Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

50και” : Ένας καινούριος κύκλος εμπειριών

50και" : Ένας καινούριος κύκλος εμπειριών
Συνέντευξη της Θάλειας Χούντα
Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν την ευαισθησία που έχω για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας , άτομα τα οποία τα θεωρώ πηγή έμπνευσης, εμπειριών και τόσων πληροφοριών , οι οποίες μπορούν να μας φανούν πολύτιμες και χρήσιμες στην εν γένει πορεία της ζωής μας. Είναι οι άνθρωποι οι οποιοι μπορούν να μας διδάξουν πολλά μαθήματα ζωής , τα οποία κανένα σχολείο και κανένα πανεπιστήμιο δεν τα περιλαμβάνει στον κύκλο σπουδων του.
Στην συνέντευξή  της στον ΔΗΜΟΤΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ , η κ. Μυρτώ Ράγκα, Ψυχολόγος-Γεροντολόγος, εκπρόσωπος της ΜΚΟ   ” 50και ”  μας μιλάει για τα έργο της και για τον ουσιαστικό αγώνα που πραγματοποιεί, προασπίζοντας τα δικαιώματα των ανθρώπων  ηλικίας…. ” 50και”
Κυρία Ράγκα, για ποιό σκοπό δημιουργήθηκε η ΜΚΟ “50και”;
Η 50και ΕΛΛΑΣ δημιουργήθηκε μέσα απο την ανάγκη που προέκυψε τα τελευταία χρόνια για την εκπροσωπευση των ατόμων Ανω των 50 στη χώρα μας από:
-την απουσία δομών φροντίδας και την ανάγκη για φροντιδα των μεγαλύτερων μελών της οικογένειας (πχ.γονιών),
-την απουσία δομών για τη στήριξη και κατάρτιση των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν στην κοινωνία,
– τον αποκλεισμός τους απο την καθημερινότητα λόγω, χρησιμοποίησης νέων τεχνολογιών και λογω των ανεπαρκών δομών δια βίου μάθησης
-την πρόωρη συνταξιοδότηση και τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου,
… ´ολα τα παραπάνω οδήγησαν την επιστημονική ομάδα της 50και ΕΛΛΑΣ να δημιουργήσει μια οργάνωση που να υποστηρίζει τα δικαιώματα των ατόμων ανω των 50 στη χώρα μας. Βασικός σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας θετικής εικόνας των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας μέσα απο την προώθηση της ενεργού γήρανσης.
Με ποιούς τρόπους παρέχεται η Κοινωνική Φροντίδα στους ηλικιωμένους;
Ως 50και ΕΛΛΑΣ δεν προσφέρουμε υπηρεσίες φροντίδας. Βασικός στόχος μας είναι να προσφέρουμε τη δυνατότητα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να παραμένουν ενεργά και να συνεχίζουν να προσφέρουν ΣΤΟΥΣ άλλους, ΜΕ τους άλλους και ΓΙΑ τον εαυτό τους.
Αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο για την χώρα μας όπου η ανεργία έχει φτάσει σε σημεία ρεκόρ, η ΜΚΟ “50 και” , πως μπορεί να συνεισφέρει στην εύρεση εργασίας στα άτομα “50και”;
Δυστυχώς δεν μπορούμε να προσφέρουμε εργασία σε άτομα Ανω των 50 παρα μόνο μέσα απο τα προγράμματά μας. Όταν υπάρχει μια θέση π.χ.δασκαλου αγγλικών για ομάδα Ανω των 50 και χρηματοδοτείται απο ευρωπαϊκό προγράμμα, αν υπάρχει ενδιαφερόμενος που να πληρει τα προσόντα δεν έχουμε κανένα αντικινητρο ως προς το να συνεργαστούμε μαζι του, κατι που ίσως σε άλλες επιχειρήσεις ή εταιρείες μπορει να συμβαίνει.
Πόσο έντονο είναι το φαινόμενο των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού για τους ηλικιωμένους και πως βοηθάτε στην αντιμετώπισή του;
Δυστυχώς στη χώρα μας λίγα πράγματα έχουν γίνει σε πολιτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των διακρίσεων στο χώρο της Εργασιας, αλλα και μέσα στην κοινωνία μας. Η δημογραφική εξέλιξη της χώρας μας αντιμετωπίζεται σαν πρόβλημα οικονομικού χαρακτήρα και καμία προσπάθεια δε γίνεται ώστε να αναγνωριστούν τα θετικά στοιχεία μιας γηρασκουσας κοινωνίας, όπως η αξιοποίηση της εμπειρίας και της γνωσης των μεγαλύτερων ατόμων που σε συνεργασία με τους νεότερους μπορούν να κάνουν θαύματα. Αν και υπαρχουν τεραστιες δυνατότητες προσφοράς στο κοινωνικο σύνολο μέσα απο τον εθελοντισμό μετα τα 50 μέχρι σήμερα καμία στήριξη δεν υπάρχει απο το κράτος για τέτοιου είδους δράσεις.
Η 50και ΕΛΛΑΣ μέσα απο τα προγράμματα δια βιου μαθησης και τις ομαδες εθελοντών 50και ανω δίνει πάντα ένα τρανταχτο παράδειγμα προς μίμηση. Μετα απο πολλές προσπάθειες μας και συνεχείς εισηγήσεις μας προς διάφορα πολιτικά γραφεία και Υπουργεία νομίζουμε πως αρχίζουμε να ταραζουμε τα νερά μιας και συχνά μας καλούν να συμμετέχουμε σε συναντήσεις, εργαστήρια και δράσεις. Ελπίζουμε να ακουστουμε ακόμα περισσότερο. Παράλληλα τον τελευταίο χρόνο καταφέραμε σε συνεργασία με 14 φορείς που ασχολούνται με θέματα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας να δημιουργήσουμε την “Εθνική Συμμαχία για την Αξιοπρέπεια και την Ευημερία των μεγαλύτερων Ατόμων”. ´Ετσι μπορούμε απο κοινού να κάνουμε δράσεις για την αλλαγή των πολιτικών στη χώρα μας.

Ποιό είναι το μήνυμα σας για τους αναγνώστες μας όσον αφορά την ηλικία των “50 και” ,, την οποία όλοι θα διαβούμε;
Το μήνυμα μας είναι “50και… Ε και;” το ότι μεγαλωνουμε δεν σημαίνει πως σταματάμε να μαθαίνουμε, να εξελισσομαστε, να προσφέρουμε ΜΕ άλλους, ΓΙΑ άλλους, ΓΙΑ εμάς.
Πηγή: dhmoths.gr

 

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν