Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

Σωματείο “ΑΡΓΩ” : “Αργοναυτική εκστρατεία” για την επιβίωση του!

H Θάλεια Χούντα με την κ. Δέσποινα Παπαστελιανού και τον κ. Παρασκευά Παπασωτηρίου
Συνέντευξη στη Θάλεια Χούντα
Την ίδια ώρα που η χώρα μας βουλιάζει , οι νέοι μας ξενιτεύονται για ένα  σίγουρο επαγγελματκό μέλλον εγκαταλείποντας την χώρα τους και τις οικογένειές τους, τα παιδιά λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία και οι διοικούντες αυτό τον τόπο με τις πίο “αδέξιες” πολιτικές κινήσεις και έχοντας χάσει τον προσανατολισμό τους , οδηγούν την χώρα μας με βήμα γοργό πρός την ολκληρωτική καταστροφή, κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να δίνουν μάχη επιβίωσης τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους συνανθρώπους τους.
Ένα τέτοιο συγκινητικό παραδειγμα αποτελεί και το Σωματείο “ΑΡΓΩ” το οποίο στην κυριολεξία στροβιλίζεται στην καθημερινή οικονομική δίνη του τόπου μας και αγωνίζεται να παραμείνει ανοιχτό για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα παιδιά που το έχουν εμπιστευτεί.
  Στην συνέντευξη τους στην εφημεριδα μας η Πρόεδρος του “ΑΡΓΩ” κ. Δέσποινα Παπαστελιανού και ο Διευθυντής του “ΑΡΓΩ” κ. Παρασκευάς Παπασωτηρίου μας μιλούν για το Σωματείο , το έργο του , τις δυσκολίες  που αντιμετωπίζουν αλλά και  για τον επίμονο αγώνα τους προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το Σωματείο για να συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες στα άτομα με Νοητική Υστέρηση.
 Κυρία Παπαστελιανού , για ποιό σκοπό δημιουργήθηκε το Σωματείο “Αργώ” και ποιές υπηρεσίες παρέχει;
Το Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες “Η ΑΡΓΩ” είναι ΝΠΙΔ , αναγνωρισμένο ως ειδικώς φιλανθρωπικό , το οποίο προσφέρει εκπαίδευση σε νέους και νέες με Νοητική Υστέρηση.
Ιδρύθηκε το 1985 με πρωτοβουλία μητέρων παιδιών με ειδικές ανάγκες , συζύγους ναυτικών. Διοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο , επτά αιρετά μέλη -γονείς παιδιών με αναπηρίες, ναυτικοί η σύζυγοι ναυτικών -και δύο διορισμένα -ένα εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και ένα εκπρόσωπο του Ναυτικού Επιμελητήριου Ελλάδος-.
Σήμερα το Σωματείο λειτουργεί στον Πειραια ως Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑΜΕΑ για 45 νέους και νέες με Μέση εώς Βαριά Νοητική Υστέρηση και Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης ΑΜΕΑ .
Στα Καλύβια Αττικής λειτουργεί ως Οικοτροφείο και Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας και συνολικά εξυπηρετεί 27 νέους και νέες με Νοητική Υστέρηση , 21 οικότροφους και 6 στο Κέντρο Ημέρας.
Κύριε Παπασωτηρίου , ποιά Παιδαγωγικά Τμήματα λειτουργούν στο Σωματείο σας και που στοχεύουν;
 Σήμερα υπάρχουν 5 Παιδαγωγικά Τμήματα και ένα Εργαστήριο  και το καθένα φιλοξενεί 8-9 μαθητές που υποστηρίζονται από δύο εκπαιδευτικούς . Κάθε τμήμα απευθύνεται σε μαθητές με διαφορετικά νοητικά χαρακτηριστικά και λειτουργικότητα ,έτσι υπάρχει τμήμα για παιδιά με σοβαρή αναπηρία , 2 τμήματα για παιδιά που βρίσκονται στο Φάσμα του Αυτισμού , δύο τμήματα για μαθητές με καλό λειτουργικό επίπεδο που μπορούν να εκτελέσουν παιδαγωγικές δραστηριότητες , χειροτεχνίες κ.λ.π. Τέλος  λειτουργεί το ξυλουργείο για τους εκπαιδευόμενους  με τον καλύτερο βαθμό επικοινωνίας και λειτουργικότητας.
Πρωταρχικός στόχος των εκπαιδευτικών τμημάτων είναι να δώσουν την ευκαιρία σε ανθρώπους με σοβαρή  νοητική αναπηρία να βρεθούν ανάμεσα σε άλλους ώστε να αισθανθούν αποδεκτοί και μέλη μιας ομάδας. Επιπλέον μέσω των δράσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κέντρου Ημέρας του Σωματείου  επιχειρείται να βελτιωθεί και να εμπλουτιστεί η καθημερινότητα του ατόμου αλλά και να αυξηθεί η λειτουργικότητά του σε δεξιότητες καθημερινής ζωής.
Κυρία Παπαστελιανού , ποιά είναι η χρηστικότητα των Εργαστηρίων για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες;
Τα Εργαστήρια αποτελούν μία εναλλακτική μορφή μάθησης , πιό ενδιαφέρουσα και ελκυστική ιδίως για τους μαθητές με καλό νοητικό επίπεδο και λειτουργικότητα , που βρίσκονται στο ΑΡΓΩ για πολλά χρόνια .
Εμπλέκονται άμεσα , αλλά πάντα με τη βοήθεια και την επίβλεψη του τεχνικού και εκπαιδευτικού προσωπικού , στη κατασκευή χρήσιμων αντικειμένων που πωλούνται στα μπαζάρ που διοργανώνει δύο φορές το χρόνο το Σωματείο.
Τα έσοδα από τα μπαζάρ , επιστρέφουν στο εργαστήριο για την αγορά των απαραίτητων υλικών αλλά και για την εκπαιδευτική αμοιβή των μαθητών.
Με  αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ενίσχυση του ενδιαφέροντος και η καθυστέρηση στην εμφάνιση της κόπωσης από την πολυετή μαθητεία , την τόνωση της αυτοπεποίθησης του ατόμου καθώς αμείβεται χρηματικά και αιθάνεται παραγωγικό και χρήσιμο.
Κύριε Παπασωτηρίου, ποιά επιπλέον Προγράμματα εφαρμόζονται στο “ΑΡΓΩ”;
Όλοι οι μαθητές συμμετέχουν σε εξωτερικά προγράμματα άθλησης , κοινωνικοποίησης , ψυχαγωγίας και δεξιοτήτων καθημερινής ζωής.
Έτσι τα παιδιά μας συμμετέχουν σε αθλητικά προγράμματα, και πιό συγκεκριμένα κολυμβητήριο , στίβο, μπάσκετ, ποδήλατο, βάδην σε ομάδες μαθητών , ανάλογα με τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους.
Στο Σωματείο μας εφαρμόζονται εξωτερικά προγράμματα κοινωνικοποίησης , δηλαδή μικρές εκδρομές εντός της πόλης για αναψυχή η για επισκέψεις σε χώρους με εκπαιδευτικό ενδιαφέρον., ενώ τα παιδιά μας συμμετέχουν σε αθλητικές δράσεις άλλων φορέων ώστε να βρίσκονται σε συχνή και άμεση επαφή με την κοινότητα .
Έχει καθιερωθεί το πρόγραμμα σίτησης , όπου ορισμένοι από τους μαθητές του ΑΡΓΩ έχουν αναλάβει την καθημερινή προμήθεια των απαραίτητων υλικών αλλά και την προετοιμασία του δεκατιανού για το σύνολο των εκπαιδευόμενων.
Στην προσπάθειά μας να ανακουφίσουμε την οικογένεια και να εξασφαλίσουμε την αναψυχή του ατόμου , διοργανώνουμε διήμερες εκδρομές, ενώ τα παιδιά μας έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν την καλοκαιρινή κατασκήνωση , η οποία διοργανώνεται συνήθως το μήνα Ιούλιο στον Άγιο Ανδρέα Αττικής με το κατασκηνωτικό πρόγραμμα της ΠΟΠΣΓΚΑΜΕΑ.
Κυρία Παπαστελιανού πόσο δύσκολες είναι οι ημέρες που διανύουμε για το “ΑΡΓΩ”;
Δυστυχώς είναι οι χειρότερες , αφού καθημερινά δίνουμε σκληρές μάχες στην  κυριολεξία για την επιβίωση του Σωματείου μας. Το  χειρότερο όμως όλων είναι ότι η Πολιτεία στην κυριολεξία έχει ξεχάσει την ταυτότητά μας αφού μας έχει συμπεριλάβει εσφαλμένα στον Πινακα των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης -ΔΕΚΟ , όπως αυτός δημιουργήθηκε από την Εθική Στατιστική Αρχή , με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις από ένα τέτοιο χαρακτηρισμό.
Έχουμε κοινοποιήσει με επιστολές μας όλα τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την βασιμότητα των ισχυρισμών μας  και με τα οποία αιτούμαστε την διαγραφή μας από το σχετικό Πίνακα .και θα θέλαμε και μέσω της εφημερίδας σας, να τονίσουμε το γεγονός ότι το Έργο και η λειτουργία του Σωματείου μας ΔΕΝ στηρίζεται στις κρατικές επιχορηγήσεις , όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί από τα οικονομικά στοιχεία που έχουμε υποβάλει εώς σήμερα ανά τρίμηνο στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  και θεωρούμε πως κακώς έχουμε συμπεριληφθεί έτσι αναίτια και αυθαίρετα σε αυτό τον πίνακα.
Το μόνο που μας απασχολεί είναι το πως θα συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε αυτά τα παιδιά που μας έχουν εμπιστευτεί και που έχουν τόσο ανάγκη την εξειδικευμένη εξυπηρέτηση που τους παρέχει το ΑΡΓΩ και όσο και εάν αισθανόμαστε .λυπημένοι από την έλλειψη ανθρωπιάς που μας δείχνει η Πολιτεία, εμείς έχουμε ιερό χρέος να υπερβούμε τον εαυτό μας και να συνεχίσουμε το έργο μας για την εξασφάλιση αυτών των παιδιών με πολύτιμο σύμμαχο την ανθρωπιά των συνανθρώπων μας , οι οποίοι ήταν κοντά μας τόσα χρόνια και θα συνεχίσουν να είναι αφού έχουν εμπιστευτεί το έργο του Σωματείου μας.
Πηγή: mellon.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν