Διεθνή

Έξαλλη η ΕΕ με τη «μαυρή λίστα» της Μόσχας

Έξαλλη η ΕΕ με τη «μαυρή λίστα» της Μόσχας

Πρόκειται για ένα μακρύ κατάλογο 89 ονομάτων, στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία, κάτι το οποίο χαρακτηρίζει ως «αδικαιολόγητο» η ΕΕ.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση του καταλόγου με όλους όσοι απαγορεύεται να εισέλθουν σε ρωσικό έδαφος, όπως τον δημοσιοποίησε η Μόσχα. Η «μαύρη λίστα» της Ρωσίας η οποία απαγορεύει σε ευρωπαϊκές προσωπικότητες να εισέρχονται στο έδαφός της, σε αντίποινα για ένα παρόμοιο μέτρο της ΕΕ, είναι «εντελώς αυθαίρετη και αδικαιολόγητη», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Ο ίδιος ανάφερε σε γραπτή δήλωση: «Οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν τον κατάλογο των 89 ονομάτων. Δεν έχουμε καμία πληροφορία για τη νομική βάση, τα κριτήρια και τη διαδικασία (που οδήγησε στη λήψη) αυτής της απόφασης. Θεωρούμε πως αυτό το μέτρο είναι εντελώς αυθαίρετο και αδικαιολόγητο, και μάλιστα όταν δεν υπάρχει καμία μεταγενέστερη διευκρίνιση και διαφάνεια».
Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτός ο κατάλογος δεν διαθέτει «καμία απολύτως δικαιολογητική βάση και οι ρωσικές αρχές δεν έχουν καμία δικαστική βάση για να τον νομιμοποιήσουν».
Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται εννέα Βρετανοί, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών M15 Άντριου Πάρκερ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Νίκολας Χάφτον, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ όπως και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ.
«Αν πρόθεση της Ρωσίας είναι να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να ελαφρύνει τις κυρώσεις, δεν είναι ο σωστός τρόπος να το κάνει», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Foreign Office.
Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι κατάλογοι με τα ονόματα προσώπων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στη ρωσική επικράτεια έχουν σταλεί σε κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά αρνήθηκε να κάνει σχόλια για τα ίδια τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε αυτούς.
«Η απάντηση στις ερωτήσεις πολλών ευρωπαϊκών κρατών, γιατί αυτά τα συγκεκριμένα πρόσωπα περιλαμβάνονται στον κατάλογο… είναι απλή: Αυτό έγινε σε απάντηση για την εκστρατεία κυρώσεων που έχει ξεκινήσει σε σχέση με τη Ρωσία από πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επικεφαλής τη Γερμανία», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Ένας αντίστοιχος κατάλογος υπάρχει σε σχέση με πολίτες των ΗΠΑ, ωστόσο θα πρέπει κανείς να σημειώσει πως στην περίπτωση αυτή οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται πιο εποικοδομητικά από τους Ευρωπαίους», πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.
 
 
Πηγή: pentapostagma

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν