Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

Γιατροί Χωρίς Σύνορα : βοήθεια….χωρίς σύνορα

Η Κ. Χούντα με τον Κ. Απόστολο Βεϊζη

Συνέντευξη στη Θάλεια Χούντα

   

Η καθημερινότητα είναι  πολύ σκληρή και ζούμε πραγματικά πρωτόγνωρες στιγμές , τις οποίες εάν μας τις είχαν περιγράψει παλαιότερα θα θεωρούσαμε ότι πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ευτυχώς όμως υπάρχουν κάποιες ανθρωπιστικές οργανώσεις , οι οποίες μας θυμίζουν ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να επέμβουν σε επείγουσες καταστάσεις  δίνοντας το ηχηρό παρών τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο κ Απόστολος Βεϊζης , Υπεύθυνος Υποστήριξης Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μας μιλάει για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει η συγκεκριμένη οργάνωση …..χωρίς σύνορα.

Η Κ. Χούντα με τον Κ. Απόστολο Βεϊζη
Η Κ. Χούντα με τον Κ. Απόστολο Βεϊζη

Ποιοι είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα;

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες, φυσικές καταστροφές ή είναι αποκλεισμένοι από την παροχή ιατρικής φροντίδας με βασικό γνώμονα τον άνθρωπο πέρα και πάνω από φύλο, φυλή, θρησκεία, πολιτικά δόγματα. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1971 στο Παρίσι, ενώ σήμερα αποτελεί ένα παγκόσμιο κίνημα, με τμήματα σε περισσότερες από 19 χώρες και ένα διεθνές γραφείο στη Γενεύη της Ελβετίας. Πρόκειται για μια οργάνωση ανεξάρτητη και αυτοδιοικούμενη,  οι δράσεις της οποίας διέπονται από την ιατρική ηθική και τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας ως προς την παροχή της βοήθειας. Το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υλοποιείται από χιλιάδες επαγγελματίες από το χώρο της υγείας, καθώς και τεχνικό και διοικητικό προσωπικό που διαχειρίζεται προγράμματα σε περισσότερες από 65 χώρες παγκοσμίως. Πρόσφατα η οργάνωση συμπλήρωσε 40 χρόνια ιατρικής και ανθρωπιστικής δράσης. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη δράση αυτή καθώς και για τα αποτελέσματά της αποτελεί βασικό κρίκο της ανθρώπινης αυτής αλυσίδας που κατορθώνει να απαλύνει τον πόνο και να δίνει καθημερινά ελπίδα για ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Σε ποιους προσφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τη βοήθειά τους;

Σε πληθυσμούς που είναι θύματα φυσικών καταστροφών, επιδημιών, ενόπλων συγκρούσεων. Σε ανθρώπους που δεν μπορούν να λάβουν ιατρική φροντίδα απαραίτητη για την επιβίωσή τους, σε ανθρώπους που βιώνουν με επώδυνο τρόπο την κοινωνική βία και τον αποκλεισμό, σε θύματα σφοδρών ενόπλων συγκρούσεων. Να αναφέρω μόνο ως παράδειγμα ότι στεκόμαστε δίπλα στα υποσιτισμένα παιδιά στη Σομαλία και το Νίγηρα, σε αμάχους των συγκρούσεων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σε μητέρες που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους προσπαθώντας να φέρουν στον κόσμο μια νέα ζωή, σε ασθενείς του HIV/AIDS στη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε, σε θύματα συγκρούσεων στα Παλαιστινιακά Εδάφη προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη ή στους άστεγους στο κέντρο της Αθήνας.  Μοναδικό μας κριτήριο είναι να βρισκόμαστε εκεί όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη, όπου οι δομές έχουν καταρρεύσει, όπου συχνά δεν υπάρχει καμία άλλη βοήθεια.

Ποια είναι η δράση του Ελληνικού Τμήματος;

Το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποτελεί μέρος της τεράστιας διεθνούς προσπάθειας που καταβάλλεται από τα 19 τμήματα που διατηρεί η οργάνωση σε όλο τον κόσμο. Από την ίδρυση του το 1990 μέχρι και σήμερα, το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρεμβαίνει εκεί που υπάρχει ανάγκη. Εκτός από τα προγράμματα στο εξωτερικό, βρίσκεται και στο πλευρό των ανθρώπων μέσα στα σύνορα της χώρας. Ο σεισμός του Αιγίου και της Αττικής, οι φωτιές της Ηλείας, τα πολυιατρεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και πολλές ακόμη παρεμβάσεις, αποτελούν σταθμούς ενός ταξιδιού που κρατά 22 χρόνια και αποδεικνύει ότι οι ανάγκες των ανθρώπων δεν έχουν σύνορα.

Το ελληνικό τμήμα έχει συμπληρώσει 22 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη του κόσμου σε οικονομικό αλλά και ηθικό επίπεδο

Μια υποστήριξη που εκτιμούμε ιδιαίτερα σε μια τόσο δυσχερή κοινωνική και οικονομική περίοδο που δε θα μπορούσαμε ως οργάνωση να αγνοούμε εφόσον είμαστε μέρος της κοινωνίας αυτής. Αυτόν τον καιρό αναλύουμε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα της υγείας. Με αίσθημα ευθύνης θα κατορθώσουμε να εντοπίσουμε τα κενά του εθνικού συστήματος υγείας στην κάλυψη των ιατρικών αναγκών και να βρούμε τους καλύτερους τρόπους συμβολής μας, σε συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς και οργανώσεις. Χωρίς ψευδαισθήσεις ότι θα υποκαταστήσουμε το εθνικό σύστημα υγείας, στόχος μας είναι να παρέμβουμε σε σχέση πάντα με τα μέσα που διαθέτουμε και τις ανάγκες που υπάρχουν, με έμφαση στις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και σε συγκεκριμένες ασθένειες όπως το HIV/AIDS, η φυματίωση ή η ελονοσία, που η μακρόχρονη εμπειρία και η τεχνογνωσία μας, μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά. Είναι αρχή μας να παρεμβαίνουμε πάντα στη βάση των ιατρικών στοιχείων και της επιστημονικής εμπειρίας μας. Η εικόνα που έχουμε ως τώρα είναι πράγματι αυτή μιας δύσκολης και προβληματικής κατάστασης αλλά στηριζόμαστε πάντα σε περαιτέρω και εις βάθος ανάλυση πριν σπεύσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.

 

Με βάση αυτή την αρχή έχετε εντοπίσει μέχρι σήμερα κάποια ανάγκη στην οποία να έχετε ανταποκριθεί;

 

Ανταποκριθήκαμε πρόσφατα στις επείγουσες ιατρικές ανάγκες των αστέγων σε συνεργασία με το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), πραγματοποιώντας μια επείγουσα παρέμβαση στα κέντρα στέγασής τους από τις 1 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που αποτελούνταν από γιατρό, ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό και τεχνικό, επισκέφτηκαν όλα τα κέντρα με στόχο να παράσχουν ιατρική φροντίδα στους αστέγους, να στηρίξουν την παραπομπή τους στο εθνικό σύστημα υγείας ή να τους διασυνδέσουν με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) για να λάβουν περαιτέρω βοήθεια. Πέρα μάλιστα από την ιατρική φροντίδα οι ομάδες μας προχώρησαν και στη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και προσωπικής υγιεινής όπου εντοπίζονταν ελλείψεις. Συνολικά καταφέραμε να παράσχουμε βοήθεια σε περισσότερα από 245 άτομα.

 

Στην εμπόλεμη κατάσταση που έχει περιέλθει η Συρία με ποιο τρόπο προσπαθούν να βοηθήσουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα;

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρεμβαίνουν από καταβολής τους σε εμπόλεμες ζώνες με μοναδικό πάντα στόχο την περίθαλψη των θυμάτων τους. Στην περίπτωση, ωστόσο, της Συρίας υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα: ενώ εργαζόμασταν στη χώρα για χρόνια κυρίως μετά το 2006 με προγράμματα στήριξης στους Ιρακινούς πρόσφυγες (πολλοί πρόσφυγες από το Ιράκ βρήκαν καταφύγιο στη Συρία), μετά την αναγκαστική αποχώρησή μας στις αρχές του 2011 για λόγους ασφάλειας, δεν μας δίνεται η άδεια -παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες- να επιστρέψουμε και να παρέχομε βοήθεια στους τραυματίες εντός της Συρίας. Παρακολουθούμε, ωστόσο, με πολύ ανησυχία την κατάσταση, περιθάλποντας τους τραυματίες που καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα της Συρίας και να φτάσουν στα ιατρεία μας στο Λίβανο και στην Ιορδανία. Ιδιαίτερα μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων πριν τα Χριστούγεννα αποφασίσαμε να πάρουμε μαρτυρίες από τους τραυματίες, αλλά και από τους Σύριους γιατρούς, τους οποίους προσπαθούμε να στηρίξουμε για να δώσουμε και από την πλευρά μας μια εικόνα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί σε όλη σχεδόν τη χώρα. Μέσα από τις μαρτυρίες αυτές καταγράφονται συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες για τους τραυματίες και τους γιατρούς μέσα στη Συρία, όπου δυστυχώς η ιατρική χρησιμοποιείται ως όπλο καταστολής. Τραυματίες και γιατροί που προσπαθούν να βοηθήσουν Σύριους τραυματίες μέσα στην ίδια τη Συρία απειλούνται, συλλαμβάνονται, βασανίζονται. Στη Χομς και τη Χάμα σφυροκοπήθηκαν διαδηλωτές και βομβαρδίστηκαν γειτονιές στασιαστών, τραυματίζοντας πολλούς αμάχους. Όμως η έλλειψη κατάλληλης περίθαλψης δεν πρέπει να αποδίδεται στην έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού προσωπικού. Είναι οι ίδιοι οι ασθενείς που αρνούνται την περίθαλψη εξαιτίας της τακτικής εκφοβισμού που επιβάλλει το καθεστώς, η οποία προβλέπει σύλληψη και βασανισμό των τραυματιών που πηγαίνουν σε δημόσια νοσοκομεία καθώς και έναν  ανελέητο πόλεμο εναντίον των μυστικών ιατρικών δικτύων που περιθάλπουν θύματα της καταστολής. Σήμερα το βασικό θέμα για το ιατρικό προσωπικό και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι να διασφαλίσουν -απ’ όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές, αρχής γενομένης από τη συριακή κυβέρνηση-την αποστρατιωτικοποίηση των περιοχών όπου παρέχεται βοήθεια και των διαδρομών μέσω των οποίων μεταφέρονται προμήθειες. Κατά συνέπεια η επιβολή μιας ένοπλης διεθνούς δύναμης για τη μεταφορά ιατρικών προμηθειών θα ήταν καταστροφική.

Μάθετε περισσότερα για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και υποστηρίξτε τη δράση τους:

 Γιατροί Χωρίς Σύνορα – Ελληνικό Τμήμα, Ξενίας 15, 115 27 Αθήνα,
Τηλ.: +30 210 5200500, Fax.: +30 210 5200503 www.msf.gr

 

Πηγή: exipno.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν