Διεθνή

Τουρκία: «Η Αίγυπτος κάνει την Μεσόγειο… ελληνική λίμνη»

Από τις πρώτες κιόλας γραμμές στο άρθρο του, ο πολύ σημαντικός για την Τουρκίαδημοσιογράφος της Χουριέτ, Γιουσούφ Κανλί, επισημαίνει ότι το κύριο, το σημαντικότερο και το πιο καυτό θέμα της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για την Τουρκία είναι το θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο άρθρο του με τίτλο «Αιγύπτιοι, Έλληνες, Ελληνοκύπριοι» σημειώνει ότι αν και αρχικά ο Σίσι δεν καιγόταν να να υπογράψει μια συμφωνία για την ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου, θα το κάνει ως μια πράξη ρεβανσισμού κατά της Τουρκίας και της πολεμικής που του έχει κηρύξει.

«Μία τέτοια συμφωνία θα εγκλωβίσει τη Τουρκία σε μια στενή λωρίδα θαλάσσιας ΑΟΖ γύρω από τα παράλιά της και θα μετατρέψει την Μεσόγειο σε μια ελληνική λίμνη» σημειώνει ο Τούρκος αρθρογράφος.

«Επιπροσθέτως, με δεδομένο ότι η μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου δίνει περισσότερο χώρο στην Αίγυπτο, υπογράφοντας μια τέτοια συμφωνία με την την Ελλάδα, το Κάιρο χάνει μια περιοχή που σύμφωνα με τις ενδείξεις είναι πούσια σε υδρογονάνθρακες» συμπληρώνει ο Τούρκος αναλυτής.

«Η Τουρκία με μια τέτοια συμφωνία χάνει μια τεράστια περιοχή στην Μεσόγειο και το πιο σημαντικό είναι ότι μια τέτοια συμφωνία θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αντιπαράθεση με την Ελλάδα σχετικά με το μικρό νησάκι του Καστελόριζου, που βρίσκεται μια ανάσα από την ακτή της Τουρκίας, για το αν έχει υφαλοκρηπίδα και δικαίωμα για ΑΟΖ έναντι της τεράστιας έκτασης της Τουρκίας» γράφει ο Γιουσούφ Κανλί.

«και επειδή η Τουρκία από το δόγμα «κανένα πρόβλημα με τους γείτονες» πέρασε στην σκληρή πραγματικότητα του «κανένας φίλος στην περιοχή» εξαιτίας των μεγάλων εμμονών (της τουρκικής κυβέρνησης εννοεί) παργματικά: Πως και έλειπε από το Κάιρο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου από αυτή την συνάντηση των.. «φίλων» της Τουρκίας;» αναρωτιέται στο κλείσιμο του άρθρου ο Τούρκος δημοσιογράφος, αφήνοντας ταυτόχρονα σαφέστατες αιχμές κατά της πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: tribune.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν