Διεθνή

Η επίθεση Ρωσίας Κίνας στην κυριαρχία των Η.Π.Α.

Η επίθεση Ρωσίας Κίνας στην κυριαρχία των Η.Π.Α.

Οι μεγάλες ιδέες της Ευρώπης, για μια ενιαία περιοχή από το Δουβλίνο μέχρι το Βλαδιβοστόκ δεν υπάρχουν πια.
Αντ “αυτού, αυτό αρχίζει να κυριαρχεί μια άλλη ιδέα, η δημιουργία μιας ενιαίας μεγάλης Ασίας, από την Σαγκάη έως την  Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, έγραψε στις σελίδες της η βρετανική εφημερίδα Guardian, σε συνέντευξη του  διευθυντής του Carnegie Moscow, Ντμίτρι Τρενίν .
«Με την απώλεια της Ρωσίας ως εταίρου, και της Ουκρανίας ως ένα νέου τομέα ευθύνης, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κατάσταση αποσύνθεσης, τι να κάνουμε τώρα. Η Γερμανία δείχνει εν μέρει στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους στρατηγικούς στόχους της, και τα μέσα για την επίτευξή τους. Η Ευρώπη, η οποία ήταν μια νησίδα  σταθερότητας κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, ενώνει τον υπόλοιπο κόσμο » λέει ο Trenin.
Ο πολιτικός επιστήμονας πιστεύει ότι η ουκρανική διαμάχη αυξάνει το χάσμα μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι «Μεγάλες Ιδέες της Ευρώπης από το Δουβλίνο μέχρι το Βλαδιβοστόκ, η οποία είχε δηλωθεί από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν υφίσταται πλέον. Αντ “αυτού,  αρχίζει να κυριαρχεί μια άλλη ιδέα, αυτής της Μεγάλης Ασίας,  από τη Σαγκάη στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας,  λόγω   της Κίνας »,  λέει ο συγγραφέας.
Αναφερόμενος στα σχέδια των ευρωπαίων ηγετών για νέες επιβολές κυρώσεων στην Ρωσία, σε συνδυασμό με την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου, ο Trenin τονίζει ότι αυτές  αλλάζουν την θέση της Ουκρανίας, και δυσκολεύουν και άλλο την κατάσταση. Ο Πρόεδρος Πούτιν δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Δύσης, η ρωσική ελίτ από την πλευρά της, εγκρίνει την Προεδρική πολιτική πιο πολύ από ποτέ . Σύμφωνα με τον Trenin, οι Ρώσοι γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους που ενέχει η ουκρανική διαμάχη για αυτούς.
Ο συγγραφέας κάνει την ακόλουθη πρόβλεψη: «Ακόμα κι αν η σύγκρουση επιλυθεί στο  Ντονέτσκ, μην περιμένετε άμεση συμφιλίωση μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον στην Ευρώπη δεν θα υπάρχει ενιαία ασφάλεια ή προκαθορισμένα πρότυπα ή κανόνες συμπεριφοράς. »
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostgamna.gr, την ίδια στιγμή όλες οι προσπάθειες της Δύσης να οδηγήσει την Ρωσία στην απομόνωση έχουν αποτύχει.  Έτσι, η Ρωσία μαζί με την Κίνα, άμεσα ή έμμεσα, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο  κόσμο, που κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κινούν τα νήματα στο ανατολικό ημισφαίριο . Επίσης, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων  και σύμμαχοι  της Αμερικής, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, καθώς και ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία επιδιώκουν να διατηρήσουν και να αναπτύξουν οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.
 
Πηγή: pentapostagma.gr

Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν