λέγαμε συμπαράσταση, μεγάλη δύναμη μας δίνει και η συμπαράσταση απλών συμπολιτών μας – ανώνυμων χορηγών αλλά και Εταιρειών.

Σίγουρα, χωρίς όλη αυτήν την, από διαφορετικές κατευθύνσεις, υποστήριξη, το Έργο του Σωματείου θα ήταν πολύ πιο δυσχερές. Ιδίως στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του, οι καλόπιστες αυτές προσεγγίσεις, μας έδωσαν το κουράγιο να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας, να επανεξετάσουμε τις δυνατότητές μας, να επανεκτιμήσουμε την δράση μας και τελικά να προχωρήσουμε και να μετατρέψουμε την όποια, στιγμιαία, αποκάρδιωση σε ενθουσιώδη Δράση.

 

Πηγή: vimaonline.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν