Διεθνή

Άσαντ στο foreign affairs: Η Συρία θα επανενωθεί

Άσαντ στο foreign affairs: Η Συρία θα επανενωθεί

Στις 20 Ιανουαρίου 2015, ο αρχισυντάκτης του Foreign Affairs, Jonathan Tepperman συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Δαμασκό για  μια αποκλειστική συνέντευξη. Σήμερα το αμερικανικό περιοδικό, εξειδικευμένο στην διεθνή πολιτική,  δημοσιεύει τη συνέντευξη του Σύριου Προέδρου.
Παραθέτουμε την αρχή της συνέντευξης με το ενδιαφέρον απόσπασμα περί καντονοποίησης της χώρας, διαπραγματεύσεων στη Ρωσία, εθνικής αντιπολίτευσης και ξένων μαριονέτων, δημοψηφίσματος και λαικής βούλησης:
F.A.-Θα ήθελα να ξεκινήσω απευθείας  με τον πόλεμο, ο οποίος συνεχίζεται εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί,υπάρχουν  ένα εκατομμύριο τραυματίες και πάνω από τρία εκατομμύρια Σύριοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι Δυνάμεις σας επίσης έχουν υποστεί βαριές απώλειες. Ο πόλεμος δεν μπορεί να συνεχιστεί επ ‘αόριστον. Πώς βλέπετε ότι μπορεί να λήξει αυτός ο πόλεμος;
ΆΣΣΑΝΤ- Όλοι οι πόλεμοι, σε όλον τον κόσμο έληξαν με μια πολιτική λύση. Ο πόλεμος από μόνος του δεν είναι λύση.  Πάντα σταματάει με μια πολιτική λύση.
F.A.-Δεν πιστεύετε ότι αυτός ο πόλεμος θα λήξει στρατιωτικά;
ΆΣΣΑΝΤ- Όχι. Κάθε πόλεμος λήγει με πολιτική λύση.
541737897016_1846656377982995997_o
F.A.-Η χώρα σας  όλο και περισσότερο χωρίζεται σε τρία μικροκράτη: εκείνο που ελέγχεται από την κυβέρνηση, εκείνο που ελέγχεται από την ISIS και την Jabhat al-Nusra, και εκείνο που ελέγχεται από την πιο κοσμική Σουνιτική και  Κουρδική  αντιπολίτευση. Πώς η Συρία θα επανενωθεί;
‘ΑΣΣΑΝΤ -Πρώτα απ ‘όλα, αυτή η εικόνα δεν είναι ακριβής, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για »μικροκράτη» (καντόνια) χωρίς να μιλάμε για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτά. Οι Σύριοι εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ  της μιας , ενοποιημένης Συρίας. Εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι φατρίες που αναφέρατε  ελέγχουν ορισμένες περιοχές, αλλά μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο, δεν είναι σταθερές, και δεν υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές  μεταξύ τους. Συνήθως αναμιγνύονται  μεταξύ τους και κινούνται από κοινού.Αλλά το κύριο ζήτημα είναι για τον πληθυσμό. Ο πληθυσμός εξακολουθεί να υποστηρίζει την κυβέρνηση της Συρίας, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Θέλω να πω ότι υποστηρίζουν την κυβέρνηση ως εγγυήτρια της ενότητας της Συρίας. Συνεπώς, εφ ‘όσον οι Σύριοι  πιστεύουν  στην ενότητα της χώρας τους, η οποιαδήποτε κυβέρνηση ή αξιωματούχος που πιστεύει σε αυτήν την αρχή , θα υποστηρίζεται. Αν οι Σύριοι  χωρίζονταν σε δύο, τρεις, ή τέσσερις ομάδες, κανείς δεν θα μπορούσε να ενοποιήσει αυτή τη χώρα.10923234_934824586530799_968451470410191016_n
F.A.-Πραγματικά θεωρείτε ότι οι Σουνίτες και οι Κούρδοι ακόμα πιστεύουν στην ενοποιημένη Συρία;
ΆΣΣΑΝΤ-Αν βγείτε τώρα στη Δαμασκό θα δείτε όλες τις αντιθέσεις, όλα τα κοινωνικά χρώματα που συνθέτουν το τοπίο της κοινωνίας μας. Και ζουν όλοι μαζί. Οι διασπάσεις στη Συρία δε γίνονται με  εθνοτικά και θρησκευτικά κριτήρια. Ακόμα και η κουρδική περιοχή στην οποίαν αναφερθήκατε έχει δυο διαφορετικές αποχρώσεις: οι Άραβες είναι πολύ περισότεροι από τους Κούρδους. Άρα δεν είναι ζήτημα εθνότητας. Πρόκειται για φατρίες που ελέγχουν στρατιωτικά κάποιες περιοχές.
F.A.- Πριν από ένα χρόνο τόσο η αντιπολίτευση (Σμτφ εννοεί την ψευδεπίγραφη »αντιπολίτευση της εξορίας», τους ανθρώπους που δεν έχουν πατήσει  το πόδι τους στη Συρία εδώ και 30 με 15 χρόνια και έχουν ξένες υπηκοότητες και δεσμεύσεις) όσο και οι ξένες κυβερνήσεις επέμεναν στην αποπομπή σας, ως προαπαιτούμενο για κάθε διάλογο. Αυτό δεν ισχύει πιά. Οι διπλωμάτες ψάχνουν τώρα για μεταβατική κυβέρνηση στην οποία πάντα θα έχετε ένα ρόλο. Μόλις σήμερα, το  The New York Times με  άρθρο » Η σιωπηλή υπαναχώρηση της Δύσης από την αξίωση της άμεσης ανατροπής σας» αναφέρεται στην αυξανόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες  Ρωσίας και  ΟΗΕ. Είστε έτοιμοι για διαπραγμάτευση μιας λύσης στην κρίση που θα οδηγούσε σε μια πολιτική μετάβαση;10929236_934824086530849_5320974701130233793_n
ΆΣΣΑΝΤ- Ευθύς εξαρχής είμασταν ανοιχτοί. Ανοίξαμε διάλογο με κάθε πολιτικό κόμμα στη Συρία, με κάθε κίνημα, με κάθε ρεύμα, με κάθε προσωπικότητα. Αλλάξαμε το Σύνταγμα και δείξαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε όλα. Αλλά όταν θέλεις να κάνεις κάτι , δεν είναι ότι το κάνεις για την αντιπολίτευση ή για την κυβέρνηση αλλά για τους Σύριους. Κάποιες φορές μπορεί να έχεις την συντριπτική πλειοψηφία που δεν ανήκει σε καμιά πλευρά. Όταν θέλεις να κάνεις μια αλλαγή, όταν μιλάμε για εθνικό ζήτημα, ο κάθε Σύριος πρέπει να εισακούγεται. Ο διάλογος δεν γίνεται μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Γίνεται μεταξύ των διαφορετικών συριακών κομμάτων και ενοτήτων. Ύστερα, όποια απόφαση και να λάβεις πρέπει να την επικυρώσεις από το Λαό μέσα από δημοψήφισμα. Είτε μιλάμε για το Σύνταγμα της χώρας, είτε για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, είτε για άλλο σοβαρό ζήτημα. Η Λαική επικύρωση είναι απαραίτητη. Το να αρχίσουμε έναν διάλογο είναι τελείως ανεξάρτητο από το να πάρουμε αποφάσεις είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση (Σμτφ εννοεί την νόμιμη αντιπολίτευση εντός της Συρίας).
F.A.-Άρα μας λέτε ότι δεν θα συμφωνήσετε με καμιά πολιτική λύση που δεν θα περάσει από δημοψήφισμα;
ΆΣΣΑΝΤ –Ακριβώς. Ο Λαός θα πάρει την απόφαση και κανένας άλλος.
F.A.-Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση;
ΆΣΣΑΝΤ -Όχι. Θα πάμε στη Ρωσία για διαπραγματεύσεις αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Με ποιούς θα διαπραγματευθούμε; Εμείς ως κυβέρνηση , έχουμε θεσμούς, έχουμε στρατό, έχουμε επιρροή , αρνητική ή θετική , προς κάθε πλευρά και ανά κάθε στιγμή. Ποιούς εκπροσωπούν τα άτομα με τα οποία θα διαπραγματευθούμε; Αυτό είναι το ερώτημα. Όταν τους αποκαλείτε αντιπολίτευση, αυτό είναι άτοπο. Η αντιπολίτευση πάντα έχει  τοπικούς εκπροσώπους στην ντοπική αυτοδιοίκηση, στο κοινοβούλιο, στους θεσμούς, ρίζες  στο συριακό έδαφος. Στην συριακή κρίση, ρωτήστε τους ποιά είναι η επιρροή τους επί του συριακού εδάφους… Η αντιπολίτευση έχει την έννοια της εθνικής αντιπολίτευσης. Σημαίνει ότι εργάζεσαι για το συμφέρον του συριακού λαού. Αντιπολίτευση δεν είναι οι πληρωμένες μαριονέτες του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, των Δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Εμείς στη Συρία έχουμε εθνική αντιπολίτευση. Πρέπει να διαχωρίσουμε την εθνική αντιπολίτευση από τις μαριονέτες των ξένων.
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΜΠΑΣΑΡ ΗΓΕΤΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΛΑΩΝ
 
Πηγή: dimpenews.com

Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν