Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

UNICEF: Ανεξάντλητη πηγή βοήθειας για τα παιδιά

UNICEF: Ανεξάντλητη πηγή βοήθειας για τα παιδιά

Συνέντευξη του κ. Λυμπέρη στην Θάλεια Χούντα

 

Όλοι γνωρίζουμε την UNICEF, την οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ιδρύθηκε για να στηρίζει και να προστατεύει τα παιδιά του κόσμου.
Στην συνέντευξη του στη Θάλεια Χούντα, ο κ. Ηλίας Λυμπέρης, Γενικός Διευθυντής στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF, μιλάει για το έργο της οργάνωσης.

unicef1
Ο κ. Ηλίας Λυμπέρης, Γενικός Διευθυντής στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF


Kύριε Λυμπέρη θέλετε να μας παρουσιάσετε την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF και να μας μιλήσετε για το έργο της;

Κυρία Χούντα ,η UNICEF είναι για περισσότερα από 60 χρόνια η μεγαλύτερη οργάνωση στον κόσμο που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα παιδιά. Έχει στόχο να εξασφαλίσει για κάθε παιδί, υγεία, εκπαίδευση, ισότητα και προστασία.

Εφαρμόζει προγράμματα βοήθειας και ανάπτυξης σε πάνω από 150 χώρες και περιοχές του πλανήτη και προωθεί την έμπρακτη εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η UNICEF ενεργεί στο όνομα των παιδιών με βάση τις ανάγκες τους και δεν κάνει καμιά διάκριση φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, κοινωνικής θέσης η πολιτικής τοποθέτησης

Η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF ιδρύθηκε το 1977.Ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους πολίτες για τα προβλήματα των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως και για τη δράση και το έργο της UNICEF σε όλο τον κόσμο. Διενεργεί εκστρατείες για τη χρηματοδότηση και την ενίσχυση των προγραμμάτων βοηθείας της UNICEF σε όλο τον κόσμο και διαθέτει κάρτες και δώρα UNICEF. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα για τα δικαιώματα των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο. Στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντικές συνεισφορές.

Κάποιες από τις πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει είναι να κινητοποιήσετε τους Έλληνες μαθητές για να μπορέσουν να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα των συνομηλίκων τους στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Θέλετε να μας μιλήσετε γι αυτή την κίνηση;

Στα πλαίσια της Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξης διεξάγουμε με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας δύο κορυφαία προγράμματα -θεσμοί στη χώρα μας:

-Το πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών», που αναδεικνύει κάθε χρόνο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στον κόσμο, μέσα από το οποίο δραστηριοποιούνται εκατοντάδες δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, πρόσκοποι και εκπαιδευτικοί φορείς πραγματοποιώντας εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

-Το πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν & Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» όπου μικροί μαθητές από εκατοντάδες σχολεία, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία από όλη τη χώρα έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν, να εργαστούν και να εκφράσουν πώς τα ίδια αντιλαμβάνονται τα δικαιώματα του παιδιού.

Άλλη κορυφαία πρωτοβουλία μας είναι η Μεγάλη Διαπολιτισμική Γιορτή UNICEF για τα Δικαιώματα των Παιδιών που φέρνει κάθε χρόνο κοντά εκατοντάδες παιδιά από σχολεία, φορείς, σωματεία προσφύγων ή μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, παιδιά από ορφανοτροφεία, ιδρύματα και Μ.Κ.Ο. Τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που καλλιεργούν αξίες όπως αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η φιλία.


Που ακριβώς στοχεύετε με την εκπαίδευση για την Ανάπτυξη;
Για τη UNICEF η Εκπαίδευση για την Ανάπτυξη είναι μια διαδικασία που προωθεί την ανάπτυξη αξιών όπως η αλληλεγγύη, η ειρήνη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ευαισθησία για το περιβάλλον στα παιδιά και στους νέους ανθρώπους και τους εφοδιάζει με τις γνώσεις και τις ικανότητες που χρειάζονται για να προαγάγουν τις αξίες αυτές φέρνοντας θετικές αλλαγές στη δική τους ζωή και στην κοινωνία που ζουν, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η Εκπαίδευση για την Ανάπτυξη είναι μια διαδικασία προετοιμασίας για ένα σύνθετο κόσμο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολιτιστικές ανομοιομορφίες, ταχείες αλλαγές, διαμάχες, αδικία, ανισότητα και βασικά προβλήματα επιβίωσης. Για να εκπληρώσει τους προαναφερθέντες σκοπούς, η Εκπαίδευση για την Ανάπτυξη επικεντρώνει την προσπάθειά της σε 5 οικουμενικές και παγκόσμιες έννοιες που είναι: η αλληλεξάρτηση, οι εικόνες και η αντίληψη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η διαμάχη και η επίλυσή της, το μέλλον και οι αλλαγές.


Κύριε Λυμπέρη, η Νέα Ανοιξιάτικη Συλλογή UNICEF 2012 περιλαμβάνει κάρτες και δώρα γεμάτα ζωή. Θέλετε να την μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας;
Με μια νέα μοναδική «Ανοιξιάτικη Συλλογή 2012» καρτών και δώρων η UNICEF προσκαλεί τους υποστηρικτές της να στηρίξουν το έργο της για τα παιδιά αγοράζοντας δώρα, κάρτες και λαμπάδες και άλλα ξεχωριστά είδη για το Πάσχα.

Η νέα συλλογή περιλαμβάνει δώρα για μικρούς και μεγάλους: διακοσμητικά αυγά σε νέα αποκλειστικά σχέδια για τη UNICEF, παιχνίδια, κούπες, κεριά, διακοσμητικά και πολλά.

Οι ανοιξιάτικες συλλογές καρτών είναι γεμάτες πολύχρωμα λουλούδια, παιδικές κάρτες και κάρτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως προσκλητήρια στην βάφτιση ή το γάμο. Υπάρχει ακόμα μια χαριτωμένη συλλογή με πασχαλιάτικες κάρτες για να στείλουν οι φίλοι της UNICEF τις ευχές τους στα αγαπημένα πρόσωπα.

Ξεχωριστές είναι οι φετινές λαμπάδες. Διατίθενται σε 22 ιδιαίτερα σχέδια με υπέροχα χρώματα για αγόρια και κορίτσια μικρά και μεγάλα, το ξεχωριστό δώρο που θα κάνει ο νονός και η νονά, ο μπαμπάς και η μαμά και θα χαρίσουν το χαμόγελο στους αγαπημένους μας το βράδυ της Ανάστασης ενώ συγχρόνως θα φωτίσουν τη ζωή χιλιάδων άλλων παιδιών.

Τα έσοδα από την πώληση των λαμπάδων, των καρτών και των δώρων της UNICEF βοηθούν τα παιδιά όλου του κόσμου να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.
Για περισσότερες πληροφορίες οι φίλοι μας μπορούν να επισκέπτονται το ηλεκτρονικό μας κατάστημα στο www.unicef.gr καθώς επίσης τα καταστήματα και τα περίπτερα της UNICEF και επιλεγμένα καταστήματα Τραπεζών, το Golden Hall και τα καταστήματα ΙΚΕΑ.

 

Πηγή: vimaonline.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν