Διεθνή

Konstantin Sivkov: Το πιθανό σενάριο επέμβασης του ΝΑΤΟ στην Ρωσία

Konstantin Sivkov: Το πιθανό σενάριο επέμβασης του ΝΑΤΟ στην Ρωσία

Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Σύμφωνα με τον ρώσο γεωστρατηγικό αναλυτή Konstantin Sivkov, διευθυντή του κέντρου στρατηγικών μελετών της Μόσχας,  και ενός υψηλόβαθμου συμβούλου των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, αποκαλύπτεται ένα πιθανό σενάριο πολεμικής εμπλοκής του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται στα  πρώτα στάδια, και εκτελείται με απόλυτη μυστικότητα, αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα vpk-news.ru .
Τους τελευταίους μήνες, οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης, κυρίως τις ΗΠΑ και την Ρωσία αυξάνονται σταθερά. Οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, για  επέκταση της συμμαχίας στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ιδίως, με την εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων στις  βαλτικές δημοκρατίες, σε μόνιμη βάση, καταδεικνύουν σαφέστατα ότι η πολεμική μηχανή της συμμαχίας ενισχύει τις προσπάθειες της  σε όλα τα επίπεδα, ασκώντας έτσι  ισχυρή πίεση στην Ρωσία, τονίζει ο Sivkov.
Ο ρώσος εμπειρογνώμονας τονίζει ότι τώρα είναι η ώρα να θυμηθούμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την στρατιωτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Ευρώπη, με την  ενίσχυση της ικανότητας των τακτικών  πυρηνικών όπλων. Ειδικότερα, η δυνατότητα εξοπλισμού μαχητικών αεροσκαφών F-16 και Tornado του ΝΑΤΟ με  πυρηνικές βόμβες B61-12. Μιλάμε για μοίρες πολεμικών αεροσκαφών που ανήκουν σε Βέλγιο, Ολλανδία, Τουρκία, Γερμανία και Ιταλία, και πρόκειται για  χώρες που σήμερα θεωρούνται ότι δεν διέθεταν πυρηνικά όπλα. Οι αλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2018. Με αυτό τον τρόπο θα εξοπλιστούν και  όλα τα μαχητικά αεροσκάφη 5η γενιάς F-35, των χωρών αυτών.
«Προφανώς, εάν αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη  έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σχέδια για να το πράξουν», υπογραμμίζει ο Konstantin Sivkov .
 
Η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας λαμβάνει  επείγοντα αμυντικά μέτρα ,για την βελτίωση της ικανότητας μάχης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή την στιγμή αλλάζει η κατανομή πόρων από τον ρωσικό προϋπολογισμό, για την υλοποίηση αυτών των μέτρων. Επίσης η ρωσική πολεμική βιομηχανία «ευθυγραμμίζεται»  με μέτρα για την αναζωογόνηση του βιομηχανικού δυναμικού της χώρας. Ωστόσο, αυτό δεν συνάδει πάντα με την συνέπεια και την αποτελεσματικότητα.
Τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί δραματικά η πατριωτική ρητορική  στα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, και στην επίσημη θέση του κράτους, με σκοπό την ανύψωση του ηθικού της κοινωνίας, ιδίως όμως σε ότι αφορά την ετοιμότητά της για την  υπεράσπιση της « μητέρας Ρωσίας».
Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημόσιες δημοσκοπήσεις και δηλώσεις των εμπειρογνωμόνων, υπάρχει μεγάλο  άγχος ανάμεσα στους ρώσους, λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων με το ΝΑΤΟ, και ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όλοι οι ρώσοι πολίτες , φοβούνται κυρίως τις επικείμενες οικονομικές κυρώσεις από την δύση. Οι στρατιωτικές απειλές στο πλαίσιο αυτό φαίνονται λιγότερο σημαντικές. Η περίπτωση ισλαμικών τρομοκρατικών επιθέσεων θεωρούνται επίσης επείγουσας επικινδυνότητας, για την ίδια την υπόσταση της Ρωσίας . Επίσης η προετοιμασία για μια ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, λόγω της ασυμβατότητας των στρατιωτικών δυνατοτήτων των δύο χωρών.
Ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί εμπειρογνώμονες, αναγνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ και Ρωσία, αποτελούν η μία για την άλλη  εμπόδιο, για μια  πορεία προς την παγκόσμια κυριαρχία, ωστόσο δεν θεωρείται πιθανή μια άμεση αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι η αποτυχία της  «περιφερειακής στρατηγικής» κατά μήκος ενός τόξου που καλύπτει το νότιο τμήμα της Ευρασίας, υπό την πίεση του χρόνου μπορεί να ωθήσει την δυτική ελίτ σε πιο ριζοσπαστική δράση, και πιθανόν σε  μια άμεση επίθεση στην Ρωσία. Ωστόσο, μια τέτοια «κίνηση» σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και με δεδομένες τις επιθέσεις  οικονομικού και πολιτικού χαρακτήρα, δεδομένου όμως των ρωσικών πυρηνικών δυνατοτήτων, αποκλείει τη δυνατότητα μιας άμεσης στρατιωτικής επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας. Συχνά τονίζεται ότι η συμμαχία δεν είναι έτοιμη για σημαντικές απώλειες μάχης. Η Δύση δεν έχει το ιδεολογικό υπόβαθρο  για να πολεμήσει , εναντίον της Ρωσίας. Αυτό το αποδεικνύουν και οι αποτυχημένες επιχειρήσεις των ΗΠΑ   σε Αφγανιστάν και  Ιράκ.
0
Άλλοι οι εμπειρογνώμονες, κυρίως οι οικονομολόγοι επισημαίνουν τη στενή αλληλεξάρτηση μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ σε οικονομικούς όρους, κάτι που αποσαφηνίζει σαφέστατα ότι  πόλεμος μεταξύ «αυτών των δύο» είναι αδύνατος, δεδομένου ότι ο αντίκτυπος της  απώλειας των δεσμών τους θα είναι τεράστιος.
Αυτές οι αισιόδοξες εκτιμήσεις δεν είναι πάντα σωστές. Πράγματι, η Δύση έχει μετασχηματιστεί σε έναν  ασύμφορο οικονομικά  ασταθή γεωπολιτικό  χώρο για την θέση της Ρωσίας.
Τα πρόσφατα γεγονότα στην Λιβύη, την Γιουγκοσλαβία, στην Συρία και την Ουκρανία, και σε άλλα καυτά σημεία, αποδεικνύουν  ότι τα ηθικά πρότυπα της δυτικής ελίτ από την εποχή των κατακτήσεων έχουν αλλάξει ελαφρώς. Έχει αποδειχθεί πειστικά, όπως στην περίπτωση  της Βόρειας Κορέας , ότι η απόκτηση  πυρηνικών όπλων , «εξαφανίζει» ακόμη και υπαινιγμούς για την πιθανότητα στρατιωτικής επίθεσης εναντίον μιας χώρας  . Σε αντίθεση, με την  Λιβύη, η οποία κατά παρελθόντα  χρόνο αρνήθηκε να αναπτύξει παρόμοια όπλα.
Επίσης υπάρχει  αδυναμία και διχογνωμία για την διεξαγωγή μιας στρατιωτικής σύγκρουσης της δύσης με την Ρωσία,   λόγω των στενών εμπορικών και οικονομικών δεσμών με την ρωσική οικονομία . Οι κυρώσεις έχουν αποδείξει ότι οι δυτικές οικονομικές ελίτ δεν είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν «ολόθερμα» σε ένα τέτοιο «παιχνίδι» .
Ένας σημαντικός παράγοντας επίσης είναι η ηθική και ψυχολογική απροθυμία των δυτικών εθνών, στην ανάληψη  σοβαρής στρατιωτικής δράσης, και η υψηλή ευαισθησία του προσωπικού των στρατών του ΝΑΤΟ, για τις τεράστιες απώλειες μάχης. Αυτό το πρόβλημα επιλύεται τώρα με έντονη δαιμονοποίηση της Ρωσίας στα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των εν λόγω δραστηριοτήτων, παράδειγμα αποτελεί  το ηθικό του ουκρανικού πληθυσμού, μεγάλο μέρος του οποίου  θεωρεί ήδη την Ρωσία , ως τον υπ “αριθμόν ένα εχθρό. Έτσι, το ζήτημα της ηθικής και ψυχολογικής προετοιμασίας του πληθυσμού για την διενέργεια πολέμου μπορεί να λυθεί,  στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Η Δύση δεν έχει ξεχάσει  την «τερατώδη ΕΣΣΔ»,  διάδοχος της οποίας είναι η Ρωσία.
Παραμένει όμως το  ατού της κάρτας των πυρηνικών όπλων . Αυτό είναι ένα βασικό αποτρεπτικό «όπλο». Αλλά μόνο υπό ορισμένες συνθήκες. Κατ “αρχάς, θα πρέπει να υπάρχει  μια σταθερή και αξιόπιστη λειτουργία του  πυρηνικού  συστήματος  χειρισμού και ελέγχου αυτών συστημάτων . Η παραβίαση του,  θα σήμαινε αυτομάτως για τον επιτιθέμενο, ότι αυτή η απειλή, είναι απολύτως «ανενεργή». Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η ετοιμότητα της ανωτάτης  στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσία της χώρας, ακριβέστερα, του προέδρου της  Ρωσίας,  για την εφαρμογή της. Αυτό ίσως είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποφάσισε να μην «επέμβει» δυναμικά  και αυτό  του κόστισε την δύναμη και την θέση του, αλλά και στο μέλλον, ίσως, μια τέτοια απόφαση θα είναι δύσκολο αλλά απαραίτητο να υλοποιηθεί .
Τέλος, το οπλοστάσιο αυτό πρέπει να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα του , για τον αντίπαλο . Το σύστημά αυτό  μπορεί να καταστραφεί, να καταληφθεί  ή να εξουδετερωθεί . Υπάρχει κίνδυνος π.χ οι κινητές μονάδες ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων να « καταληφθούν» από ανατρεπτικές ομάδες. Υποβρύχια με βαλλιστικούς πυραύλους είναι πολύ πιθανό να απενεργοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες, από την χρήση ειδικών  ανθυποβρυχιακών όπλων , όπως είναι η  χρήση αεροσκαφών ανθυποβρυχιακού πολέμου  . Ευκαιρίες για να εξουδετερωθεί η  πυρηνική απειλή της Ρωσίας υπάρχουν  αρκετές. Το κύριο ζήτημα όμως είναι η ορθή  εφαρμογή ενός  καλά σχεδιασμένου συστήματος ασφάλειας χειρισμού αυτών των τρομερών όπλων .
Αν κοιτάξουμε  το πρόβλημα μιας πιθανής  στρατιωτικής ήττας της Ρωσίας από την άποψη αυτή, το  σενάριο το οποίο θα εξαλείψει όλους αυτούς τους βασικούς παράγοντες , είναι  ρεαλιστικότατο . Ίσως, στην έδρα του ΝΑΤΟ, να έχει ήδη γραφτεί κιόλας «αυτό το σενάριο». Η εξάλειψη της Ρωσίας από τον παγκόσμιο χάρτη παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους των γεωπολιτικής του αγγλοσαξονικού μπλόκ, καταλήγει ο ρώσος εμπειρογνώμονας .
Για την διεξαγωγή μιας στρατιωτικής επίθεσης, ο επιτιθέμενος πρέπει να είναι βέβαιος ότι διαθέτει όλους τους εκείνους τους  παράγοντες οι οποίοι θα του εξασφαλίσουν την απόλυτη νίκη . Με δεδομένη την τεράστια οικονομική και στρατιωτική-στρατηγική υπεροχή του ΝΑΤΟ, κυρίως των ΗΠΑ ,  σε δυνάμεις γενικού σκοπού, δημιουργούνται οι  προϋποθέσεις για μια στρατιωτική επέμβαση στη Ρωσία,  η οποία  μπορεί να προσανατολιστεί σε τρεις κύριους στόχους:

  1. Στην διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης για την εμπέδωση κατάλληλων ηθικών και ψυχολογικών συνθηκών στο εσωτερικό των χωρών του  ΝΑΤΟ.
  2. Στην καταστολή της βούλησης αντίστασης της άρχουσας ελίτ και των λαών  της Ρωσίας, με την διατάραξη της δημόσιας διοίκησης.
  3. Στην εξουδετέρωση των πυρηνικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, σε συνδυασμό με την αποδιοργάνωση της στρατιωτικής διοίκησης γενικότερα.

Αν κοιτάξουμε  προσεκτικά η πρώτη παράμετρο του σχεδίου εναντίον της Ρωσίας , «πραγματοποιείται»  από τα  δυτικά μέσα ενημέρωσης, και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το πρώτο από τα σχέδια αυτά, είναι ήδη ενεργό .
Ενεργή εργασία γίνεται και στην ίδια την Ρωσία. Εκπρόσωποι της πνευματικής ελίτ που ανήκουν στο  φιλο-δυτικό στρατόπεδο προσπαθούν να «πείσουν» τον ρώσο  Πρόεδρο, για  την ανάγκη επιστροφής  στην φιλελεύθερη πορεία, με την εφαρμογή της οικονομικής στρατηγικής της δεκαετίας του ’90. Αρκετοί εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων, μεσαίου και ανώτερου επιπέδου στις ομοσπονδιακές και περιφερειακές αρχές  συμβάλλουν στην εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων, που οδηγούν  σε σημαντική μείωση της ποιότητας της ζωής των ρώσων πολιτών. Τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης και οι bloggers δυσφημούν ενεργά την πορεία του ρώσου προέδρου, στην προσπάθεια του  να αποκαταστήσει την οικονομία της χώρας.  Έτσι, σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει καταστολή της θέλησης του λαού  να αντισταθεί  στην δύναμη των ελίτ, διαταράσσοντας την δημόσια διοίκηση.
Τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να οδηγήσουν σε μαζικές διαμαρτυρίες. Όσον αφορά το ιστορικό της απώλειας της αξιοπιστίας, αυτό  θα ανοίξει την πόρτα για την «εξουδετέρωση» των ρωσικών πυρηνικών δυνατοτήτων . Αυτό θα συμβεί μετά την αποδιοργάνωση της διοίκησης  ελέγχου των πυρηνικών όπλων, με   παραβάσεις του ελέγχου του εναέριου χώρου  της χώρας. Έτσι θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες  για άμεση στρατιωτική επέμβαση.
Στο πλαίσιο αυτό, τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και άλλοι  διεθνείς οργανώσεις,  μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα εκφράσουν υπερβολική υστερία για την απώλεια του ρωσικού ελέγχου των πυρηνικών όπλων , λέγοντας ότι «αυτά   μπορεί να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών». Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να αποφασίσουν την διεξαγωγή επέμβασης  δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, και εάν κριθεί  απαραίτητο, την χρήση αεροσκαφών της τακτικής και στρατηγικής αεροπορίας για την εξουδετέρωση των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων. Αυτό αποτελεί  το πρώτο στάδιο μιας άμεσης στρατιωτικής εισβολής. Υπό το πρόσχημα των «πιθανών τρομοκρατών» οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ «ειδικών δυνατοτήτων», θα πραγματοποιήσουν  επιχειρήσεις για να εξουδετερώσουν τους πυλώνες  του συστήματος ελέγχου της Ρωσίας, ακόμη και σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας. Η δράση θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από το αν έχει εκδοθεί εντολή  από τα Ηνωμένα Έθνη .
DENMARK
Η εμφάνιση των ξένων στρατευμάτων στο ρωσικό έδαφος , βέβαια, θα προκαλέσει μαζική αγανάκτηση του πληθυσμού, το πιο ενεργό μέρος του οποίου, θα πάρει τα όπλα για να αντισταθεί  στους εισβολείς. Σίγουρα θα αρχίσουν τον ανταρτοπόλεμο εναντίον των  νατοϊκών στρατευμάτων . Ωστόσο, το καλά  προετοιμασμένο νατοϊκό σχέδιο, δεν θα δώσει την δυνατότητα για καμία  σημαντική επιχειρησιακή επιτυχία. Αλλά θα δώσει τον  λόγο  στο ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο του πολέμου, με  μαζική εισβολή. Αρχικά θα διεξαχθεί μια μαζική εναέρια επίθεση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταστροφή της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας καθώς και της  Αεράμυνας της.
Σε αυτό το σενάριο, καταργείται εντελώς  η σημασία της Ουκρανίας. Ο ουκρανικός στρατός θα αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της ομάδας  στρατιών του ΝΑΤΟ, βέβαια, μετά από μια πλήρη αναδιοργάνωση και  αντικατάσταση του σημερινού  προσωπικού.  Εξαιρετικά σημαντικό για το ΝΑΤΟ είναι η χρήση των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων. Λόγω της  ίδιας  εθνο-πολιτισμικής και γλωσσικής συγγένειας, με το πληθυσμό της Ρωσίας, οι δυνάμεις αυτές  είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή ειδικών δραστηριοτήτων στο ρωσικό έδαφός . Η Κίνα και η Ιαπωνία είναι απίθανο να παραμείνουν αδιάφοροι μάρτυρες των γεγονότων. Υπάρχει  μεγάλη πιθανότητα ότι θα αποστείλουν  στρατεύματα σε περιοχές της Ανατολικής Σιβηρίας, Σαχαλίνης και στην ατόλη των Κουρίλων νήσων , προσαρτώντας μέρος τους. Φυσικά, οι λαοί της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πραγματοποιήσουν ευρύ  ανταρτοπόλεμο. Ωστόσο, χωρίς εξωτερική υποστήριξη, αυτός δεν θα διαρκέσει πολύ. Η Ρωσία θα πρέπει να καταληφθεί, και ο λαός της είναι πιθανό να υποστεί την πιο άγρια γενοκτονία που κανείς δεν θα μπορεί να αντισταθεί και δεν θα τολμά  καν να καταδικάσει .
Το σενάριο που παρουσιάζεται ως  υποθετικό, αλλά είναι αρκετά εφικτό. Η εφαρμογή του στο σημερινό περιβάλλον δεν διαθέτει  τόσο μεγάλες «ευκαιρίες». Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε αυτές τις απειλές, κατέληξε ο ρώσος αναλυτής.
Αυτά τα σενάρια υλοποιούνται από κέντρα σαν το ρωσικό κέντρο μελετών της Μόσχας. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο  είναι εφικτά, αλλά σίγουρα αντανακλούν στην ιδεολογική-στρατιωτική τοποθέτηση του ενός εκ των δύο υπερδυνάμεων.
 
Πηγή: pentapostagma.gr
 
 

Πληροφορίες για το συντάκτη

dialogoi.gr

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν