Διεθνή

Με ισχυρές εντάσεις ο «μήνας του μέλιτος» Ρωσίας-Τουρκίας

Με ισχυρές εντάσεις ο «μήνας του μέλιτος» Ρωσίας-Τουρκίας

H αιώνια αντιπαράθεση Ρώσων και Τούρκων δεν σίγασε, και πως όλες οι προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεών τους, υπάγονται στον ορισμό της λυκοφιλίας.
Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ο διεθνής Τύπος αναφερόταν στην αναθέρμανση των Ρωσοτουρκικών σχέσεων, με την επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Άγκυρα, όπου μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε κατ’ αρχάς τόσο η συνεργασία στην κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία από ρωσικές εταιρίες, και -κυρίως- η κατασκευή του αγωγού Blue Stream (που κατ’ απαίτηση των Τούρκων μετονομάστηκε σε Turkish Stream) και θα διερχόταν από το τουρκικό έδαφος αντί του Ευξείνου Πόντου.
Φαίνεται όμως πως η αιώνια αντιπαράθεση Ρώσων και Τούρκων -και λόγω της θρησκείας- δεν σίγασε, και πως όλες οι προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεών τους, υπάγονται στον ορισμό της λυκοφιλίας.
Ο κ. Ερντογάν, συνεχίζοντας τα παιχνίδια «μια στο καρφί μια το πέταλο», μετά τις ευπροσήγορες προσφωνήσεις προς τον Ρώσο πρόεδρο, κι ενώ αυτές βρίσκονται ακόμη στον αέρα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση αμέσως κατά του ΟΗΕ, αλλά εμμέσως, πλην σαφώς, κατά της Ρωσίας και της Κίνας, για το βέτο που άσκησαν αυτές οι δύο χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την Συρία.
Ο κ. Ερντογάν, συμφώνως προς πληροφορίες του onalert, ακολουθώντας την πάγια τακτική του, ζήτησε την «αναδιοργάνωση» του ΟΗΕ, μια αναδιοργάνωση που θα εξασφαλίσει στην Τουρκία θέση μόνιμου μέλους σε ένα μεγαλύτερο Συμβούλιο Ασφαλείας, τις οποίες σήμερα κατέχουν ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα. Προφανώς ο κ. Ερντογάν εξακολουθεί να έχει ονειρώξεις σχετικά με την τουρκική ισχύ, θεωρώντας την Τουρκία αντίστοιχα μεγάλη δύναμη με τις προαναφερθείσες.
Ωστόσο η επίθεση κατά της Ρωσίας και της Κίνας αλλού αποσκοπεί. «Έχουμε επανειλημμένα συζητήσει το ζήτημα της Συρίας με τη Ρωσία και την Κίνα. Περίπου 350.000 έχουν πεθάνει εκεί και δεν υπάρχει επέμβαση», είπε. Φυσικά ο Τούρκος πρόεδρος, πέραν του ότι ψεύδεται, όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων, ξεχνά ότι ο ίδιος προκάλεσε τον πόλεμο στην Συρία, για ίδιο όφελος, φιλοδοξώντας, μετά την ταχεία, όπως ήλπιζε, ανατροπή του Άσαντ να εξουδετερώσει τους Κούρδους της Συρίας και να επεκτείνει την τουρκική επιρροή στην περιοχή, δημιουργώντας ένα κράτος μαριονέτα.
Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση στην Ρωσία. Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό, οι Τούρκοι άρχισαν να αλλάζουν σκοπό. Έθεσαν και πάλι θέμα παράνομης ρωσικής κατοχής στην Κριμαία και κατηγόρησαν την Ρωσία ότι κακομεταχειρίζεται τους «αδερφούς» τους Τατάρους.
Τόλμησαν μάλιστα να πουν πως θα στείλουν αντιπροσωπεία στην Κριμαία για να εξακριβώσουν, ιδίοις όμμασι, την καταπίεση που υφίστανται οι Τάταροι από τους Ρώσους. Σε απάντηση οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν έφοδο στο τηλεοπτικό δίκτυο της Κριμαίας, ιδιοκτησίας των Τατάρων όπου έκαναν «φύλλο και φτερό» έγγραφα και μηχανήματα.
Οι νέες επιθέσεις του κ. Ερντογάν κατά της Ρωσίας, προφανώς οφείλονται σε αμερικανική επέμβαση, με στόχο την μη πραγματοποίηση της κατασκευής αγωγού που να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Το αντάλλαγμα προς την Τουρκία, ίσως είναι αιφνίδια -κατά πολλούς- πρόταση του Ιράν (για την οποία γράψαμε στην Voria.gr.) περί κατασκευής αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κεντρικής Ασίας από το Αζερμπαϊτζάν στο Ιράν και από εκεί στην Τουρκία. Αν κατασκευασθεί αυτός ο αγωγός, εξουδετερώνει πλήρως, ενεργειακά, τη Ρωσία και καθιστά τον αγωγό Turkish Stream εντελώς άχρηστο.
Πέραν τούτου, η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου κ. Αναστασιάδη με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Λευκωσία, δημιουργεί ίσως ακόμη έναν πονοκέφαλο στην τουρκική κυβέρνηση, λόγω του ότι δηλώθηκε η επιθυμία της Ρωσίας για διεύρυνση των σχέσεων με την Κύπρο σε όλους τους τομείς, θέματα που θα συζητηθούν κατά την προσεχή επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου στη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρεσβευτής αποκάλυψε πως έχουν ετοιμαστεί συμφωνίες σε διάφορους τομείς και πιστεύει ότι η επίσκεψη θα έχει μεγάλη σημασία και για τη Ρωσία και για την Κύπρο, έχοντας υπόψη τη σημερινή κατάσταση διεθνώς, όπως ανέφερε.
Ο κ. Κοτζιάς έχει τον λόγο.
 
Ο Μακεδών
Πηγή: voria.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν