Διεθνή

Οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας με την Ελλάδα για έπαθλο;

Οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας με την Ελλάδα για έπαθλο;

Κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να συμμετέχουν ενεργά στην (Ασιατική Τράπεζα), που ιδρύθηκε από την Κίνα,   μέσω  επενδύσεων τους , παρά τις «παρακλήσεις» της Ουάσιγκτον να μην το πράξουν, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων expert.ru.
Ο λόγος της αντιπαλότητας  των ΗΠΑ προς την Ασιατική Τράπεζα επενδύσεων, (AIIB) είναι απλός και προφανής. Η τράπεζα AIIB δημιουργήθηκε πρωτίστως για την χρηματοδότηση έργων υποδομής στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, μετά από  πρόταση της Κίνας και θεωρείται από πολλούς ως ένα αντίβαρο προς το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτή η  Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB), υποβαθμίζει ταυτόχρονα τον παγκόσμιο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Στην ίδια την Ασιατική Τράπεζα AIIB, ο «ηγέτης» , είναι η  Κίνα, και αυτό είναι, φυσικά, δεν μπορεί να ικανοποιήσει την Ουάσιγκτον, σε καμία περίπτωση.
b0e9e-tritos-pagkosmios-polemos
Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η τράπεζα AIIB είναι ένα από  τα νέου «τύπου όπλα» του Πεκίνου στην άσκηση της «ήπιας δύναμης», στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, και η οποία, σύμφωνα με το νέο στρατηγικό δόγμα του Πενταγώνου για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί  τώρα πρώτη προτεραιότητα.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι ίδιες οι «κυβερνήσεις» πρέπει να λάβουν αποφάσεις,  σύμφωνα με τις  οποίες πρέπει να οργανωθεί  μια νέα  χρηματοπιστωτική, οικονομική και πολιτική  οργάνωση  , με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Αυτό  δήλωσε σε επίσκεψη εργασίας στη Σεούλ ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπεύθυνος για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, Ντάνιελ Ράσελ.
Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δείξει ένα  καλό πρόσωπο σε ένα κακό παιχνίδι, αναφέρει το άρθρο . Ο Λευκός Οίκος είχε ασκήσει στους Ευρωπαίους συμμάχους μεγάλη πίεση, για  να τους πείσει να μην συμμετέχουν στην Ασιατική Τράπεζα AIIB, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη  τελικά εφικτό . Επιπλέον, η πρώτη χώρα που εξεδήλωσε την πρόθεση της να ενταχθεί στην Τράπεζα αυτή , ήταν η Βρετανία, μια χώρα που αποτελεί τον κύριο σύμμαχο της Αμερικής, προκαλώντας οικονομικό «θόρυβο» , στον απόηχο της πολιτικής των ΗΠΑ. Λίγες μέρες αργότερα το παράδειγμα του Λονδίνου το ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές  «βαρέων βαρών» χώρες όπως η  Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Το επόμενο βήμα, αναμένεται να πράξει  και  άλλος ένας  στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, η  Αυστραλία, η οποία από μέρα σε μέρα, θα πρέπει να λάβει την τελική απόφαση για το θέμα αυτό. Η Νέα Ζηλανδία, έχει ήδη εισέλθει ενεργά στην Ασιατική Τράπεζα επενδύσεων .
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο προσπαθεί εναγωνίως να αποτρέψει την επέκταση της Ασιατικής Τράπεζας επενδύσεων  και σε άλλες χώρες , υπέστη μία ακόμη ήττα σε αυτόν τον τομέα . Σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση, μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, την ένταξη τους στην Ασιατική Τράπεζα  AIIB, σκέπτονται πολύ σοβαρά χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ιδιότητα του μέλους λήγει στις 31 Μαρτίου.
Τώρα στον τομέα των επενδύσεων , το τελικό καταστατικό της Ασιατικής Τράπεζας  , το οποίο θα εγκριθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα  απαρτίζεται από 26 χώρες, κυρίως από την Ασία . Φυσικά, δεν είναι πολύ παράξενη η απουσία της Ιαπωνίας από την τράπεζα  της Ανατολής AIIB . Επειδή η Ιαπωνία, πρώτον, είναι ο κύριος ανταγωνιστής της Κίνας στην περιοχή, και, δεύτερον, το Τόκιο μαζί με την Ουάσιγκτον έχουν τα δικά τους οικονομικά σχέδια στην περιοχή με άλλη Τράπεζα επενδύσεων .
3b542-greece_space_photo
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω εξής κυκεώνα  παγκόσμιας οικονομικής και στρατιωτικής  φύσεως μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης.  Όταν λέμε  «Ανατολή» ομιλούμε κατά βάση για Ρωσία και Κίνα  και ενδεχομένως και Ινδία, που αποτελούν τα νέα αστέρια στο παγκόσμιο «star sustem». Η τηλεφωνική συνδιάλεξη του Αμερικανού Προέδρου Μ.Ομπάμα με την Γερμανίδα καγκελάριο αποκρύβει ένα πολύ μεγάλο και ανελέητο πόλεμο, του οποίου η Ελλάδα αποτελεί απλώς ένα « επεισόδιο» .  Τα χρήματα που μας αρνούνται αλαζονικά  οι «Φράγκοι» μπορούμε να  τα πάρουμε  από την κινεζική Τράπεζα επενδύσεων , και αυτό το γνωρίζει τόσο το Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες. Το γνωρίζει όμως η Ουάσιγκτον, για αυτό και το τελευταίο  διάστημα μιλάνε για την γεωπολιτική θέση της Ελλάδος . Μια γεωπολιτική θέση που αξίζει   τουλάχιστον 20 φορές σε οικονομική αξία το ελληνικό χρέος .
Η Πατρίδα μας ευρίσκεται εν μέσω καταιγίδας εξελίξεων , οι οποίες είναι άγνωστο το που θα καταλήξουν.
 
Πηγή: pentapostagma

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν