Διεθνή

Aμερικανικός τρόμος στην Κριμαία

Aμερικανικός τρόμος στην Κριμαία

Η ανησυχία ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την Κριμαία έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη πτέραρχος Philip Breedlove δηλώνει πως από την στιγμή που η Ρωσία ενσωμάτωσε την Κριμαία την έχει μετατρέψει σε μια πλατφόρμα προβολής ισχύος ενώ με τα όπλα που έχει μετακινήσει εκεί μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε στόχο στη Μαύρη Θάλασσα.
 «Από αυτά που οι υπηρεσίες μας έχουν διαπιστώσει είναι πως η Κριμαία έχει μετατραπεί σε ένα πολύ σημαντικό σημείο για την Ρωσία σε ότι αφορά τα όπλα που έχουν μεταφερθεί εκεί», λέει ο Breedlove και προσθέτει:
«Αυτά τα οπλικά συστήματα, από αντιαεροπορικά τα οποία καλύπτουν σχεδόν τη μισή Μαύρη Θάλασσα και από πυραύλους προσβολής στόχων επιφανείας οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να προσβάλλουν οποιοδήποτε στόχο στη Μαύρη Θάλασσα, έχουν μετατρέψει την Κριμαία σε μια πλατφόρμα προβολής ισχύος»
Επιπλέον όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ ρωσικά πλοία  ηλεκτρονικού πολέμου έχουν «ρίξει τη σκιά τους», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά επάνω στα σκάφη του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να παρέχουν ακριβή στοιχεία στόχευσης στα στα βλήματα εδάφους-επιφανείας,
Αν και ο Breedlove δεν ανέφερε συγκεκριμένα συστήματα αλλά εννούσε τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300PMU-2 και τα θανατηφόρα βλήματα κατά σκαφών επιφανείας  Bastion-P, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η Ρωσία έχει αναπτύξει και βλήματα Iskander (SS-26) στην περιοχή διασφαλίζοντας και την αποτροπή από το έδαφος. Τα τελευταία έχουν επίσης δυνατότητα προσβολής στόχων επιφανείας έχοντας τη δυνατότητα να επαναπρογραμματίζονται κατά τη διάρκεια της πτήσης προς το στόχο.
Πάντως ο Breedlove χαρακτήρισε τις επαφές μεταξύ Νατοϊκών και ρωσικών μέσων ως «επαγγελματικές».
«Έχουμε δει πολλούς διαφορετικούς τρόπους συμπεριφοράς στη Μαύρη Θάλασσα. Τους περισσότερους από αυτούς θα τους χαρακτήριζα ως επαγγελματικούς» είπε, για να προσθέσει:
«Στην αρχή και όπως είχαμε τα σκάφη του ΝΑΤΟ να πλησιάζουν όλο και πιο πολύ την Κριμαία, τις προσεγγίσεις  θα τις χαρακτήριζα ως «μετωπικές», αλλά και επαγγελματικές ταυτόχρονα καθώς τα πλοία συνέχιζαν τη δουλειά τους  χωρίς άλλα προβλήματα».

Iskander mobile ballistic missile systems (NATO Reporting name: SS-26 Stone) during a practice parade in Moscow in 2010. via Wikipedia
 
Πηγή: defencenet.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν