Διεθνή

Απειλεί η Ρωσία την ΕΕ: Μη σαμποτάρετε τον αγωγό Turkish Stream

Απειλεί η Ρωσία την ΕΕ: Μη σαμποτάρετε τον αγωγό Turkish Stream

H Ρωσία απειλεί με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αν το πρόγραμμα του αγωγού Turkish Stream, που θα περνά, υποθαλάσσια, μέσω της Μαύρης θάλασσας στη Νότια Ευρώπη, εμποδιστεί
Όπως έγραψα προ ημερών, η Ρωσία αντιμετωπίζει ως εχθρική πράξη της Ε.Ε. την διαμόρφωση ενός «ενιαίου ευρωπαϊκού ενεργειακού συνασπισμού». Συμφώνως προς αυτήν την απόφαση η Κομισιόν δύναται να παρεμβαίνει άμεσα τις εμπορικές συμφωνίας προμηθειών φυσικού αερίου, μεταξύ αυτών και στα συμβόλαια της Gazprom.
Η υφιστάμενη μέχρι τώρα πρακτική ήταν ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές συμφωνούσαν με τους προμηθευτές ξεχωριστά ο καθένας, ενώ οι όροι του εμπορικού συμβολαίου ήταν αυστηρά εμπιστευτικοί. Η Gazprom ενοχλήθηκε σφόδρα από αυτήν την απόφαση της Ε.Ε. που προσπαθεί να αλλάξει τα ισχύοντα -εδώ και πάνω από 40 χρόνια- συμβόλαια και δεδομένα στις ενεργειακές σχέσεις της με τη Ρωσία.
Γι’ αυτό και ο επικεφαλής της ρωσικής Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε: «Είναι πλάνη να νομίζει κανείς πως μπορεί να μπλοκάρει την κατασκευή του νέου αγωγού Turkish Stream. Κάνει μεγάλο λάθος». Και εξήγησε ότι ο αγωγός South Stream σταμάτησε λόγω Ουκρανίας:
«Το ότι δεν προχώρησε η πραγματοποίηση του έργου South Stream, επειδή, δήθεν, η Gazprom δεν είναι έτοιμη να “συμμορφωθεί” στους κανόνες του Τρίτου πακέτου ενέργειας και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, απέχει πάρα πολύ από την αλήθεια. Ο πραγματικός στόχος ήταν να συνεχιστεί το status quo, με τη διέλευση μέσω Ουκρανίας – και αυτό δεν έγινε», είπε και συνέχισε:
«Πρέπει να κατανοήσουν όλοι πως το 90% μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη, ήταν δώρο της ΕΣΣΔ στην Ουκρανία, το οποίο αποφασίστηκε στις αρχές της δεκαετίας 1990. Αλλά όταν ένα δώρο αρχίζει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο χειραγώγησης, ε, αυτό πραγματικά δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ», επεσήμανε ο επικεφαλής της Gazprom, συμφώνως προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.
«Θα αρχίσουμε την κατασκευή -του Turkish Stream-, μόλις είναι όλα έτοιμα και λάβουμε όλες τις εγκρίσεις», συνέχισε ο Μίλερ, προσθέτοντας πως η κατασκευή του δεν καθιστά αναγκαίες τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους. «Εμείς θα προχωρήσουμε στην κατασκευή και θα περιμένουμε. Οι κίνδυνοι από τους χρονικούς περιορισμούς είναι ευθύνη της ΕΕ και μόνον αυτής. Εμείς μπορούμε να περιμένουμε όσο χρειαστεί», κατέληξε ο Μίλερ.
Πάντως, είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία απείλησε με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αν το πρόγραμμα του αγωγού Turkish Stream, που θα περνά, υποθαλάσσια, μέσω της Μαύρης θάλασσας στη Νότια Ευρώπη, εμποδιστεί. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα RBK-Daily ο επικεφαλής της Gazprom, κ. Αλεξέι Μίλερ, στη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο δήλωσε, ότι «θα προβούμε σε αυτή τη διακοπή, αν μας αναγκάσουν».
Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρίας ανέφερε ότι η ΕΕ επιχειρεί μονομερώς να μετατοπίσει στην Gazprom όλα τα ρίσκα που αφορούν στην παροχή του αερίου, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στην εταιρία. Πρόσθεσε δε, ότι «η Ευρώπη πρέπει να δώσει μια σαφή απάντηση για το αν θέλει αυτή την πηγή τροφοδοσίας της ή όχι».
Συμφώνως προς πληροφορίες της Russia Today, η Gazporm σχεδιάζει, ως το 2019, να παραιτηθεί από τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους. Για το λόγο αυτό υπήρχε η πρόθεση κατασκευής του αγωγού South Stream που, ξεκινώντας από τη Ρωσία, θα περνούσε από τη Μαύρη θάλασσα στη Βουλγαρία και εν συνεχεία στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής των Βαλκανίων.
Ωστόσο, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ηγεσία της Βουλγαρίας μπλοκάρισε το σχέδιο, επικαλούμενη τους όρους του Γ΄ ενεργειακού πακέτου. Συμφώνως προς το τελευταίο, μια πλευρά δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα προμηθευτής και ιδιοκτήτης υποδομών μεταφοράς.
Στα τέλη του 2014 η Gazprom εγκατέλειψε τον αγωγό South Stream και ανακοίνωσε την κατασκευή ενός ανάλογου αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, τον Turkish Stream. Η επέκταση αυτού του αγωγού μπορεί να γίνει στη συνέχεια, μέσω της Ελλάδος, και του ονομαζόμενου Greek Stream.
Να θυμηθούμε: Όταν μαλώνουν οι ελέφαντες, την πληρώνουν τα ποντίκια.
Ο Μακεδών
 
Πηγή: voria.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν