Αρχείο Συνεντεύξεων με τη Θάλεια

“ΑΝΑΣΑ” : Ασπίδα για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

"ΑΝΑΣΑ" : Ασπίδα για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

Συνέντευξη στην Θάλεια Χούντα

Τα τελευταία χρόνια και μετά απο αρκετά θανατηφόρα περιστατικά νευρικής ανορεξίας , έχει δοθεί αρκετό ενδιαφέρον στις λεγόμενες Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής., π.χ. βουλιμία, νευρική ανορεξία κλπ. Η πρόεδρος της “ΑΝΑΣΑΣ” κ. Ζέτα Δούκα και η κ. Ευγενία Σουμάκη , Παιδοψυχίατρος -Ψυχαναλύτρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη της “ΑΝΑΣΑΣ” μιλάνε στην ‘Εξυπνη Ζωή για το έργο και της υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Ημέρας “ΑΝΑΣΑ” , στα άτομα που πλήττονται από αυτές τις διατροφικές διαταραχές οι οποίες είναι τόσο επιβλαβείς και κάποιες φορές τόσο σοβαρές ακόμα και για την ίδια τη ζωή.
 Για ποιό λόγο δημιουργήθηκε η “Ανάσα”;

 Ήταν κάτι που σκεφτόμουν καιρό και το ήθελα πολύ. Αφού δήλωσα σε κάποια συνέντευξη ότι έπασχα στο παρελθόν απόΔιαταραχές Πρόσληψης Τροφής, αποφάσισα να οργανώσω τις ιδέες μου και να τις υλοποιήσω. Βρήκα και με βρήκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι σε επιστημονικό και οργανωτικό επίπεδο και έτσι γεννήθηκε η ΑΝΑΣΑ τον Ιούνιο του 2007. Μια μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε με στόχο την ενημέρωση για τις Δ.Π.Τ., την αφύπνιση της κοινής γνώμης, την εκ νέου δημιουργία συνθηκών για την βοήθεια των ασθενών, καθώς και την υποστήριξη των οικογενειών τους. Από την αρχή λειτουργίας της ΑΝΑΣΑ διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα δεν ήταν στην πρόληψη και την ενημέρωση τόσο όσο στη θεραπεία των ανθρώπων που γνώριζαν ότι πάσχουν από  Δ.Π.Τ. και δεν μπορούσαν  να βρουν ουσιαστική βοήθεια στην Ελλάδα , έτσι η ΑΝΑΣΑ κατέφυγε στη δημιουργία του πρώτου Κ.Η. για  Δ.Π.Τ. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 30/9/08.

Ποιές υπηρεσίες προσφέρει το Κέντρο Ημέρας “Ανάσα;”

To Κέντρο Ημέρας λειτουργεί από την 1/10/2008 παρέχοντας τις υπηρεσίες του εντελώς δωρεάν και λειτουργεί σαν πολυδύναμη μονάδα ημερήσιας φροντίδας και πολυδιάστατης θεραπείας των ασθενών με Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, ως εξωτερικό ιατρείο πρωτίστως, με σκοπό τη διάγνωση, τη θεραπευτική αντιμετώπιση, την κοινωνική ένταξη ή επανένταξη και λειτουργική αυτονόμηση των μελών και παράλληλα την στήριξη των οικογενειών τους.

Η αρχή της διεπιστημονικότητας αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς των δραστηριοτήτων του Κέντρου Ημέρας, καθώς η πολυπλοκότητα των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής καθιστά τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση σχεδόν αδύνατη, χωρίς τη συνεργασία επαγγελματιών υγείας. Στο Κέντρο μας η θεραπευτική ομάδα αποτελείται από: ψυχίατρο, παιδοψυχίατρο, γενικό γιατρό, 2 ψυχολόγους, διατροφολόγο, εργοθεραπευτή.

Θα θέλατε να μας εξηγήσετε ποιές είναι οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφών και ποιά είναι τα χαρακτηριστικά της κάθε κατηγορίας ;

Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η επεισοδιακή υπερφαγία. Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής χαρακτηρίζονται από ακραία συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές σχετικά με τη λήψη τροφής, το βάρος και την εικόνα του σώματος.

Ψυχογενής ανορεξία: Είναι η διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εκούσια απώλεια σωματικούς βάρους προκαλουμένη από τον ίδιο τον ασθενή. Τα χαρακτηριστικά της είναι η άρνηση του ατόμου να διατηρήσει το βάρος του, έντονος φόβος, εμμονή με τις θερμίδες και ψυχαναγκαστική συμπεριφορά στην προετοιμασία και κατά τη διάρκεια του γεύματος. Παρουσιάζει διαταραγμένη εικόνα σώματος και αμηνόρροια, τουλάχιστον 3 διαδοχικών εμμηνορυσιακών κύκλων. Υπάρχουν 2 τύποι, ο περιοριστικός και ο καθαρκτικός όπου χρησιμοποιούνται συμπεριφορές του τύπου της χρήσης καθαρτικών και διουρητικών, καθώς και αυτοπροκαλούμενοι έμετοι. Επίσης, υπερβολική χρήση της γυμναστικής. Σε σωματικό επίπεδο Ο ασθενής εμφανίζει ξηρότητα δέρματος, υπερτρίχωση με λεπτό χνούδι στο πρόσωπο και τον κορμό, πτώση των τριχών της κεφαλής, ευθραυστότητα στα νύχια, υποθερμία, βραδυκαρδία, υπόταση, ζάλη. Σοβαρότερες επιπλοκές είναι οι καρδιακές αρρυθμίες, και η ατροφία του εγκεφάλου η δυσκολία στην συγκέντρωση, προσοχή και μνήμη, η ευρεθιστότητα, οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, η  κατάθλιψη.

Ψυχογενής βουλιμία: Είναι σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας και από υπερβολική υπεραπασχόληση με τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Τα συμπτώματα αυτά οδηγούν τον ασθενή στο να υιοθετήσει ακραία μέτρα για να μετριάσει την «παχυντική» επίδραση των προσλαμβανόμενων τροφών όπως, εντατική γυμναστική, προκλητούς εμέτους, χρήση φαρμάκων (διουρητικά και καθαρτικά). Το βάρος του ατόμου παραμένει κατά κανόνα στα ευρέως φυσιολογικά όρια. Παρατηρείται συχνότερα σε νεαρές γυναίκες φυσιολογικού βάρους ή ελαφρά υπέρβαρες και σε συχνότητα 2-4% στους εφήβους.

Επεισοδιακή υπερφαγία: Όταν καταναλώνει μια σημαντικά μεγάλη ποσότητα φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως μέσα σε 2 ώρες. Η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει είναι σαφώς περισσότερη από αυτή που θα έτρωγαν οι υπόλοιποι άνθρωποι το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο ασθενής αισθάνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει ή ότι έχει χάσει τον έλεγχο στο πώς και στο τι τρώε. Τα επεισόδια αυτά συνοδεύονται από ενοχές και δυσαρέσκεια για το γεγονός. Διαφέρει όμως από τη ψυχογενή βουλιμία στο ότι δεν υπάρχουν επεισόδια προκλητού εμετού. Υπάρχουν όμως περίοδοι επαναλαμβανόμενης δίαιτας, για αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις το βάρος αυτών των ανθρώπων μπορεί να κυμαίνεται υπερβολικά.

Μέσα στο νεφελώδες τοπίο της οικονομικής κρίσης ποιές είναι οι επιπτώσεις της στο δικό σας έργο;

 Οι δαπάνες λειτουργίας του  Κέντρου Ημέρας της ΑΝΑΣΑ,  τον 1ο χρόνο
λειτουργίας καλύφθηκαν από πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου
(ΕΚΤ) κατά 80% και από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κατά 20% στο πλαίσιο του Ε.Π. «Υγεία Πρόνοια» 2000-2006. Στη συνέχεια
από πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείο Υγείας με τις
ανάλογες καθυστερήσεις και περικοπές  λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα του φορέα  καθώς και όλες οι δράσεις αφύπνισης
και πρόληψης δεν μπορούν να υλοποιηθούν όπως γινόταν παλιότερα γιατί
οι χορηγίες από τον ιδιωτικό τομέα που στήριζε την ΑΝΑΣΑ, έχουν
διακοπεί λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση.

Όσον αφορά τις δράσεις πρόληψης – ενημέρωσης
ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα που δεχόμαστε ανά την Ελλάδα, από
συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, σχολεία, δήμους και γενικότερα
τοπικούς φορείς.

Πως μπορούν οι συμπολίτες μας να ενισχύσουν την προσπάθεια της “Ανάσας”;

Εάν θέλετε να ενισχύσετε το έργο της «ΑΝΑΣΑ» ,μπορείτε να

κάνετε την  δωρεά σας στον παρακάτω λογαριασμό :

Εθνική Τράπεζα : 147/480109-16

Μετά την κατάθεση σας παρακαλούμε να επικοινωνήστε

με το 210-9234904 προκειμένου να αποσταλεί η σχετική απόδειξη

Πηγή: exipno.gr

 

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post

Ξεχώρισαν