Διεθνή

Σχέδιο αποδόμησης της Κλίντον – Την εμπλέκουν σε σκάνδαλο

Σχέδιο αποδόμησης της Κλίντον – Την εμπλέκουν σε σκάνδαλο

Ισχυρό πλήγμα δέχεται η οικογένεια Κλίντον, σε μία χρονική στιγμή που μόνο ως τυχαία δεν θα μπορούσε να
θεωρηθεί, καθώς έρχεται λίγες μόλις ημέρες έπειτα από την ανακοίνωση της Χίλαρι ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016.
Άρθρο της εφημερίδας «The New York Times» εμπλέκει τόσο τους Κλίντον, όσο και το ίδρυμα που έχουν δημιουργήσει στην υπόθεση της εξαγοράς της καναδικής εταιρείας εξόρυξης ουρανίου Uranium One από τη ρωσική Rosatom.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τον Ιανουάριο του 2013 άρθρο της Pravda περιγράφει με διθυραμβικό τόνο την εξαγορά των ορυχείων και των κοιτασμάτων ουρανίου της καναδικής εταιρείας Uranium One, από τη ρωσικών συμφερόντων Rosatom.
Πρόκειται για μία εξαγορά που καθιστά τη ρώσικη εταιρεία σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ουρανίου στον κόσμο και ταυτόχρονα εκπληρώνει τον στόχο του προέδρου Πούτιν, να γίνει η Ρωσία ο ισχυρότερος παίκτης στην παγκόσμια αγορά ουρανίου, ελέγχοντας πάνω από το ένα πέμπτο της.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης.
Συγκεκριμένα, από το 2009 έως το 2013, διάστημα κατά το οποίο οι Ρώσοι αναλάμβαναν σταδιακά τον έλεγχο της καναδικής Uranium One, από το ίδρυμα Κλίντον πραγματοποιούνται διαδοχικές δωρεές συνολικού ύψους 2,35 εκατομμυρίων δολαρίων.
Παράλληλα, σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που οι Ρώσοι απέκτησαν τον έλεγχο της Uranium One, ο Μπιλ Κλίντον αμείφθηκε με το ποσό των 500 χιλιάδων δολαρίων από μια ρωσική επενδυτική τράπεζα με διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο, για μία ομιλία που εκφώνησε, η οποία είχε ως στόχο την προώθηση της μετοχής της Uranium One.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επίμαχη περίοδο, η νυν διεκδικήτρια του χρίσματος των Δημοκρατικών υπηρετούσε στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Η υπόθεση δημιουργεί ερωτηματικά για τον ρόλο που διαδραμάτισε η οικογένεια Κλίντον, καθώς ένα σημαντικό ποσό από τις δωρεές δεν ανακοινώθηκε δημόσια, ενώ υπάρχει και η διπλωματική διάσταση καθώς, όπως υποστηρίζουν πρώην πρεσβευτές των ΗΠΑ, η συγκεκριμένη εξαγορά δημιουργεί την υπόθεση ότι η Ρωσία εισέρχεται στον πυρήνα των θεμάτων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», καταλήγει το δημοσίευμα των New York Times.
Εξάλλου, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά επιθέσεων που έχουν ως στόχο να πλήξουν την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, με τους υποστηρικτές της να κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο αποδόμησής της και τους εχθρούς της να μιλού για… ράμματα στη γούνα της άλλοτε πρώτης κυρίας των ΗΠΑ.
 
 
Πηγή: tribune.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν