Διεθνή

Το Grexit θα φέρει bank run σε όλη την Ευρώπη!

Το Grexit θα φέρει bank run σε όλη την Ευρώπη!

Για σοβαρές συνέπειες, όπως είναι το bank run, στην Ε.Ε. προειδοποιεί ο αμερικανός οικονομολόγος Μπάρι Άιχενγκριν, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ευρωζώνης δείχνουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να έχουν μάλλον υποτιμήσει αυτές τις συνέπειες.
«Οι συνέπειες θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες. Όταν οι πορτογαλικές οικογένειες ή οι Ισπανοί επιχειρηματίες δουν πώς τα ευρώ γίνονται πάλι δραχμές, θα πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε bank run. Οι επενδυτές θα έκαναν εικασίες για τον επόμενο υποψήφιο για έξοδο. Αυτό θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει κίνδυνο για ολόκληρο το εγχείρημα του ευρώ», εκτιμά ο κ. Άιχενγκριν και προσθέτει ότι όχι μόνο η πολιτική, αλλά και οι αγορές υποφέρουν από λάθος εκτίμηση της κατάστασης, ενώ οι αξίες των μετοχών δίνουν μια υπερβολικά θετική εικόνα.
«Η εμπειρία μου ως ιστορικού του χρήματος μου έχει διδάξει ότι οι αγορές εμφανίζονται πάντα χαλαρές, μέχρι που ξαφνικά δεν είναι πλέον (χαλαρές)», τονίζει και υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα αέρας να αναπνεύσει. «Αυτό είναι και προς το συμφέρον των δανειστών. Θα ζητούσα να συνδεθούν οι πληρωμές των τόκων των δανείων με την οικονομική ανάπτυξη», προσθέτει.

 
Πηγή: koutipandoras.gr

Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν