Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

ΕΛΕΠΑΠ: “Βήματα Ζωής” για τα παιδιά με αναπηρία

H Θάλεια Χούντα με την κ. Αθηνά Παλιγγίνη

Συνέντευξη στη Θάλεια Χούντα

Είναι γεγονός ότι βιώνουμε πλέον μία εθνική τραγωδία ,συμπατριώτες μας μεταναστεύουν στο εξωτερικό για μία καλύτερη τύχη ενώ οι  παροικούντες στην Ιερουσαλήμ , στην πλειοψηφία τους δυστυχώς πλέον  αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Όσον αφορά τους διοικούντες φαίνεται σαν να έχουν χάσει τελείως πλέον τη μπάλα , καταφεύγοντας σε σπασμωδικές κινήσεις πανικού και σε λύσεις αντισυνταγματικές μέσα στο πλαίσιο  της Δημοκρατίας , την οποία εκείνοι δημιούργησαν  πρώτοι και εκείνοι  πρώτοι την καταπάτησαν για χάρη του “περιβόητου ΔΝΤ “η καλύτερα για χάρη των “λήσταρχων συναδέλφων πολιτικών τους “οι οποίοι “μαζί τα έφαγαν ” εν αγνοία του Ελληνικού λαού.

Μέσα λοιπόν σε αυτή την ανεξέλεγκτη φουρτούνα που βιώνουμε , υπάρχουν κάποιοι φορείς οι οποίοι δίνουν καθημερινή μάχη για να μπορέσουν να κρατηθούν ανοιχτοί και να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας.

 Στην συνέντευξη της στην εφημερίδα μας η  Γενική Διευθύντρια της ΕΛΕΠΑΠ, κ .  Αθηνά Παλιγγίνη μας μιλάει για το σωματείο και τα “Βήματα Ζωής ” που προσφέρει από το 1937 σε παιδιά με κινητικές κυρίως αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες.

 

H Θάλεια Χούντα με την κ. Αθηνά Παλιγγίνη
H Θάλεια Χούντα με την κ. Αθηνά Παλιγγίνη

Κυρία Παλιγγίνη, ποιά είναι η ιστορία της ΕΛΕΠΑΠ;

 

Η ΕΛΕΠΑΠ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων ιδρύθηκε το 1937, με την πρωτοβουλία ιδιωτών και την πολύτιμη συμπαράσταση του Ιδρύματος Εγγύς Ανατολή , του Υπουργείου Κρατικής Υγιεινής και του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών.

 

Είναι το πρώτο φιλανθρωπικό , μη κερδοσκοπικό σωματείο , που για 74 συνεχή χρόνια , έχει αγκαλιάσει τα παιδιά με κινητικές κυρίως αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες , από λίγων ημερών εώς και την ενηλικίωσή τους.

 

Σήμερα η ΕΛΕΠΑΠ με 6 Κέντρα πανελλαδικά σε Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ιωάννινα, Βόλο και Αγρίνιο και 220 άτομα εξειδικευμένο Προσωπικό , παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες , διοργανώνει , συμμετέχει, πρωτοστατεί σε ημερίδες ,συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό , εφαρμόζοντας τις πιό σύγχρονες και πρωτοποριακές επιστημονικές και θεραπευτικές μεθόδους αποκατάστασης , σ΄ένα πρόγραμμα ολιστικής παρέμβασης με διεπιστημονική ομάδα, στην υπηρεσία των παιδιών με αναπηρίες.

 

Στα κέντρα της επίσης φιλοξενούνται ειδικά Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία για την εκπαίδευση και ολοκληρωμένη αποκατάσταση των παιδιών της.

 

Η ΕΛΕΠΑΠ είναι Μέλος της Διεθνούς Εταιρίας Αποκαταστάσεως Rehabilitation International RI και RI Europe και στελέχη της ΕΛΕΠΑΠ μέλη της ESMAC (European Society of Movement Analysis for Adults and Children.)

   

Σε ετήσια βάση αγκαλιάζει πάνω από 1.600 παιδιά με αναπηρία!

 

Θέλετε να μας περιγράψετε τα Προγράμματα που εφαρμόζετε για τα βρέφη και τα παιδιά;

 

Η ΕΛΕΠΑΠ προσφέρει μια σειρά ολοκληρωμένων προγραμμάτων αναπτυξιακής παρέμβασης για παιδιά βρεφικής , νηπιακής ,προσχολικής και σχολικής ηλικίας  , παρακολουθεί συνεχώς τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις , συμμετέχει και διοργανώνει διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, φροντίζοντας παράλληλα για την υποστήριξη των οικογενειών των παιδιών που παρακολουθούν τα προγράμματά της, , έτσι ώστε να συνάπτεται μία ισχυρή συμμαχία μεταξύ διεπιστημονικής ομάδας της ΕΛΕΠΑΠ και της κάθε οικογένειας και του παιδιού μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης , συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

  

Μέσα από τη λειτουργία των προγραμμάτων της ΕΛΕΠΑΠ , οι ατομικές συνεδρίες συνδυάζονται με ομαδικές δραστηριότητες , η ψυχαγωγία και το παιχνίδι ενσωματώνονται στη θεραπευτική πράξη , η ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση συνυπάρχει με την ιατρική εποπτεία.

 

Η ομάδα Αποκατάστασης της ΕΛΕΠΑΠ στελεχώνεται με άριστα εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό με ιδιαίτερη εξειδίκευση στη βρεφική, παιδική και  εφηβική ηλικία , ώστε να καλύπτει ολιστικά τις ανάγκες του κάθε εξυπηρετούμενου και της οικογένειάς του.

 

Η ομάδα Αποκατάστασης απαρτίζεται από ιατρούς , π.χ. ορθοπεδικούς, παιδονευρολόγους , παιδίατρους, παιδοψυχίατρο, οφθαλμίατρο, οδοντίατρο . Το Θεραπευτικό προσωπικό περιλαμβάνει Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Μουσικοθεραπεύτρια, Ψυχολόγο, Νευροψυχολόγους,  Κοινωνικούς Λειτουργούς, Οικογενειακή Θεραπεύτρια , Εμβριομηχανικό, Ειδικούς Παιδαγωγούς , Νηπιαγωγούς, Νοσηλευτές και εκπαιδευμένους βοηθούς.

  

Οι παρεμβάσεις -Υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται στην ΕΛΕΠΑΠ περιλαμβάνουν Φυσικοθεραπεία, Βιοανάδραση, Ηλεκτροθεραπεία, Εργοθεραπεία, Εργονομία, Εκπαίδευση σίτισης , Λογοθεραπεία, Εναλλακτικοί τρόποι Επικοινωνίας , Υποστηρικτική τεχνολογία, Μουσικοθεραπεία, Θεραπευτική κολύμβηση, προσαρμοσμένες αθλητικές δραστηριότητες , Θεραπευτική ιππασία, συμβουλευτική παιδιών , συμβουλευτική γονέων νευροψυχολογκή εκτίμηση , προσχολική ειδική εκπαίδευση.

 

Επίσης σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι από τον Σεπτέμβριο μήνα λειτουργεί Νέο Τακτικό Πρόγραμμα Βρεφών στο Κέντρο της ΕΛΕΠΑΠ στο Παγκράτι. Το Πρόγραμμα Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ  το οποίο απευθύνεται σε βρέφη από ημερών εώς 18 μηνών , στηρίζεται στην τεκμηριωμένη θέση , ότι η πρώϊμη παρέμβαση σε αυτή την ηλικία σηματοδοτεί την αποτελεσματικότερη αποκατάσταση λόγω της πλαστικότητας του βρεφικού εγκεφάλου αλλά και της μεγαλύτερης δεκτικότητας της οικογένειας στην υποστήριξη , καθοδήγηση και διαμόρφωση του καταλληλότερου περιβάλλοντος.

 

Θέλετε να μας μιλήσετε για την Πρώϊμη Εκπαιδευτική και Θεραπευτική Παρέμβαση που εφαρμόζετε στην ΕΛΕΠΑΠ;

 

 Το Τμήμα Πρώϊμης Εκπαιδευτικής και Θεραπευτικής Παρέμβασης -Μονάδα Ειδικής Προσχολικής Αγωγής της ΕΛΕΠΑΠ , απευθύνεται σε παιδιά από 18 μηνών εώς 6 ετών που παρουσιάζουν κινητικές , αισθητηριακές και αναπτυξιακές διαταραχές .Αποτελείται από τέσσερα τμήματα -βαθμίδες στα οποία τα παιδιά εντάσσονται ανάλογα με την χρονολογική τους ηλικία και το γνωστικό τους δυναμικό.

 

Το κάθε Τμήμα -βάθμιδα λειτουργεί με μία Ειδικό Παιδαγωγό και μία βοηθό Παιδαγωγού και απαρτίζεται από 10 -12 παιδιά. Κατά την διάρκεια παρακολούθησης του εκπαιδευτικού προγράμματος τα παιδιά πραγματοποιούν και τις ατομικές θεραπευτικές τους συνεδρίες όπως π.χ. φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.λ.π. που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση τους . Επίσης πραγματοποιούνται ομαδικά προγράμματα λογοθεραπείας , μουσικοθεραπείας σε συνεργασία με το παιδαγωγικό τμήμα στα πλαίσια μιας ολιστικής θεραπευτικής παρέμβασης καθώς και ομαδικά παιδαγωγικά προγράμματα.

 

Επίσης πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα με τη συμμετοχή και άλλλων σχολείων. Η ΕΛΕΠΑΠ από επταετίας έχει εντάξει στα προγράμματα ολιστικής αντιμετώπισης της αναπηρίας πρόγραμμα κοινών εκδηλώσεων με σχολεία , θεωρώντας τις εκδηλώσεις αυτές ως μία πολύ αποτελεσματική μέθοδο κοινωνικοποίησης των παιδιών της ΕΛΕΠΑΠ και των σχολείων : τα πρώτα εξοικειώνονται με το περιβάλλον του κανονικού σχολείου , τα δεύτερα εξοικειώνονται με τις ιδιαιτερότητες του παιδιού με αναπηρία και όλα μαθαίνουν να συνυπάρχουν , να συναγωνίζονται και να ψυχαγωγούνται σε κοινό πεδίο.

 

Ποιά είναι η προσφορά της ΕΛΕΠΑΠ σε ενήλικες με κινητική αναπηρία , μέσω του Προγράμματος Ενηλίκων;

 

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών , το 1998 πιστοποιήθηκε από το ΕΚΕΠΙΣ για την υλοποίηση Προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης επαγγελματιών , εργαζομένων και άνεργων του ευρύτερου τομέα της Πρόνοιας στα οποία έχουν εκπαιδευτεί 300 επαγγελματίες.

  

Η ΕΛΕΠΑΠ υλοποιεί Ευρωπαικά Προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε ενήλικες με κινητική αναπηρία και αφορά άμεσα την εκπαίδευση , δια βίου μάθηση , συμβουλευτική ,δημιουργική απασχόληση και υποστήριξη στην προώθηση στην αγορά εργασίας . Μέσω του ΕΣΠΑ εκσυγχρονίζεται η τεχνολογική υποδομή της ΕΛΕΠΑΠ.

 

Επίσης έχοντας ολοκληρωθεί η τροποποίηση καταστατκού της ΕΛΕΠΑΠ δίδεται  η δυνατότητα της προσφοράς υπηρεσιών αποκατάστασης  σε όλες ανεξαιρέτως τις ηλικίες χωρίς περιορισμό, διευρύνοντας τις υπηρεσίες της με νέα προγράμματα σε μεγαλύτερες ηλικίες και καλύπτοντας ανάγκες ακόμα περισσοτέρων ατόμων με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα.

 

Ποιά είναι η χρηστικότητα της λειτουργίας του Κέντρου Ανάλυσης Βάδισης , το οποίο ίδρυσε για πρώτη φορά η ΕΛΕΠΑΠ στην Ελλάδα;

 

Η ΕΛΕΠΑΠ παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην τεχνολογία και σε νέες μεθοδολογίες ίδρυσε στην Αθήνα το 2001 το πρώτο Κέντρο Ανάλυσης Βάδισης και Κίνησης στην Ελλάδα και το 2007 στην Θεσσαλονίκη. Μέχρι τότε οι ασθενείς έπρεπε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να πραγματοποιήσουν Ανάλυση Βάδισης.

Η Ανάλυση Βάδισης και Κίνησης  χρησιμοποιεί την πλέον σύγχρονη τεχνολογία , για την παραγωγή πορισμάτων που αφορούν τόσο τον εντοπισμό των προβλημάτων της βάδισης των εξεταζόμενων , όσο και τον καθορισμό τρόπων βελτίωσης της βαδιστικής τους ικανότητας.

 

Πόσο δύσκολη είναι η καθημερινή οικονομική πραγματικότητα για την ΕΛΕΠΑΠ;

 

Μόνο το 14% του ετήσιου προϋπολογισμού της ύψους  7.500.000 ευρώ καλύπτεται από την Κρατική Επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης , 29% από νοσήλια και ασφαλιστικά ταμεία και 5% από κληροδοτήματα.

 

Το υπόλοιπο , η ΕΛΕΠΑΠ καταβάλλει έναν υπεράνθρωπο αγώνα για να καλυφθεί από πολύτιμες δωρεές των παλαιών και νέων φίλων της ,συμμετοχή στις κοινωνικές  εκδηλώσεις που διοργανώνει για παιδιά και μεγάλους και γενναιόδωρες εταιρικές χορηγίες.

 

Όλοι μπορούν να δείξουν την αγάπη τους σ΄ένα παιδί με αναπηρία και να το βοηθήσουν να κάνει ένα ακόμα βήμα ζωής.

 

Συμμετέχοντας οι συνάνθρωποί μας στα προγράμματα της ΕΛΕΠΑΠ , “Συνδρομή Αφοσίωσης ” , ” Οικονομική Υιοθεσία Παιδιού ΕΛΕΠΑΠ” και  “Δωρεά Χαράς” δίνουν την ευκαιρία σε όλους να κάνουν τη δική τους πράξη αγάπης.

 

Σ΄αυτή την τόσο δύσκολη πραγματικά οικονομικά περίοδο για όλους μας , η ΕΛΕΠΑΠ κλονίζεται από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει , αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να στερήσει από τα παιδιά με αναπηρία , τα “Βήματα Ζωής ” , που το αποκαταστατικό πρόγραμμα τους προσφέρει.

Πηγή: mellon.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν