Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α “Ορίζοντες”: Πρέπει να τους αφήσουμε ….ανοιχτούς για αυτά τα υπέροχα παιδιά !!

Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α "Ορίζοντες": Πρέπει να τους αφήσουμε ....ανοιχτούς για αυτά τα υπέροχα παιδιά !!
Συνέντευξη στη Θάλεια Χούντα
Σε μία τόσο σημαντική στιγμή της χώρας μας όπου τα “δεν” κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή του τόπου μας , υπάρχουν κάποια παιδιά τα οποία πραγματικά με την στάση ζωής τους και την υπέρβαση του εαυτού τους μας αποδεικνύουν ότι τα  θλιβερα και αξιολύπητα  “δεν” , μπορούν να καταργηθούν από την την ίδια μας την θέληση για δημιουργία , ανάπτυξη και ζωή. Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι τα παιδιά  που πρωταγωνιστούν αυτόν τον καιρό στα Special Olympics με την αμίμητη θέληση τους πραγματοποιούν  ένα άλμα ζωής ίσως τότε κατανοήσουμε  όλοι και κυρίως οι ………κυβερνώντες αυτόν τον τόπο το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη και η συνέχιση της λειτουργίας των ειδικών κέντρων στα οποία εκπαιδεύονται αυτοί….. οι μικροί θεοί ώστε να μπορέσουν να μας αποδείξουν ότι η διαφορετικότητα …….. απλά δεν υπάρχει!!
  Στην συνέντευξη του στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α “Ορίζοντες” κ. Ανυφαντής Νικόλαος μας μιλάει για το κέντρο , για τις υπηρεσίες που προσφέρει , για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κέντρο και τους αγώνες των εργαζομένων γαι να παραμείνουν …οι ορίζοντες αυτών των παιδιών ανοιχτοί !!!!
 Κύριε Ανυφαντή , τι ακριβώς είναι το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α “Ορίζοντες”;
Το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) “Ορίζοντες” είναι ένα μη κερδοσκοπικό Ειδικώς Αναγνωρισμένο Σωματείο που δημιουργήθηκε από γονείς ατόμων με αναπηρία, επιστήμονες και ευαισθητοποιημένους πολίτες της περιοχής μας. Λειτουργεί ως Μονάδα εξυπηρέτησης αναγκών εκπαίδευσης 65 ατόμων με Νοητική Υστέρηση , Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Αυτισμός), Σύνδρομο Down και Ψυχικές Διαταραχές , στον Άγιο Δημήτριο -Αττικής.
Ιδρύθηκε το 1998 με την πρωτοβουλία ομάδας γονέων ατόμων με αναπηρίες . Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ειδικώς αναγνωρισμένο ως φιλανθρωπικό σωματείο. Επιδοτείται μερικώς από την Περιφέρεια Αττικής και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Βασικός σκοπός μας είναι η διαρκής βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών εκπαίδευσης και συνοδευτικών υπηρεσιών με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των εκπαιδευομένων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, στην ημιαυτόνομη και αυτόνομη διαβίωση και στην ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο ως ισότιμα μέλη.
Θα ήθελα επίσης να σας αναφέρω ότι μέχρι πρόσφατα οι οικονομικοί μας πόροι είναι η επιχορήγηση της Περιφέρειας Αθηνών , τα νοσήλια από τα ασφαλιστικά ταμεία των εκπαιδευομένων , καθώς και οι δωρεές ευαισθητοποιημένων φορέων και πολιτών.
Ποιοί είναι οι  βασικοί στόχοι του “Ορίζοντες” και και με ποιό τρόπο τους επιτυγχάνει;
Βασική μας επιδίωξη είναι η προκατάρτιση , δηλαδή η διερεύνηση και ανάπτυξη γενικών γνώσεων και δεξιοτήτων , η κοινωνικοποίηση των ατόμων με Νοητική Υστέρηση και η προσέγγιση στην παραγωγική διαδικασία καθώς επίσης και η επαγγελματική κατάρτιση όπως η εκπαίδευση σε εργασιακές συνήθειες και η εισαγωγή στην παραγωγική διαδικασία.
Στο Κέντρο μας στοχεύουμε στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση της προσωπικότητας των νέων αυτών, στην  ένταξη και υποστήριξή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
Ένας μεγάλος στόχος μας είναι η κοινωνικοποίησή τους με την συμμετοχή τους σε πολιτιστικές , αθλητικές δραστηριότητες και ποικίλα δρώμενα καθώς και η διατήρηση της σωματικής και ψυχικής τους ευεξίας.
Για εμάς είναι υψίστης σημασίας η διεκδίκηση των προϋποθέσεων εκείνων που απαιτούνται για μία φυσιολογική  και αξιοπρεπή ζωή των ατόμων αυτών και γενικότερα των ατόμων με αναπηρία της περιοχής μας.
Τελικό ζητούμενο είναι να βοηθήσουμε τα άτομα αυτά , να συμμετέχουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς της ζωής , στηριζόμενα στον εαυτό τους.
Το  “Ορίζοντες” στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο  αποτελείται από 21 άτομα : Ψυχίατρο, Ψυχολόγους, Κοινωνική Λειτουργό, Λογοθεραπευτή, Εργοθεραπευτές, Εκπαιδευτές τμημάτων , βοηθούς τμημάτων , καθηγητές Φυσικής Αγωγής, οδηγούς σχολικών λεωφορείων και συνοδούς.
Στο Κέντρο μας λειτουργούν Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης -Παραγωγικής Κατάρτισης όπως π.χ. Εργαστήρια Υπολογιστών, Χειροτεχνίας, κλπ.   Παράλληλα λειτουργούν Ενισχυτικά προγράμματα όπως πρόγραμμα Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Χοροθεραπείας κ.α.  Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε συνεργασία , ηθική υποστήριξη και συμπαράσταση από φορείς του Δήμου μας, όπως επίσης και των άλλων Δήμων . Διοργανώνουμε εκδηλώσεις και ομιλίες για θέματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειές τους   και την κοινωνία. Στα πλαίσια της ανάπτυξης και της επέκτασης εθελοντισμού και πρακτικής άσκησης , συνεργαζόμαστε με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του ΤΕΦΑΑ και με τις σχολές ΙΕΚ , ΑΚΜΗ, ΔΟΜΗ, ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ και ΙΕΚ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ.
Το “Ορίζοντες” απευθύνεται σε άτομα με Νοητική Υστέρηση και Αυτισμό. Θα θέλατε να μας διευκρινίσετε αυτούς τους δύο όρους;
Ο αυτισμός αποτελεί μία  σοβαρή και εκτεταμένη διαταραχή της ανάπτυξης. Ο όρος εκτεταμένη αναφέρεται στην σύνθετη φύση της διαταραχής , καθώς επηρεάζει τρείς περιοχές της ανάπτυξης : την κοινωνική αλληλεπίδραση, την επικοινωνία και την φαντασία. Αυτές οι τρείς περιοχές συνιστούν την τριάδα των διαταραχών.
Ο αυτισμός υπάρχει από τη γέννηση ενός παιδιού και εξελίσσεται κατά τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του. Ένα άλλο γεγονός που υποδηλώνει την οργανική προέλευση του αυτισμού είναι η αλματώδης αύξηση του αριθμού των ατόμων με αυτισμό.
Αν και ο αυτισμός δεν μπορεί να θεραπευτεί , υπάρχουν ωστόσο θεραπευτικές παρεμβάσεις που μπορούν να βοηθούν τα άτομα με αυτισμό να αποκτούν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες και να βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής τους. Καθώς υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία κλινικής έκφρασης και προβλημάτων που συνδέονται με τον αυτισμό , έτσι υπάρχει και μία μεγάλη ποικιλία θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Η Νοητική Υστέρηση αναφέρεται σε μία παθολογική κατάσταση που εκδηλώνεται στην περίοδο ανάπτυξης , δηλαδή την περίοδο που αρχίζει από την σύλληψη και φτάνει ως το 16ο έτος της ηλικίας.
Το παιδί με Νοητική Υστέρηση χαρακτηρίζεται από νοητική ικανότητα χαμηλότερη από το μέσο όρο των παιδιών της ίδιας χρονολογικής ηλικίας. Παράλληλα το παιδί αυτό διαθέτει μειωμένη ικανότητα προσαρμογής , η οποία αντικατροπτίζεται συνήθως στην ωρίμανση κινητικών και αντιληπτικών ικανοτήτων , δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης , στην μάθηση και στην κοινωνική ένταξη . Η διάγνωση γίνεται από ψυχολόγους , χρησιμοποιώντας σταθμισμένα ψυχομετρικά τέστ για την μέτρηση διαφόρων κλιμάκων  της νοημοσύνης.
Κύριε Ανυφαντή πόσο δύσκολη η εύκολη είναι η μετέπειτα ένταξη των ατόμων με Νοητική Υστέρηση στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης;
Δυστυχώς στην χώρα μας η ένταξη αυτών των ατόμων στην αγορά εργασίας είναι γεμάτη ανυπέρβλητα εμπόδια και αυτό οφείλεται σε αρκετούς λόγους.
Πρώτα απ΄όλα υπάρχει  έλλειψη ενός νομοθετικού πλαισίου που να ευνοεί την ένταξη των ΑΜΕΑ στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα να διασφαλίζει ένα επαρκές καθεστώς προστασίας για τα άτομα αυτά , όπως π.χ. δικαίωμα στην σύνταξη του γονιού εάν η η απόπειρα ένταξης του ατόμου στην αγορά εργασίας αποτύχει για ορισμένους λόγους , λόγοι που ιδιαίτερα σήμερα είναι πολύ οξυμένοι.
Δεύτερον δεν εφαρμόζεται  το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για προκηρύξεις θέσεων στο Δημόσιο , Τράπεζες κλπ ή μέσω ΟΑΕΔ για τα άτομα με αναπηρίες , λόγω της οικονομικής κρίσης .
Τέλος  δεν υπάρχει επαρκής αριθμός  “προστατευμένων εργασιακών χώρων “, ενώ συνεχίζει να υπάρχει ακόμα προκατάληψη και φόβος για τη διαφορετικότητα.
Μέσα στην δίνη της οικονομικής κρίσης που μας έχει παρασύρει όλους , ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το “Ορίζοντες”  προκειμένου να συνεχίσει ο έργο του;
 Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κέντρο μας είναι η έλλειψη ρευστότητας που προέρχεται από τις δραματικές περικοπές των επιχορηγήσεων που λάμβανε το κέντρο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω της Νομαρχίας και της Περιφέρειας.
Οι καθυστερήσεις των ταμείων στην καταβολή θεραπειών , νοσήλειων  κλπ και η μείωση του επιπέδου δωρεών που ελάμβανε το κέντρο από εταιρείες και ιδιώτες λόγω της γενικότερης αρνητικής οικονομικής κατάστασης.
Μπροστά στην πρωτόγνωρη αυτή οικονομική κατάσταση προσπαθούμε απεγνωσμένα με τα περιορισμένα έσοδά μας να εξοφλούμε μισθώματα , μισθούς εργαζομένων, εργοδοτικές εισφορές δαπάνες λειτουργίας κλπ. Ήδη , το προσωπικό μας είναι απλήρωτο για διάστημα 5 μηνών και η σημαντικότερη παράμετρος για την συνέχιση της λειτουργίας του κέντρου μας , είναι η εξόφληση οφειλών πρός το προσωπικό μας και η δυνατότητα κάλυψης των οικονομικών μας υποχρεώσεων , γενικά.
Τελικά πόσο κοντά σας είναι η Πολιτεία σε αυτή την πραγματικά κρίσιμη στιγμή;
Δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εκπορεύονται από την αλλαγή στάσης της Πολιτείας απέναντι στο κέντρο μας και στις προνομιακές δομές γενικότερα. Χρονολογούνται από τον Δεκέμβριο του 2010 με τον απροειδοποίητο περιορισμό της επιχορήγησής μας κατά 17% , με αποτέλεσμα την καταγραφή των πρώτων ελλειμμάτων μας .
Η τακτική των μειώσεων συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους με αποτέλεσμα οι οφειλές μας πρός το προσωπικό να φθάνουν τους 5 μήνες και το κέντρο μας να λειτουργεί χάριν της αυταπάρνησης του .
  Σε αυτή τη φάση θεωρούμε ότι πρέπει να ενσκήψει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το “Ορίζοντες” και να παρέμβει αποτελεσματικά  ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στα ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους.
Πηγή: mellon.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν