Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

Παιδικά χωριά SOS : Εκπέμπουν SOS για Αγάπη…

Παιδικά χωριά SOS : Εκπέμπουν SOS για Αγάπη...

Συνέντευξη στην Θάλεια Χούντα

Όπως στα παραμύθια, έτσι και στην πραγματικότητα , όσο σκληρή και εάν είναι, υπάρχουν κάποια “μαγικά χωριά” , τα οποία προσφέρουν σε κάποια παιδιά, αυτό που τους στέρησε η ίδια η ζωή , για πολλούς και ανεξήγητους λόγους: την οικογενειακή θαλπωρή.

Στην συνέντευξή του στον “ΔΗΜΟΤΗ” ο Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS κ. Γιώργος Πρωτόπαππας, μας μιλάει για τις γεμάτες αγάπη στιγμές και την ανάγκη που έχουν αυτά τα παιδιά για μια οικογένεια , για ένα σπίτι, και για το βασικότερο όλων …την αγάπη και την φροντίδα μιας μητέρας , η οποία αποτελεί και τον βασικότερο συναισθηματικό λίθο για την ισορροπημένη ανάπτυξη μιας δομημένης ανθρώπινης προσωπικότητας.

image003

 

Τα Παιδικά Χωριά SOS. Για ποιο λόγο ιδρύθηκαν και ποιο σκοπό εξυπηρετούν;

 

Τα Παιδικά Χωριά SOS, είναι Φιλανθρωπικό Σωματείο, που ιδρύθηκαν με σκοπό να προστατεύουν παιδιά, τα οποία για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους στερούνται μόνιμα τη φροντίδα των φυσικών τους γονιών είτε γιατί εκείνοι αντιμετωπίζουν προβλήματα σε μόνιμη βάση είτε για τί έχουν κριθεί ακατάλληλοι η γιατί δεν έχουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την σωστή ανατροφή των παιδιών τους.

Η ιδέα των Παιδικών Χωριών SOS είναι μία συνεχής κοινωνική διαδικασία έτσι ώστε η πραγματική και πρακτική της εφαρμογή να αποτελεί μια διαφορετική μορφή κοινωνικής περίθαλψης προς τα παιδιά σε ανάγκη και συγχρόνως να αποτελεί μία συνεχή συνεισφορά στην διαμόρφωση μιας ειρηνικής και ανθρώπινης κοινωνίας.

 

Ποιοι είναι οι παιδαγωγικοί άξονες;

 

Τα παιδιά που ζουν σε ένα Παιδικό Χωριό SOS έχουν τη δυνατότητα:

 

  • να μεγαλώσουν μαζί με τα αδέλφια τους

 

Είναι σημαντικό για την ισορροπία των παιδιών, που έχασαν τους γονείς τους, να συνεχίσουν να μεγαλώνουν μαζί με τα αδέλφια τους για να διατηρήσουν τους αδελφικούς τους δεσμούς.

 

  • να έχουν μία μητέρα συνεχώς δίπλα τους

 

Τα παιδιά αυτά, τα εμπιστευόμαστε σε μια Μητέρα SOS, που τους δίνει τρυφερότητα και στοργή και ασχολείται μαζί τους σ’ όλη την διάρκεια της παιδικής και εφηβικής τους ηλικίας και μέχρις ότου ανεξαρτητοποιηθούν.

  • να μένουν σ’ ένα σπίτι

 

Τα παιδιά κατοικούν σ’ ένα σπίτι και μεγαλώνουν οικογενειακά μαζί με την Μητέρα SOS. Ένα Παιδικό Χωριό SOS αποτελείται από 10-12 σπίτια.

  • να ζήσουν μια κανονική ζωή

 

Τα παιδιά, που μεγαλώνουν στα Παιδικά Χωριά SOS,πηγαίνουν στο σχολείο της περιοχής, έχουν φίλους, αθλούνται, σπουδάζουν ή μαθαίνουν μια τέχνη, ένα επάγγελμα, όπως όλα τα άλλα παιδιά.

Αυτές είναι οι τέσσερις θεμελιώδεις αρχές του Σωματείου μας και βασική μας αρχή είναι ότι η προστασία και φροντίδα των παιδιών που ζουν στα Παιδικά Χωριά SOS προσφέρεται σε μια μακρόχρονη, συνεχή και σταθερή βάση.

Photo 2

Το όραμά σας για τον κόσμο των παιδιών;

Μέχρι πριν 1-2 χρόνια είχα ένα μονοδιάστατο αλλά πολύ σημαντικό όραμα που ήταν ότι θα έπρεπε να προσπαθούμε όλοι ώστε κάθε παιδί να ανήκει σε μία οικογένεια και να μεγαλώνει με αγάπη, σεβασμό και ασφάλεια.

Οι σημερινές δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και που δεν προβλέπεται να βελτιωθούν, μας υποχρεώνουν το όραμα να είναι σε ένα επίπεδο που ξεπερνάει πια το παιδί και να αγγίζει την οικογένεια και κατ’ επέκταση τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας.

 

Η Πολιτεία είναι δίπλα σας ή απέναντί σας;

 

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο που προχώρησε στη φορολόγηση των ιδρυμάτων.

Με το φορολογικό Νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2010, επιβλήθηκαν βαριές φορολογικές υποχρεώσεις για όλα τα κοινωφελή-φιλανθρωπικά Σωματεία και Ιδρύματα και καταργήθηκε και η έκπτωση-αφαίρεση της χρηματικής δωρεάς από το εισόδημα του δωρητή.

 

Photo 3

 

Πόσο πολύ έχει αγγίξει η οικονομική κρίση τα Παιδικά Χωριά SOS;

 

Δυστυχώς η σημερινή οικονομική κατάσταση δεν μπορούσε να μην αγγίξει και το Σωματείο μας, το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις συνεισφορές των συνανθρώπων μας, καθώς δεν έχουμε καμία κρατική επιχορήγηση.

Έχουμε μία μείωση των δωρεών περίπου 15% και για πρώτη φορά και μείωση των δωρητών μας. Επιπρόσθετα, πληρώσαμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας, περίπου 165.000 Ευρώ σε φόρους.

 

Ο κόσμος πώς μπορεί να σας βοηθήσει;

 

Ακόμα και η πιο μικρή χρηματική δωρεά είναι πάρα πολύ σημαντική όπως επίσης και οι δωρεές σε είδη διατροφής και διάφορα άλλα αναγκαία είδη σπιτιού σε ρουχισμό και σε καινούργια παπούτσια. Μπορεί ο καθένας να μάθει περισσότερα είτε τηλεφωνώντας στο 210-3313661ή από το διαδίκτυο στο www.sos-villages.gr

 

Πηγή: dhmoths.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν