Διεθνή

Η καταστροφή της πολιστικής κληρονομιάς της Συριάς – Φωτογραφίες των μνημείων πριν και μετά

Η καταστροφή της πολιστικής κληρονομιάς της Συριάς – Φωτογραφίες των μνημείων πριν και μετά

Όποιος είχε προλάβει να επισκευτεί την Συρία πριν την έναρξη του πολέμου, θα είχε συνειδητοποιήσει ότι η χώρα αυτή δεν είναι μόνο η καρδιά του αραβικού κόσμου αλλά και ένα πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι όπου έχουν αφήσει σημάδια οι σημαντικότερες περίοδοι της ιστορίας.
Μνημεία από την Ελληνιστική και την ρωμαϊκή εποχή, απομεινάρια από τους ακρίτες του Βυζαντίου, κάστρα ιπποτών της σταυροφορίας, ιστορικά τζαμιά και πανέμορφες κλειστές αγορές γεμάτες τέχνη και χρώματα.
Πολλά από αυτά έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές. Οι περισσότερες εστιάζονται στο Χαλέπι, τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Συρίας. Και την πιο πολυπολιτισμική.
Δεν καταστράφηκε μόνο η αγορά της και το περίφημο ξενοδοχείο Κάρλτον, που αντίκριζε τη σιταντέλα. Εκτεταμένες ζημιές υπέστη και το αρχαίο τζαμί των Ουμαγιάδων. Το στολίδι της πόλης.
Το μεγάλο τζαμί ή τζαμί των Ουμαγιάδων στο Χαλέπι έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 8ου αιώνα στον τόπο όπου ο θρύλος θέλει να έχουν ταφεί τα λείψανα του Ζαχαρία, του πατέρα του Ιωάννη του Βαπτιστή.
Το 2013, το τζαμί έγινε πεδίο μάχης. Εκτός από εκτεταμένες καταστροφές στο εσωτερικό του, ο μεγάλος μιναρές, που φαινόταν από όλο το Χαλέπι, γκρεμίστηκε.
Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε το πριν …και το μετά:
1
2
Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται ο μεγάλος μιναρές του τζαμιού των Ουμαγιάδων στο Χαλέπι. Στη δεύτερη τα χαλάσματα
1
2
Το Χαλέπι, μέχρι πρόσφατα η πιο πολυπολιτισμική πόλη της Συρίας είχε μία εντυπωσιακή κλειστή αγορά.
1
2
Έτσι ήταν κάποτε το ξακουστό ξενοδοχείο Κάρλτον, το πιο ιστορικό και πολυτελές ξενοδοχείο στο Χαλέπι.
Στη δεύτερη εικόνα μπορείτε να το δείτε μετά τους βομβαρδισμούς. Πλέον έχουν απομακρυνθεί και τα χαλάσματα. Στη θέση του ξενοδοχείου υπάρχει μόνο ένας κρατήρας.
4
5
Από τις μάχες δεν έμεινε αλώβητη ούτε η εκκλησία του Αγίου Ηλία στην Κουσαίρ της Χομς.
SYRIA-CONFLICT-QUSAYR-HERITAGE
 
 
Πηγή: huffingtonpost.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν