Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

“Ανάσα” ζωής για τις Διατροφικές Διαταραχές

"Ανάσα" ζωής για τις Διατροφικές Διαταραχές

Συνέντευξη των Ζέτα Δούκα και Ευγενία Σουμάκη στην Θάλεια Χούντα

 

Οι Διατροφικές Διαταραχές παρουσιάζονται ιδιαίτερα συχνά τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να ταλαιπωρούν άνδρες και γυναίκες από διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Η Πρόεδρος της “Ανάσας” , κ. Ζέτα Δούκα και η κ. Ευγενία Σουμάκη, Παιδοψυχολόγος -Ψυχαναλύτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη της “Ανάσας” μιλάνε στη Θάλεια Χούντα για τις λύσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπιστεί με τον ασφαλέστερο τρόπο το συγκεκριμένο πρόβλημα

Θ.Χ: Κυρία Δούκα, τι ακριβώς είναι η “Ανάσα”;

Η ΑΝΑΣΑ ιδρύθηκε το2007 και είναι η μοναδική ΜΚΟ που ασχολείται με ένα σύγχρονο πρόβλημα, αυτό των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής δηλαδή της Ψυχογενούς Ανορεξίας, της Ψυχογενούς Βουλιμίας και της Ψυχαναγκαστικής Πολυφαγίας.

Θ.Χ: Κυρία Σουμάκη, με ποιό τρόπο έχει κατορθώσει η “Ανάσα” να προσφέρει “ανάσα ζωής” στους νέους ανθρώπους;

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής δυστυχώς αγγίζουν ένα μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων, κυρίως παιδιά & εφήβους, με σοβαρές συνέπειες στη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Πολύ γρήγορα ανακαλύψαμε ότι χρειαζόταν άμεσα η δημιουργία ενός Νοσοκομείου Ημέρας και έτσι τον Οκτώβριο του 2008 εγκαινιάσαμε το 1ο Κέντρο Ημέρας για Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής στην Ελλάδα παρέχοντας εντελώς δωρεάν, υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και συμβουλευτικής υποστήριξης των πασχόντων και των οικογενειών τους, μέσω μιας πολυκλαδικής ομάδας επαγγελματιών υγείας:
ψυχίατρο, παιδοψυχίατρο, ψυχολόγους, γενικό ιατρό, διατροφολόγο, εργοθεραπευτή.

Από τον Οκτώβριο 2008, που εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ημέρας μέχρι σήμερα, έχουμε δεχτεί 4.404 τηλεφωνικές κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 11.071κλινικές συναντήσεις .

Η ΑΝΑΣΑ αυτά τα 4 χρόνια λειτουργίας της έχει διοργανώσει πολλές ημερίδες για παιδιά και γονείς σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης τον Σεπτέμβριο του 2009 Οργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Forum για Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και προγραμματίζει το 2ο Forum για το φθινόπωρο του 2012.

Θ.Χ: Πόσο επιβλαβείς είναι οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής για την ανθρώπινη υγεία;

Η ψυχογενής ανορεξία θεωρείται το 3ο συχνότερο χρόνιο νόσημα της εφηβικής ηλικίας. Σε αρκετές περιπτώσεις η πρόγνωση είναι δυσμενής και ο κίνδυνος θανάτου μεγάλος (10% επί των ανεπαρκών πλαισιωμένων περιπτώσεων…).

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής παρουσιάζουν πολλές σωματικές και ψυχιατρικές επιπλοκές.-

Θ.Χ: Πόσο έχει επηρεαστεί το Κέντρο από την οικονομική κρίση όσον αφορά την συνέχιση του έργου του;

Από τον 2ο χρόνο λειτουργίας του το Κέντρο Ημέρας χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας. Τον τελευταίο χρόνο η επιχορήγηση γίνεται με προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, της μείωσης προϋπολογισμού και των μεγάλων καθυστερήσεων πληρωμών.

Παράλληλα από τον Δεκέμβριο 2010 οι χορηγίες από τις μεγάλες εταιρίες σταμάτησαν λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση και γι’ αυτό το λόγο εάν ο φορέας ΑΝΑΣΑ δεν βρει πόρους άμεσα, τότε το Κέντρο Ημέρας δεν θα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του. Έτσιγια να μπορέσουμε να επιβιώσουμε χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, την υποστήριξη του κάθε πολίτη που έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

Εάν θέλετε να ενισχύσετε το έργο της «ΑΝΑΣΑ», μπορείτε να κάνετε την δωρεά σας στον παρακάτω λογαριασμό:
Εθνική Τράπεζα: 147/480109-16

Μετά την κατάθεση σας παρακαλούμε να επικοινωνήστε με το 210-9234904210-9234904 προκειμένου να αποσταλεί η σχετική απόδειξη.

 

Πηγή: vimaonline.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν