Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

Μ.Κ.Ο. «ΔΕΣΜΟΣ»

Μ.Κ.Ο. «ΔΕΣΜΟΣ»

Συνέντευξη στην Θάλεια Χούντα

Στην υπηρεσία ευπαθών ομάδων και οργανισμών

Η λέξη «ΔΕΣΜΟΣ» από μόνη της σε προδιαθέτει με το συναίσθημα της ασφάλειας, της προστασίας. Ένα συναίσθημα τόσο έντονο και τόσο απαιτητό στις μέρες μας. Είναι πολύ σημαντικό για τον καθένα από εμάς να νιώθει μέσα σα αυτή την αναμπουμπούλα και το χάος που βιώνουμε να μπορεί να απευθυνθεί σε κάποιον φορέα και να βρει τρόπο για να αντιμετωπίσει το βιοποριστικό πρόβλημα έστω και προσωρινά.

Η κα Εκάβη Βαλλερά, εκπρόσωπος της Μ.Κ.Ο. «ΔΕΣΜΟΣ» μιλάει στον «ΔΗΜΟΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ» για το έργο και την δράση του.

Κυρία Βαλλερά τι είναι ο «ΔΕΣΜΟΣ»;

Ο «ΔΕΣΜΟΣ» ξεκίνησε τη δράση του τον Ιανουάριο του 2012 με σκοπό τη μέγιστη αξιοποίηση πλεονάσματος για την κάλυψη αναγκών κοινωφελών οργανισμών και φορέων με ανθρωπιστική και κοινωνική δράση. Άμεσος σκοπός του «ΔΕΣΜΟΥ» είναι το «πάντρεμα» πλεονάσματος εταιρειών και ιδιωτών με έκτακτες και τακτικές ανάγκες ευπαθών ομάδων και οργανισμών. Aπώτερος στόχος του «ΔΕΣΜΟΥ» είναι να λειτουργήσει ως ο κατεξοχήν φορέας που διασφαλίζει πως η κάθε προσφορά μας «πιάνει τόπο» γιατί πηγαίνει εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Ο «ΔΕΣΜΟΣ», μέσα από προσεκτική και συστηματική έρευνα και επικοινωνία, είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς χρειάζεται, που και γιατί. Ενδεικτικά, το πλεόνασμα που συγκεντρώνει ο «ΔΕΣΜΟΣ» περιλαμβάνει συσκευασμένα τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα και σεντόνια, φάρμακα, βιβλία, είδη καθαριότητας και υγιεινής και πολλά άλλα. Τέλος, ο «ΔΕΣΜΟΣ», μέσα από τη δράση του, καλλιεργεί συνεργασίες και διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ της ανάγκης και της προσφοράς, με στόχο τη δημιουργία και ανάπτυξη βιώσιμων δικτύων αλληλεγγύης.

Πως λειτουργεί ο «ΔΕΣΜΟΣ» και ποιοι είναι οι αποδέκτες της βοήθειας σας;

Ο «ΔΕΣΜΟΣ» προωθεί την αλληλεγγύη και καλλιεργεί τη συνεργασία μεταξύ εταιρειών, οργανισμών και ιδιωτών σε κάθε του βήμα και σε κάθε του ενέργεια. Ο «ΔΕΣΜΟΣ» λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας που μεσολαβεί μεταξύ εταιρειών που επιθυμούν να προσφέρουν σε είδος ή υπηρεσία και οργανισμών με διαπιστωμένες ανάγκες, διευκολύνοντας έτσι και την διαδικασία προσφοράς και επιλογής προορισμού για τον δωρητή, ενώ απαλλάσσει τους κοινωνικούς φορείς από το πολύ απαιτητικό έργο της ανέγερσης πόρων και επιτρέποντάς τους να αφοσιωθούν περισσότερο στο κοινωνικό τους έργο. Πάντοτε με προσοχή στη σύναψη υπεύθυνων σχέσεων και τη διαφάνεια, ο «ΔΕΣΜΟΣ» αποσκοπεί στην επαναλαμβανόμενη και συστηματική προσφορά και στη δημιουργία βιώσιμων δικτύων αλληλεγγύης.

Επιπλέον, ο «ΔΕΣΜΟΣ» λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς το έργο όλων των άλλων οργανισμών: ο «ΔΕΣΜΟΣ» είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας όπου μπορούν να γνωστοποιούνται οι έκτακτες και τακτικές ανάγκες όλων των οργανισμών και οι προσφορές εταιρειών και ιδιωτών ώστε να γίνεται πιο ισορροπημένη και άμεση κατανομή πλεονάσματος καθώς και πιο αποτελεσματική διαχείριση πόρων!

Ο «ΔΕΣΜΟΣ» αναλαμβάνει όλο το κομμάτι της έρευνας, του συντονισμού και της διεκπεραίωσης της προσφοράς ώστε να διευκολύνει το δωρητή, αλλά και για να επιτρέψει στους ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς φορείς να συγκεντρωθούν στο έργο τους.

Πέρα από την ανάγκη και την προσφορά σε είδος, υπάρχει και το πολύ σημαντικό κομμάτι των εθελοντών και της προσφοράς του χρόνου μας σε κάποια κοινωφελή δράση. Ο «ΔΕΣΜΟΣ» επιθυμεί, αφενός, να «παντρέψει» και εθελοντές με οργανισμούς ανάλογα με τα ειδικά τους ενδιαφέροντα, και, αφετέρου, να κινητοποιήσει ομάδες ατόμων προς τον εθελοντισμό, προωθώντας την αξία της προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πόσο σας προβληματίζει η σας φοβίζει η προοπτική ενός δύσκολου και αβέβαιου αύριο όσον αφορά την συνέχιση του έργου σας;

Το έργο του «ΔΕΣΜΟΥ» είναι, κατά μεγάλο βαθμό, γέννημα των δύσκολων καιρών που διανύουμε και σχετίζεται άμεσα με τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Αυτό που μας φοβίζει περισσότερο ίσως είναι η επιδείνωση των ήδη τεταμένων συνθηκών σε συνδυασμό πάντοτε με τον περιορισμό προσφορών, μέσων και πόρων που μια τέτοια κρίση αναμφίβολα επιφέρει, με ταχύτητα τέτοια που να μην μπορέσουν οι κοινωνικοί θεσμοί, οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις -όπως ο «ΔΕΣΜΟΣ»– και οι φορείς να ανταπεξέλθουν με αποτελεσματικό τρόπο.

 

Πηγή: dhmoths.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν