Είναι αλήθεια πως οι ΗΠΑ από καιρό θα μπορούσαν να πιέσουν τα Σκόπια, και είναι περίεργο που δεν το πράττουν. Απεναντίας, οι πιέσεις που άσκησαν στην Ελλάδα απέδωσαν.
Εχθές σχολίασα την αποκαλυπτική ομιλία του Αμερικανού γερουσιαστή των Δημοκρατικών, κ. Κρις Μέρφι, στο Γερμανικό Ίδρυμα Μάρσαλ, με τίτλο «Πώς και γιατί οι ΗΠΑ σχεδίασαν τον εκτοπισμό της Ρωσίας από τα Βαλκάνια», όπως μετέδωσε το Reuters.
Ο κ. Μέρφι αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που εξήγε από την περιοδεία του στα Βαλκάνια, προκειμένου να ενημερωθεί για την επικρατούσα κατάσταση, επειδή ηγείται του ευρωπαϊκού τμήματος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Ως προς την Ελλάδα, ο κ. Μέρφι χαρακτήρισε την αλλαγή της κυβέρνησης ως «μια νέα αφορμή για να ασκήσουν τον ηγετικό ρόλο τους στην περιοχή οι ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ. «Ναι, η κατάσταση εκεί αλλάζει -είπε- και μπορεί να επιδράσει σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ανοικτό για νέα μέλη και να διευκολύνει την πορεία τους, και όχι να δημιουργεί προβλήματα».
Μάλλον, δεν εννοούσε μια συμμαχία των νοτιοευρωπαϊκών κρατών που μαστίζονται από την ύφεση, αλλά εννοούσε τα Βαλκάνια. Και τούτο διότι αναφέρθηκε ειδικά στα Σκόπια, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ «μπορούν να πιέσουν τα Σκόπια να επανέλθουν στη σωστή τροχιά», και ότι «θα πρέπει να υπάρξει πιο ενεργή καθοδήγηση από τις ΗΠΑ για την επίλυση της διαφοράς τους με την Ελλάδα.
«Τα Σκόπια -είπε- είναι έτοιμα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και ίσως περισσότερο απ’ ό,τι το Μαυροβούνιο. Πρόκειται όντως για μικρές χώρες οι οποίες ενισχύουν κάπως το δυναμικό του ΝΑΤΟ, αλλά νομίζω κανείς δεν αμφιβάλλει πως όσο δεν διευθετείται η διαμάχη σχετικά με την ονομασία, τα Σκόπια, δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».
Είναι αληθές, πως οι ΗΠΑ από καιρό θα μπορούσαν να πιέσουν τα Σκόπια, και είναι περίεργο που δεν το πράττουν. Απεναντίας, οι πιέσεις που άσκησαν στην Ελλάδα απέδωσαν -για τις ΗΠΑ- και θέσαμε στο περιθώριο την κοινή απόφαση των αρχηγών των κομμάτων, περί μη αποδοχής της ονομασίας «Μακεδονία» για το σκοπιανό κράτος, ούτε ως «παράγωγο», όπως δεσμεύθηκε γραπτώς και ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Ο κ. Μέρφι, σε ό,τι αφορά το ζήτημα Ελλάδας και Σκοπίων, είπε ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωρίζει καλύτερα τι πρέπει να γίνει εκεί». Αυτό είναι άλλωστε το πρόβλημά μας. Ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωρίζει, ενώ εμείς υποθέτουμε. Και αν οι υποθέσεις μας επαληθευθούν, τότε θα υποστούμε ακόμη μια ήττα.
Να σημειώσω, πως ο κ. Α. Τσίπρας, έκανε λόγο ότι η θέση της κυβέρνησής του είναι ίδια των άλλων κομμάτων της Βουλής (πλην Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ). Ότι δηλαδή, γίνεται αποδεκτή η σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων (erga omnes). Απέφυγε όμως να κάνει αναφορά στο κύριο θέμα, που είναι η εθνικότητα και η γλώσσα (για τα οποία οι Βούλγαροι -ευτυχώς για μας- δεν δέχονται ούτε συζήτηση).
Έχει σημασία και η αναφορά του κ. Μέρφι στην προσπάθεια της Ε.Ε. -της Γερμανίας, δηλαδή- να αναμιχθεί στα βαλκανικά πράγματα, και μίλησε για την Ευρώπη με απαξιωτικό τρόπο: «Οι σχέσεις των βαλκανικών χωρών με την ΕΕ παραμένουν πάντως να είδος φόρου τιμής στο παρελθόν, και οι προσπάθειες της ΕΕ να παίξει το δικό της παιχνίδι στα Βαλκάνια ενίοτε προκαλούν δυσπιστία, ακόμη και αποστροφή», είπε. Όπως έγραψα εχθές, αυτή η προσπάθεια της Ευρώπης «να αναμιχθεί», εκδηλώθηκε όταν οι ΗΠΑ έδωσαν βαρύτητα στα συμβάντα στην Ασία.
Ως προς δε τις σχέσεις Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, οι πιέσεις των ΗΠΑ έπιασαν τόπο και ο κ. Μέρφι δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του. Είπε ότι «καθαυτό το γεγονός ότι υπάρχει μια προσωρινή συμφωνία βάσει της οποίας η σερβική κυβέρνηση, αν και δεν αναγνωρίζει επίσημα το Κόσοβο, είναι πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί του σαν με έναν ισότιμο εταίρο, είναι καταπληκτικό. Ποτέ δεν περιμέναμε ότι αυτό θα συμβεί τόσο σύντομα! Ούτε και πριν από πέντε χρόνια. Η προσωπική μου εντύπωση είναι ότι η τωρινή κυβέρνηση της Σερβίας είναι απόλυτα προσηλωμένη στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο».
Ο Μακεδών
Πηγή: voria.gr
Προσθήκη σχολίου