Διεθνή

Τη Γερμανία Πρέπει να πετάξουν έξω από το Ευρώ ΄Οχι την Ελλάδα!

Τη Γερμανία Πρέπει να πετάξουν έξω από το Ευρώ ΄Οχι την Ελλάδα!

Μετάφραση Μιχ. Στυλιανού
Τα ΜΜΕ δεν παύουν να μιλούν για Grexit, δηλαδή γιά έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πρόκειται για παραπληροφόρηση. Το βαρίδι που παρασύρει την ευρωπϊκή οικονομία στον βυθό είναι το Βερολίνο, όχι η Αθήνα, γράφει το αμερικανικό περιοδικό Cap X. «Είναι καιρός για μια κλωτσιά στη Γερμανία έξω από την Ευρωζώνη», γράφει ο τίτλος του άρθρου του.
Πέρισυ η Γερμανία είχε σπάσει το ρεκόρ εξαγωγών με 217 δισεκατομμύρια ευρώ, δεύτερο μόνο μετά την Κίνα. Η Γερμανία είναι «η μηχανή ανάπτυξης» της οικονομίας της Ευρωζώνης, τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόϋμπλε. Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι σωρός ερειπίων, μόνο η Γερμανία είναι η φωτεινή εξαίρεση. «Ο καλύτερος τρόπος θεραπείας αυτής της διεστραμμένης κατάστασης είναι να φύγει η Γερμανία από την Ευρωζώνη», τονίζει το αμερικανικό περιοδικό.
«Η κρίση της Ευρωζώνης συχνά αποκαλείται χρήση χρέους»,συνεχίζει το άρθρο. « Πράγματι η Ευρώπη σαν σύνολο έχει ένα πρόβλημα χρέους. Πρόκειται ωστόσο για ένα εσωτερικό πρόβλημα χρέους: Τα γερμανικά πλεονάσματα και η αυξανόμενη υπερχρέωση της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος… ΄Ωστε τι πρέπει να γίνει; Η καλύτερη λύση, άν και η πλέον απίθανη, είναι: η Γερμανία εγκαταλείπει το Ευρώ και επαναφέρει το Γερμανικό Μάρκο.»
Εάν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη, το Ευρώ θα γινόταν ακριβότερο. Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία θα αντιμετώπιζαν ισχυρότατη πίεση και θα αναγκάζονταν σύντομα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας. Σε περίπτωση εξόδου της Γερμανίας το ευρώ θα γινότανε φθηνότερο, πράγμα που θα ήταν προς το συμφέρον των χωρών της νότιας Ευρώπης. Το νέο γερμανικό Μάρκο θα παρουσιίαζε πιθανότατα μαζική ανατίμηση, αλλά το ιαπωνικό παράδειγμα δείχνει ότι «το ισχυρό Γιέν δεν αποτελεί απειλή για ένα διαρθρωτικό εμπορικό πλέονασμα», γράφει το περιοδικό Cap X.
 
Πηγή: olympia.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν